Waalre

TYPE

Monument

KAMERS

11

LOCATIE

Waalre
Adres: Akkerstraat 22
Vraagprijs: 1.495.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1934
Ligging: aan rustige weg, in woonwijk
Oppervlakte: 440 m²

OPEN HUIS OP ZATERDAG 08 OKTOBER 2022 EN ZONDAG 09 OKTOBER VAN 13.00 UUR TOT 15.00 UUR!

UNIEK WONEN IN EEN VOORMALIGE SIGARENFABRIEK – EEN INDUSTRIELE, INSTAPKLARE VILLA MET ENERGIELABEL A !! – VLAKBIJ DE HIGH TECH CAMPUS EN ASML!

Een woning die u qua sfeer en beleving EXTRA zal overtuigen tijdens een bezichtiging. De verrassing zit hem achter de voordeur van de oude sigaren fabriek en achter de POORT naar de grote tuin. De ruimtelijke beleving, het verbindende karakter, de sfeer (“industrieel knus”) en hoog afwerkingsniveau. Privacy en rust in de tuin. De korte afstand tot de High Tech Campus en Eindhoven en alle voorzieningen nabij.

Naast de mooie foto’s geeft de introductie video alvast een fraaie impressie.

5 KERNKWALITEITEN VAN DEZE INSTAPKLARE INDUSTRIELE WOON-/ WERKVILLA MET PARKEREN OP EIGEN TERREIN, ENERGIELABEL A!!

1. Verbindingen.
Voormalige sigarenfabriek en schoolgebouw, met behoud van authenticiteit en geschiedkundige waarden, getransformeerd vanaf 2000 tot huidige woon-werkvilla met fraaie zicht- en verbindingslijnen, horizontaal tussen de diverse ruimtes, verticaal tussen de diverse verdiepingen.

2. Zeldzaam, ook in ruimte.
Industrieel erfgoed van deze klasse, zonder monumentale status en met woonbestemming, komt zelden op de woningmarkt. Alle gezinsleden hebben er de ruimte om heerlijk te wonen en te werken met optimale privacy – binnen en buiten – als ook met optimale verbinding – binnen en buiten.

3. Stijlvol comfort.
Er is een klimaatsysteem (WTW- warmte terugwin) voor ventilatie, verwarming en koeling. Er is vloerverwarming op de begane grond, het binnenklimaat is geoptimaliseerd door de daken van wit bitumen te voorzien waardoor de opbrengst van de 30 zonnepanelen optimaal is.

4. Sfeervolle uniciteit.
De vernieuwde, hoogwaardige woonkeuken met plafond- hoogte van circa 5.60 m in combinatie met de riante woonkamer met oppervlakte van circa 76 m² en 360 graden draaibare HR haard, vormen het centrale hart van de woning.

5. Excellente ligging.
Op verkeersluwe doch levendige locatie gelegen, met alle dagelijkse voorzieningen nabij, op wandelafstand van winkelplein Den Hof als ook van de bossen en heide van Aalst, op een kwartier fietsen van hartje Eindhoven en op enkele autominuten van snelle verbindingen in de Brainport regio.

INTRODUCTIE

De tot woon- en werkvilla omgetoverde sigarenfabriek heeft een rijke geschiedenis. Het oorspronkelijke pand uit 1934 is in 2000 door een architectenbureau gerenoveerd en sinds 2017 getransformeerd door de huidige eigenaren. Daarbij zijn vele authentieke elementen behouden (in het beton zijn nog de houtnerven van de bekistingen te zien), terwijl actueel comfort en relaxte woonsfeer zijn toegevoegd.

De huidige eigenaren waren destijds op slag verliefd op het erfgoed: “Ons hart en ziel zitten in het huis en we wonen hier met heel veel plezier. Het is een uniek gebouw, op een bijzondere plek, mét geschiedenis en de bossen zijn twee straten verder. Terwijl medisch centrum, restaurants en winkels vlakbij zijn, we op de fiets naar allerlei sportvoorzieningen kunnen en we midden in de Brainport regio wonen.”

