Hooghalen

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Hooghalen
Adres: Boermarkeweg 11
Vraagprijs: 875.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1695
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, open ligging, buiten bebouwde kom, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 253 m²

’t Oal Hoes

Mensen met gevoel voor historische bouwwerken kunnen bij deze ‘Saksische’ boerderij hun hart ophalen.

In de 16e eeuw behoorde de boerderij bij de bezittingen van het klooster te Assen. Sindsdien is het door de eeuwen heen, aardig gedocumenteerd, als boerenbedrijf in gebruik geweest. Er zijn hoogte- en dieptepunten geweest in haar bestaan, van uitbreidingen en verkrotting tot restauratie. Tot het moment dat de huidige bewoners het pand in eigendom kregen, was het in gebruik als varkensstal. Er is in de jaren ’70 door de gemeente zelfs een premie in het vooruitzicht gesteld om het pand te onttrekken aan het woningbestand, de zogenaamde krotopruiming.

De huidige bewoners hebben hemel en aarde bewogen om de woonbestemming te herkrijgen. Zij hebben destijds verregaande toezeggingen moeten doen, om de aangrenzende agrarische activiteiten geen strobreed in de weg te leggen. De inzet is gelukkig beloond en het erfgoed heeft een nieuwe kans gekregen.

De boerderij is met veel energie en liefde hersteld in haar huidige, luisterrijke voorkomen, waarbij oneindig veel moeite is gaan zitten in onderzoek naar te gebruiken materialen en naar constructies die recht doen aan de bouwperiode. Het resultaat mag gezien worden.

Na 46 jaar neemt de familie met pijn in het hart afscheid van het hun toevertrouwde culturele erfgoed. Het boerderijcomplex is opgenomen in het rijksmonumentenregister onder de nummer 468610 voor het complex en nummer 468611 voor de boerderij zelf.

De woning staat op een ruim erf van 4.570 m², het aanliggende weilandje is 2.840 m² (waarop tot 2041 een herinrichtingsrente rust van € 15,66) en aan de andere kant van de sloot ligt bouwgrond (akkerbouw) ter grootte van 15.030 m² (met een herinrichtingsrente van € 82,74), welke momenteel in gebruik is bij een agrarisch bedrijf.

We zijn nu op zoek naar waardige opvolgers, die de volgende behuizing onder hun hoede willen nemen:
– Entree in zijgevel van het voorhuis.
– Centrale hal met toilet en toegang tot het voorhuis, dat is ingedeeld in een voorkamer met zitkuil en open haard, een halfopen keuken en een grote woonkamer voorzien van een karakteristieke schouw met een fraai tegeltableau.
– Bijkeuken met achterdeur, vaste kast en stookruimte (Brinks heteluchtverwarming).
– Vanuit de eerder genoemde centrale hal is een volgende ruime hal met verblijfsfunctie bereikbaar, gelegen in de voormalige deel. Deze hal geeft toegang tot een zestal gelijkwaardige slaapkamers, met dien verstande dat één slaapkamer is voorzien van eigen badkamer met bad, toilet en wastafel (“master bedroom”). De overige slaapkamers zijn aangewezen op de aanliggende badkamer met douche en wastafel.
– De deur aan het einde van de hal leidt naar de deel, samengesteld uit meerdere, gekoppelde bouwwerken.
– De prachtige gebintconstructies zijn vol in het zicht en zijn sfeerbepalend.
– Op het erf is tegenover de keuken een stook- of bakhuisje gesitueerd.
– Een paardenstal, geheel in stijl, completeert het complex.


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.