Heerde

TYPE

Monument

KAMERS

11

LOCATIE

Heerde
Adres: Bonenburgerlaan 90
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1900
Ligging: aan bosrand, aan water, aan rustige weg, vrij uitzicht, open ligging, buiten bebouwde kom, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 368 m²

HEERDE VILLA ZWANESTEIN TE KOOP

Prominent aan de Bonenburgerlaan tegenover landgoed de Bonenburg staat op een van de mooiste locaties aan de rand van Heerde dit markante huis: villa Zwanestein. Het rijksmonument gebouwd rond 1900 in een Neo-renaissancestijl met invloeden van de Chaletstijl en Art Nouveau. Het huis ademt sfeer en de prachtige authentieke details voeren u terug naar de tijd van meer dan 100 jaar geleden, maar dan met het comfort van nu.

De villa is gebouwd op een riant perceel van 4.280 m² en als u via de oostzijde het dorp Heerde nadert ziet u bij de kanaalbrug de prachtige toren van de villa al verschijnen.

Afgelopen jaren hebben de huidige eigenaars het huis in overleg met het Gelders Genootschap en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gerestaureerd en in oude luister hersteld waarbij het oorspronkelijke patina niet verloren is gegaan. Ook is het huis aangepast aan de eisen van deze tijd en zijn diverse moderne elementen toegevoegd waarbij de karakteristieke uitstraling is behouden. De huidige vrolijke en typische fin-de-siècle kleurstelling is gebaseerd op uitvoerig kleuronderzoek. Ook zijn vele verdwenen houten sierelementen weer in oorspronkelijke staat teruggebracht.

Uniek zijn de zijn de nog immer aanwezige rolluiken van firma W.H.M. Scholte Amsterdam. Dat geldt ook voor het hele interieur die nog grootdeels in originele toestand aanwezig is. Van keuken, rolluiken, plafondornamenten, radiatoren tot de verdikte verwarmingsbuis in de WC: het is er allemaal nog.

Kijk ook eens op onze landingspagina: https://villazwanestein.nl/

OMSCHRIJVING
Via een prachtige toegangspoort rijdt u het terrein op. Er is een fraai aangelegde siertuin met gazon en een fruitboomgaard. Ook zijn er diverse terrassen waar u kunt genieten van de schoonheid van het huis, de ruimte, de rust en de natuur.

BEGANE GROND
Rechts naast de toren bevindt zich onder een loggia de hoofdentree van het huis. Hier eerst een royale vestibule met aansluitend een royale ontvangsthal met trappartij naar de verdieping. Bijzonder is dat alle toegepaste kleurstellingen in het huis na de restauratie weer oorspronkelijk zijn. Ook de prachtige tegelvloer en schouw zijn origineel. Vanuit de hal bevindt zich aan de linkerzijde voorbij de trap een kleine hal met WC, dienstingang en toegang naar de woonkeuken. Hierover later meer.

Rondom de centrale hal zijn alle woonvertrekken op de begane grond gesitueerd. Meteen rechts naast de entree is een werkkamer. Aan de achterzijde bevindt zich over de volle breedte van het huis de ruime door en suitedeuren gesepareerde woonkamer die is voorzien van een houten vloer, suitedeuren met glas in lood, hoge plafonds en maar liefst twee marmeren schouwen. Aan de linkerzijde is in 1914 een prachtige serre met een oppervlakte van circa 65 m² aangebouwd. Uiteraard beschikt deze serre over openslaande deuren naar de tuin.

Tegenover de serre is via een dubbele deur toegang naar de genoeglijke woonkeuken. Deze ademt nog echt de sfeer van weleer met de authentieke servieskast en waterpomp. Deze fraaie woonkeuken is aangepast aan de eisen en wensen van nu en voorzien van een modern keukenblok dat is gecombineerd met verschillende moderne inbouwapparatuur (onder andere kookplaat, koelkast, vriezer, vaatwasser en afzuigkap). De aanwezige vloerverwarming zorgt voor een aangenaam klimaat in de koude maanden van het jaar.

SOUTERRAIN
Onder de gehele woning bevindt zich een grote droge en stahoge kelder van circa 110 m². De kelder is verdeeld in diverse ruimtes onder andere een stookruimte met CV-opstelling, boiler. Ook staan hier nog originele keukenelementen, deuren en luiken opgeslagen. Deze horen bij het huis.