ERFGOED

Van oorsprong bood de villa sinds de jaren dertig tot ver in de jaren zestig van de vorige eeuw onderdak aan een sigarenfabriek (Romulus) en een textielfabriek. In de Tweede Wereldoorlog hebben verschillende scholen er hun klassen gehad.

In 2000 is het geheel onder handen genomen door Kantoor Beusen Verheijden Architecten. Zij voegden de transparante ruimte over twee verdiepingen aan de achterzijde toe, waar nu de keuken en vides zijn. Nagenoeg de gehele begane grond is toen voorzien van vloerverwarming en tevens hebben zij het gehele dak van de 2e verdieping omhoog gebracht voor meer bruikbaar volume. Authentieke elementen zijn intact gelaten, zoals de twee in het werk gestorte betonnen trappen, de betonnen vloeren, de toiletgroep op de begane grond en de takel tegen de zijgevel.

De huidige eigenaren hebben daar de afgelopen jaren luxe en comfortabel wonen aan toegevoegd, door onder meer van het voormalige laad- en parkeerterrein achter, een fraaie leef- en speeltuin te maken. Daartoe is de grond tot ruim een meter afgegraven en van zwarte aarde voorzien. Ook zijn er maatregelen getroffen om het binnenklimaat en energieverbruik te optimaliseren. Zo is er op de daken wit bitumen gelegd en zijn er 30 zonnepanelen (op afbetaling) geplaatst.

KENMERKEN

Bouwjaar: 1934, getransformeerd en gemoderniseerd in 2000 en in 2017/2018
Energielabel: A, definitief tot 2032
Perceeloppervlakte: 703 m²
Woonoppervlakte villa: circa 440 m²
Oppervlakte gebouwgebonden buitenruimte (overkapping fietsen): circa 5 m²
Totale oppervlakte: circa 445 m²
Inhoud villa (conform meetcertificaat): circa 1675 m³

INDELING

Het riante leefgedeelte op de begane grond wordt gekenmerkt door de verbindingen tussen de diverse vertrekken, lange zichtlijnen, ook dankzij de imposante hoogte van circa 5.60 meter in de woonkeuken. Op de verdiepingen komen die verbindingslijnen eveneens terug, door met de vides te spelen.

BEGANE GROND

De entree in de ontvangsthal met houten taatsdeur en gehard glas heeft een originele, in het werk gestorte betonnen trap met stalen trapleuning, kastenwand en meterkast. Erachter lig een tussenportaal, met kastenwand, garderobe- en bergruimte, die vervolgens uitkomt in de muziekkamer.

De bijzonder grote living is dankzij het rechthoekige oppervlakte van meer dan 75 vierkante meter multifunctioneel. Elk gezinslid vindt er ruimte om zijn of haar ding te doen; ontmoeten, tv kijken, lezen, huiswerk maken, scrollen of spelen. Centraal is de vrijhangende, 360 graden draaibare Bathyscafocus Hublot hoogrendementhaard (eco future proof, energielabel A+).Dankzij de 2 meter brede, om de eigen as draaiende glazen taatsdeur, kan de muziekkamer bij de living worden betrokken. In de woonkamer is aan de rechterzijde de tweede oorspronkelijke betonnen trap naar de verdieping.

Twee dubbele, plafondhoge en soepel draaiende ijzeren taatsdeuren naar industrieel ontwerp geven toegang tot de bijzonder ruime leefkeuken en zorgen voor licht en zicht. Aan weerszijden zijn nog twee schuifdeuren.

De ruim 13 meter brede keuken is op de achtertuin georiënteerd en verbindt de gehele begane grond. Er zijn twee dubbele en openslaande deuren naar de achtertuin, in en naast de matglazen gevel. De plafondhoge velours toneelgordijnen, ook voor de matglazen pui, zorgen voor knusheid en optimale akoestiek.

