Amsterdam

TYPE

Monument

KAMERS

3

LOCATIE

Amsterdam
Adres: Amstel 15
Vraagprijs: 700.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1901
Ligging: aan water, aan rustige weg, in centrum, vrij uitzicht, beschutte ligging, aan vaarwater
Oppervlakte: 81 m²

TE KOOP | VRIJHEID MIDDENIN DE STAD | WOONTJALK LLOTTE AMSTEL 15

Op misschien wel de allermooiste locatie van Amsterdam ligt pal voor het gebouw van de Nationale Opera & Ballet en het Stadhuis van Amsterdam dit historische woonschip LLotte. Ooit had het schip het unieke adres: Amstel – tegenover nr 1 – tegenwoordig is het adres Amstel 15 Amsterdam en heeft het Stadhuis het alleenrecht op het nummer “1”. Het is een geweldig woonschip om te wonen, te werken en te genieten van leven op het water midden in onze hoofdstad! Het schip is zuid georiënteerd en heeft een woonoppervlak van circa 80 m2. De twee flinke terrassen biedt haar bewoners een prachtig 360 graden uitzicht over de Amstel, dat geen enkele Amsterdammer of toerist ooit ziet!

LANDINGSPAGINA
Kijk ook eens op onze landingspagina: amstel15amsterdam [punt] nl

OMSCHRIJVING
Woonschip LLotte is een volledig gemoderniseerde “Tjalk”, gebouwd in 1901. Het voelt als een loft-op-het-water, met hoge plafonds en veel ramen. Het schip is stevig verankerd aan het naastgelegen schip en beweegt nauwelijks. Hierdoor is het schip ook bijna niet zichtbaar vanaf de wal. Wat deze woonboot ook onderscheidt, zijn de twee royale terrassen – voor de ochtendzon of avondschaduw en een terras voor de avondzon – op het schip voor een heerlijk buitenleven midden in de stad, een zeldzaamheid in de drukte van het stadscentrum.

De ingang bevindt zich bij het terras op het achterdek. Bij binnenkomst vind je de keuken en het eetgedeelte, met 360 graden uitzicht over de Amstel en op het Unesco Wereld Erfgoed: 17e eeuwse Amsterdamse Grachtengordel. De open keuken is eenvoudig en doelmatig vormgegeven maar staat zeker garant voor uren kookplezier.

Als je doorloopt kom je in de knusse woonkamer. Vanuit hier heb je – als je naar buiten kijkt – weer zicht op de Amstel zoals niemand deze kan ervaren. Door de gecoate ramen is er maar beperkt inkijk en is privacy gewaarborgd. Een fijne pelletkachel staat in de woonkamer en zorgt voor aangename warmte maar ook gezelligheid tijdens de koude dagen. Er is vloerverwarming in de keuken en woonkamer en een cv-installatie in het gehele schip. Zo wordt ook bij vorst het schip aangenaam op temperatuur gehouden.

Als je doorloopt kom je langs de eenvoudige badkamer met oker metrotegeltjes, voorzien van douche, wastafel en toilet. Aansluitend een kleine hal-overloop met plek voor een bureau. Ook is hier een bedstede voor een kind of logees. Onder het voordek is de grote slaapkamer circa 18 m2. Een knusse ruimte die opvallend licht is door de grote koekoek met te openen luiken. Vanuit hier de maan op zien komen. Hoe romantisch is dat?

Onder het achterplecht bevindt zich een extra kamer van circa 16 m2. De ruimte beschikt over een wastafel en scheepstoilet. Er is een koekoek ten behoeve van daglicht met te openen delen voor frisse buitenlucht. Kortom een ruimte die ideaal is om te gebruiken als logeerkamer of werkkamer. Deze ruimte wordt het “achteronder” genoemd.

BUITEN
De zonovergoten terrassen liggen aan de voor- en achterzijde van het schip. Omdat het schip aan de goede kant van de Amstel ligt heeft u de hele dag zon!

