Adres: | Amstel 242 |
Vraagprijs: | 2.825.000 |
Bouwvorm: | bestaande bouw |
Bouwjaar: | 1672 |
Ligging: | aan water, in centrum, aan vaarwater |
Oppervlakte: | 254 m² |
Uniek en energiezuinig rijksmonument, heel pand op eigen grond aan de Amstel met prachtig uitzicht op de Magere brug. Het markante grachtenpand – opvallend door de zalmroze voorgevel – heeft een oppervlakte van ruim 250 m², verspreid over een souterrain, bel-etage en drie verdiepingen. Het pand is in uitstekende staat. Ook zijn er veel maatregelen genomen om de woning te verduurzamen, zoals zonnepanelen, dubbele kozijnen en een warmtepomp. Het woongedeelte bevat vier slaapkamers, maar liefst vier badkamers, een royale werkruimte en een luxe keuken.
Een rondleiding
De bel-etage
Een fraaie bordestrap met een ingenieus zitje leidt naar de statige voordeur met vingerscan. Een compacte hal geeft toegang tot de spatieuze woonkamer met open haard en open keuken. In de woonkamer ligt een mooie houten vloer die het licht weerkaatst. De grote raampartijen bij het eetgedeelte verbinden de ruimte met de tuin en een terras. De keuken is luxe uitgevoerd met alle moderne apparatuur, inclusief Quooker-kokendwaterkraan en een BORA die voorkomt dat kookgeuren het huis in trekken. Er is zelfs laser-voetbediening voor de kastjes. In de uitbouw bevindt zich een toilet en een fijne achterkamer met uitzicht op de stadstuin.
De eerste verdieping
Een steektrap naar de eerste verdieping komt uit in de riante, hoge multimediakamer met veel op maat gemaakte kasten. In de uitbouw is een badkamer met een vrijstaand bad en een venster naar de tuin. De drie ramen aan de voorzijde bieden vanaf het verhoogde gedeelte in deze ruimte een adembenemend uitzicht op de Amstel. Daarmee is dit misschien wel een van de meest inspirerende werkplekken van Amsterdam.
De tweede verdieping
Hier bevinden zich twee slaapkamers met in het midden een badkamer. De slaapkamer aan de tuinzijde heeft een eigen balkon en een grote inloopkast en wordt gebruikt als hoofdslaapkamer. De moderne badkamer is voorzien van vloerverwarming, twee Hi-macs wastafels die zijn uitgevoerd in Corian met in het oog springende design kranen. Verder is er een ruime inloopdouche en toilet en zijn de spiegelkasten voorzien van spiegelverwarming.
De derde verdieping
De fraaie kapconstructie geeft extra charme aan deze sfeervolle verdieping met een romantische slaapkamer die uitkijkt over de Amstel en een slaapkamer annex gym aan de achterkant. Ook hier is een badkamer te vinden met vloerwarming, een douche, toilet en wastafel, en pal daarnaast de wasruimte.
Het souterrain
Het souterrain is een zelfstandige wooneenheid die momenteel verhuurd is, maar kan ieder moment leeg worden opgeleverd. Deze is praktisch ingedeeld, met een eigen entree, woonkamer, eetgedeelte en achterin een slaapgedeelte op een kleine verhoging. Er is een nette houtwerk-Himax keuken in overwegend wit en een badkamer met douche, toilet en wastafelmeubel.
De buitenruimte
De woning heeft een stadstuin van circa 15 m² op het westen, een balkon aan de keuken en een gezellig dakterras op de uitbouw van de bel-etage. Verder is er een balkon op de tweede verdieping aan de hoofdslaapkamer en een heerlijk zitje aan de voorzijde op de bordestrap.
De Amstel behoort tot de meest gewilde straten van Amsterdam. Aan de oevers van de rivier op dit stuk tussen Muntplein en Singelgracht bevinden zich vele culturele trekpleisters, zoals theater Carré, De Kleine Komedie, de Stopera en de Hermitage Amsterdam. De gezellige Utrechtsestraat met zijn leuke restaurants en cafés, de vele boetiekwinkels en dagmarkten is om de hoek. Door de centrale ligging is alles op fiets- en loopafstand. Een zeer fijne locatie om te wonen, ook voor gezinnen met jonge kinderen: er zijn bijvoorbeeld twee zeer goede basisscholen te vinden in de directe nabijheid.
De bereikbaarheid
De metro is op loopafstand en de ring A10 is goed bereikbaar via de S100, S110 en S 116.
De parkeergelegenheid
Er is een wachttijd van twee maanden voor een parkeervergunning (bron: gemeente Amsterdam). De kosten voor een parkeervergunning voor bewoners bedragen € 287,09 voor een half jaar.
De bijzonderheden
• Fraai rijksmonument gelegen op eigen grond (monumenten nr 240)
• Gerenoveerd in 2017
• Energiezuinig, mede dankzij zonnepanelen, voorzetkozijnen en een hybride verwarmingssysteem
(met warmtepomp)
• Uitstekende locatie aan de Amstel met weids uitzicht over de rivier de Amstel
• Gelegen in Beschermd stadsgebied en onderdeel van Unesco werelderfgoed
• Op korte afstand van Hermitage, Stopera, Carré en Kleine komedie
• Gewilde woonbuurt door goede basisscholen, leuke winkelstraat en bloemenmarkt op Amstelveld
Het gebouw
Amstel 242 is een rijksmonument dat stamt uit circa 1672, dat heel herkenbaar is in het gevarieerde gevelbeeld aan de Amstel door zijn opmerkelijke zalmroze kleur. Het pand is gebouwd door steenhouwer Pieter Pietersz van Kijck en timmerman Samuel van der Hagen, die ook Amstel 234 tot en met 240 voor hun rekening namen. In de 19e eeuw maakte de oorspronkelijke gevel plaats voor de huidige lijstgevel. Bijzonder zijn ook de versierde stoep in Lodewijk XIV-stijl en de deur met daarboven een prachtig snijraam met omlijsting uit 1825. Het pand heeft een rijke geschiedenis met enkele illustere bewoners, onder wie de architect Karel Petrus Tholens – bekend van De Chassékerk (ook wel RK van Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand) en het Elandsgrachtklooster. De huidige bewoners hebben het hele pand in nauw overleg met Monumentenzorg in 2017 verbouwd tot een modern, duurzaam en comfortabel gezinshuis.