EERSTE VERDIEPING
De fraaie bordestrap in de centrale hal geeft u toegang tot de eerste verdieping. Halverwege op het eerste bordes bevindt zich op de tussenverdieping nog het originele omkleedkamertje voor de bediende om de plooien glad te strijken alvorens te bedienen. Op deze verdieping wederom een riante vierkante overloop met hieromheen een drietal slaapkamers en een badkamer. Aan de rechterzijde bevinden zich twee (kinder) slaapkamers. Beiden zijn voorzien van een Frans balkon. Aan de achterzijde bevindt zich de hoofdslaapkamer. Een prachtige ruime kamer is voorzien van een fraaie schouwpartij en riant balkon en heeft de beschikking over een inloopkast. Op deze verdieping ook een royale badkamer met onder andere een inloopdouche, een dubbele wastafel en een separaat toilet. De badkamer, toilet en de inloopkast zijn voorzien van vloerverwarming. De woning beschikt ook over infrarood verwarmingselementen in de badkamer, toilet en twee slaapkamers.

TWEEDE VERDIEPING
De trap naar de tweede verdieping bevindt zich achter een deur op de overloop. Op deze verdieping een enorme grote bergzolder. Ideaal om extra slaapkamers, een kantoor, fitnessruimte of atelier te realiseren. Hoogtepunt op deze verdieping is natuurlijk de torenkamer. Vanaf hier heeft u een prachtig en goed uitzicht over de Kerkdijk en het Apeldoornse kanaal. Op het platte dak van de villa zijn in 2017 maarliefst 24 panelen geïnstalleerd ten behoeve van de zonneboiler.

BUITEN
Bij de villa staat achter het huis een klein koetshuisje van 4.50 X 5.30 m. Nu in gebruik voor fietsen en tuingereedschappen. Rechts naast de woning is een groot vrijstaand houten bijgebouw (13.00 X 5.30 m). Een prachtplek voor een automobielencollectie, atelier of anderszins.

‘PETITE HISTOIRE’
De opdrachtgever voor de bouw van deze villa is Sina Maria Jordens, weduwe van Lucas Mees. Lucas Mees was familie van de bekende gelijknamige bankiersfamilie uit Rotterdam (nu bekend als MeesPierson). Hij was predikant in Deventer en overleed al op jonge leeftijd in 1882. Sina Jordens is in 1840 te Deventer geboren en haar familie (waarschijnlijk ‘de’ bekende regentenfamilie uit Deventer) had onder andere landerijen in Heerde. Eind 19e eeuw besluit zij tot de bouw van Zwanestein, vernoemd naar de eeuwenoude herberg-boerderij De Swaen die verderop aan de Griftdijk staat. (De Griftdijk is de oude Middeleeuwse noord-zuid handelsweg) en de Bonenburgerlaan is de oude oost-west Hanzeroute verbinding.

Rond 1903 gaat Sina Mees-Jordens met haar zoon Hendrik Willem Mees (geboren in 1877 in Deventer) de dan nieuwe villa wonen. De villa heeft veel stijlkenmerken van neoclassicistische landhuizen uit de tijd, bijvoorbeeld de kleine loggia ‘verborgen’ hoofdentree (wat weer typisch neo-Italiaanse was) en de markante toren die in die tijd puur als verfraaiing diende. De grote hal is een mengeling tussen een verkeersruimte voor de bewoners maar ook voor personeel van keuken naar woonvertrek. Maar de hal is ook een verblijfplaats gezien de schouw en de grote vensters in de hal.

Hendrik Willem Mees is kweker van beroep en vertrekt op 6 juli naar Noord-Amerika om daar zijn geluk te zoeken. Sina vertrekt een paar maanden later naar Gorssel en verkoopt het huis aan Willem Dijk en Maria Crezee (dochter van de toenmalige notaris uit Heerde). Zij laten het stenen bijgebouw bouwen in 1914. In 1921 trekt de familie Diddens in het huis Zij hebben een kwekerij tussen Veessen en Heerde. Na het overlijden van Diddens eind jaren ‘40 komt het huis leeg te staan en na de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië is er onvoldoende huisvesting voor veel koloniale families die terugkeerden uit Nederlands-Indië. Eén daarvan is de familie Kramer. Zij komen in 1951 in het huis wonen. Het is Foppo Kramer (adjunct-directeur van de Deli Maatschappij Medam Noord Sumatra). Moeder Kramer overlijdt in 1970 vader Kramer in 1980. De volgende eigenaar werd Henk Vellinga. Hij ontwikkelde vanaf de jaren ‘80 een antiek en curiosa onderneming vanuit Zwanestein.

KENMERKEN
• Perceeloppervlakte 4.280 m²
• Woonoppervlakte 361 m²
• Inhoud 1.650 m²
• Overige inpandige ruimte 115 m²

KORTOM
Misschien wel de allermooiste villa van Heerde en omgeving. Dat is villa Zwanestein. Dit rijksmonument geschilderd in de vrolijke en typische Fin de siècle kleurstellingen is een volstrekt uniek huis waarvoor we een echte liefhebber zoeken!

INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag!


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.