– Voordek: circa 16 m²
– Achterdek (“de kuip”): circa 13 m² (overdekt terras)
– Achterdek (boven slaapkamer 2) 15 m²

Vanuit dit woonschip vaart u zo met uw eigen sloepje de grachten op om bijvoorbeeld een restaurant te bezoeken, boodschappen te doen, of alleen maar te genieten van de mooie Amsterdamse grachtenpanden op een zomerse dag of ‘by night’. Heeft u meer behoefde aan rust dan vaar je via de Amstel zo de natuur in.

KENMERKEN

– Unieke locatie
– Ideaal voor een vrijgezel of stel of als pied à terre
– Bijna 26 meter lang, circa 4,60 meter breed
– Het woonschip is aangesloten op water, elektra en riolering
– Verwarming door middel van een pelletkachel en (diesel gestookte) cv-ketel voor cv en warm tapwater
– De cv-ketel kan in de toekomst eenvoudig/ eventueel worden vervangen door een warmtepomp
– Zeer goede staat van onderhoud, meetrapport onderwaterschip 2016 aanwezig
– 1 slaapkamer en aparte gastenkamer/ studeerkamer bij het achterdek
– 1 badkamer voorzien van toilet, douche en wastafel en in het achteronder een extra toilet en wastafel
– Keuken voorzien van alle apparatuur
– 3 zonnige terrassen
– Gecoate ramen
– Ligplaats vergunning, precario € 1.287 per jaar (2021)
– Extra ligplaats voor een pleziervaartuig/sloep (kosten afhankelijk van formaat en type aandrijving)
– Mogelijkheid om een openbare parkeerplaats te huren voor circa € 600,- per jaar;
– Tevens zeer goede parkeermogelijkheden in de openbare parkeergarage “Muziektheater” onder het Stadhuis;
– Zeer goed bereikbaar per auto door ligging nabij uitvalswegen
– Zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer door ligging aan Metro, diverse tramlijnen et cetera.

DE BUURT
In de buurt, parallel aan de Amstel, ligt de beroemde Utrechtsestraat, vol met bars, ontbijtplekken, voornamelijk luxe boetieks en leuke restaurants. Maar de beste plek voor een onvergetelijk diner is echter ongetwijfeld bij de boot zelf. Tot de belangrijkste attracties in de directe omgeving – op 5 minuten loopafstand – behoren:

– Hermitage Museum en het Rembrandthuis
– Carré en Nationaal Opera & Ballet
– Waterlooplein en het Rembrandtplein
– Red light District en de gezellige Zeedijk

Veel andere belangrijke bezienswaardigheden van het historische stadscentrum, zoals het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum, het Scheepvaartmuseum, Nemo en het Anne Frank huis zijn op 10 minuten fietsafstand.

OVERIGE ZAKEN

* Het schip werd ooit voortgedreven door een Lister dieselmotor. Alle benodigde techniek om te varen is nog steeds (in afgekoppelde staat) aanwezig in het motorruim.

* Er is nog een ruimte, helemaal voorin in het schip: het kettingluik. Daar is een bergruimte voor bijvoorbeeld gereedschap, waar ook de ketting van het anker ligt. Ook is er een 1.500 liter tank voor diesel opslag. De andere dieseltank zit in het motorruim. Er zijn ook 2 x 500 liter wateropslagtanks, in het motorruim, deels onder de vloer van de keuken.

* Nog een leuk detail: in de mast zit een bol. Die bol komt van een Italiaans landhuis. De partner van een van de eigenaren was een Italiaanse. Zij nam ook de blauwwitte tegeltjes mee die op de wand in de keuken zitten.

GESCHIEDENIS WOONSCHIP LLOTTE
Gemeente Amsterdam heeft eind 2019 een inventarisatie gedaan naar de cultuurhistorische waarde van woonschepen in de stad. Het schip, LLotte, is naar aanleiding daarvan vermeld in het Bestand van Historische Schepen (BHS).

De Zuid Hollandse Tjalk is in 1901 gebouwd op scheepswerf BOOT te Alphen aan de Rijn met de oorspronkelijke lengte van 20,90m. In 1926 is er door een nieuwe eigenaar 5 meter lengte aan het schip toegevoegd en sinds 1936 is het schip in gebruik geweest als motorvrachtschip. De verlenging van 5 meter en de aanwezige bouwtekeningen, gecombineerd met het gebruikte staal, maken het schip van historische waarde.

INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag!


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.