Centraal staat het professionele kookeiland Convivium van Arclinea, met aansluitend de grote eettafel die ook door Antonio Citterio is ontworpen. Het eiland is luxe uitgevoerd met veel bergruimte, ladekoelkast, verzonken afvalsysteem, verzonken afzuigsysteem met plasmafilter, Quooker, dubbele wasbak, geïntegreerde elektrapunten en vijfpits fornuis met wokbrander.

In de haaks staande room divider met kastruimte onder één van de twee vides, zijn alle overige hoogwaardige apparatuur geïntegreerd: Gaggenau koelkast, Gaggenau wijnkoeling, Gaggenau diepvries, Miele vaatwasser, Smeg combi-oven en Jura koffiemachine. De keuken wordt tussen de vides bekroond met statement verlichting. Geheel passend bij het industriële karakter zijn de zichtbare en geruisarme klimaatkanalen, die zorgen voor ventilatie, warmte en koelte, zonder luchtstromen, en met warmteterugwinning (WTW).

Achter de room divider met keukenapparatuur is de originele stalen deur naar het authentieke fabriekssanitair. De drie toiletten zijn intact gebleven, met ervoor de ruimte met industriële wastafel en opzij een aparte douche met raam.

Vanuit de muziekkamer en de ontvangsthal zijn de twee slaap-/werkkamers met verbindingsdeur toegankelijk. Deze ruimtes met diepe, houten vensterbanken zijn multifunctioneel te benutten: als werkkamers, tv- en gamekamers, of als appartement met zit- en slaapkamer (met gebruik van toilet en douche naast de keuken).

EERSTE ETAGE

De originele betonnen trappen vanuit de ontvangsthal en vanuit de woonkamer, voeren naar de eerste verdieping, waar walnoten taatsdeuren zijn toegepast. Die openen naar de ruime en lichte overloop annex vide, uitkijkend over de keuken. Boven de keuken zijn twee open en multifunctionele (werk)ruimtes gecreëerd; alle licht en ruimte voor werk, overleg of loungen, met uitzicht op de aangelegde achtertuin.

Ertegenover is nu een grote bibliotheek/werkruimte met room dividerkast bij de trap. Boven het zijraam is op de gevel nog de originele hijsinstallatie met katrol te zien.

Met recent geïnstalleerde wanden is daarnaast ruime slaapkamer 3 gemaakt. Deze niet-constructieve wanden kunnen desgewenst worden verwijderd of verplaatst, zodat dit deel van de etage helemaal naar wens is in te delen, al dan niet met extra slaap- en/of werkkamers.

Naast slaapkamer 3 is slaapkamer 4, met verbindingsdeur. Deze ruime kamer met groot raam en kastenwand is nu in gebruik als garderobekamer, met eigen deur naar badkamer 2 die ook vanaf de vide-overloop toegankelijk is. Desgewenst is dit ook als extra slaapkamer te gebruiken.

De ruime badkamer is vernieuwd waarbij diverse authentieke industriële elementen behouden zijn gebleven. Het vrijstaande ovale design bad met forse kraan staat vrij. Centraal staat het vrijstaande wastafelmeubel. Daarnaast is er een elektrische verwarmde handdoek annex badjas houder en achter een shutter bevindt zich een Sanibroyeur. Op eenvoudige wijze kan er een extra douche gerealiseerd worden.

De deur achterin voert naar de technische ruimte, met huishoudkast, aansluitingen wasapparatuur en de diverse klimaatsystemen.

TWEEDE ETAGE

Rechts in het portaal op de 1e verdieping, is de betonnen trap naar twee riante slaap-/speelkamers, nu nog het domein van de dochter des huizes. Beide ruime kamers hebben grote ramen en airco.

Op het platdak ernaast zijn de 30 zonnepanelen gelegen. Desgewenst kan van een raam een deur worden gemaakt, om het dak toegankelijk te maken als dakterras.

BUITENRUIMTE

Aan de voorzijde ligt dit voormalige bedrijfspand direct aan de Akkerstraat. De ingerichte voortuin, met taxushagen en bladhoudende leibeuken, bestrating en antracietkleurige split, geeft het pand de nodige setting. Omdat de villa vrijstaand is, zijn aan weerszijden doorgangen achterom, met afsluitbare poorten. De automatische, massieve en dubbele Nesa Vizinni poort links is van Afrikaans hardhout. Op eigen terrein kunnen drie auto’s parkeren, er is een dubbele oplader voor elektrische auto’s. Ook is er nog extra parkeermogelijkheid aan de voorzijde van de woning.

Door de vrije zonligging (op het noordwesten) biedt de brede en onderhoudsvriendelijk achtertuin van bijna 350 m² in strakke stijl, de ochtend-, middag- én avond zon. Dankzij onder meer coniferen en Portugese laurierhagen is er het hele jaar door groen, terwijl de volwassen beukenhagen voor privacy zorgen.

Rond het gazon staan twee essen en vier dak beuken. Er zijn drie verschillende terrassen, bij de achtergevel en aan de zijkanten. Op het verhoogd vlonderterras (van thermisch bewerkt duurzaam essen) is met een Emi-Focus buitenhaard, dak beuken en afscheiding een grote buiten-eetkamer gecreëerd.

De tuin is uitgerust met rvs-designverlichting en druppelbewatering voor de hagen. Er is een afsluitbare poort en opzij is bergruimte voor onder meer fietsenstalling en gereedschap.

LOCATIE EN UITZICHT

De erfgoedvilla ligt tegen het goed geoutilleerde en gezellige centrum van kern Aalst aan. Daardoor zijn alle voorzieningen binnen handbereik. Natuur is ook volop; op twee straten wandelen liggen al bossen.

Aan de voorzijde kijkt de villa uit op de rustige Akkerstraat met gevarieerde bebouwing, plantsoenen en volwassen bomen. Achter is het uitzicht gericht op de omheinde tuin over de volle breedte van het perceel, met volop privacy.

De wijk erachter heeft diverse woningen en kleine bedrijvigheid die de komende jaren deels plaats aan het maken is voor groene zones en nieuwe woningbouw.

WAALRE EN OMGEVING

Waalre werd in 2019 door opiniemagazine Elsevier opnieuw uitgeroepen tot beste woongemeente van Zuid-Nederland. De twee kernen Aalst en Waalre, in 1923 samengevoegd, hebben een historie die eeuwenver terugvoert maar de groei tot geliefde forensen- en villagemeente dateert van na de Tweede Wereldoorlog.

De gemeente heeft tal van winkels, boetieks en gevarieerde horeca in huis, waaronder natuurlijk tweesterrenrestaurant De Treeswijkhoeve van bekende chef Dick Middelweerd.

Sportief is Waalre eveneens. De gemeente telt een keur aan sportverenigingen en in de nabijheid zijn Golf & Countryclub De Tongelreep, BurgGolf Gendersteyn, Eindhovensche Golf en Valkenswaardse Golfclub te vinden.

Wat betreft natuur en recreatie doet Waalre haar bijnaam ‘Groenfontein van de Kempen’ eer aan, dankzij zeshonderd hectare bos en heide, vele kilometers wandel-, fiets- en ruiterpaden, beschermd dorpsgezicht Loon, acht vennen en de riviertjes de Dommel en de Tongelreep.

Via de groene Valkenswaardseweg is buurgemeente Valkenswaard eenvoudig bereikbaar, en daarmee de Malpie, de Venbergse Watermolen en de grensoversteek naar België. Ook Brainporthoofdstad Eindhoven met alle voorzieningen en airport ligt op korte afstand.

VOOR DE COMPLETE VERKOOPINFORMATIE, DOWNLOAD DE UITGEBREIDE DOCUMENTATIE MET PLATTEGRONDEN!!


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.