Boreel de Mauregnaultstraat 1 - Grave

Grave

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Grave
Adres: Boreel de Mauregnaultstraat 1 5361 HG GRAVE
Vraagprijs: € 695.000 kk
Bouwvorm: bestaande bouw
Ligging: In centrum
Oppervlakte: 323 m2
Oppervlakte perceel: 248 m2

Laat je verrassen door dit imposante, sfeervolle en veelzijdige Rijksmonument met zeeën van ruimte, unieke centrumligging, zonnig buiten en ruime garage. Dit half vrijstaande pand ligt in een rustige hoek en grenst aan het voormalige Arsenaal van Grave waar nu Nidum en het exclusieve restaurant Ovum zijn gevestigd. Sinds 1986 is het huis in etappes grondig gerenoveerd, zoals nieuwe kozijnen, elektra, keukens en sanitair. Hat pand is deels voorzien van muurisolatie en isolatieglas en geheel voorzien van dakisolatie. Wil je de woning verder verduurzamen, kijk dan voor advies en tegemoetkomingen op duurzaamerfgoed.nl en monumenten.nl/ontzorgingsprogramma

De bewoners verwoorden hun woonbeleving mooi en treffend als volgt:

“Wij verhuisden in 1980 naar Grave. Het liedje van Doe Maar “Is dit alles” was een hit. Ons gezinnetje compleet en beide begonnen we aan een nieuwe baan. Mijn droom was om een eigen praktijk te beginnen als logopediste. Na een jaar een praktijkruimte gehuurd te hebben bedachten we: “Als we nu een groter huis kopen, dan kan ik vanuit huis werken, hoe fijn zou dat zijn.”
In 1986 liepen we door Boreel de Mauregnaultstraat en daar stond ons droomhuis. Mijn man vroeg nog, “Zou dit groot genoeg zijn?” Wat een prachtig huis, we hadden allemaal een eigen kamer, een mooie tuin op het zuidwesten en genoeg ruimte voor de praktijk! En dat allemaal op loopafstand van het centrum. In 2011 konden we de oude garage naast ons huis kopen en toen was ons monument compleet.
Het hele pand is inmiddels opgeknapt en nu spelen onze kleinkinderen op de grote zolder en als het mooi weer is spelen ze op “de Kat”.
Inmiddels zijn we gepensioneerd en breekt er een andere levensfase aan. Na 37 jaar gaan we afscheid nemen van ons mooie monument en wordt het tijd om wat kleiner te gaan wonen.
In 1973 zijn we samen begonnen in een klein huisje in de Amsterdamse Jordaan. Nu gaan we weer verhuizen, maar we blijven in Grave.
We zullen ons prachtige pand, de gezellige buurt en zeker “even een rondje Grave, of een terrasje pikken” echt gaan missen”.

INDELING

Begane grond:
Ruime hal, maar liefst 5,65 meter hoog, met vide, meterkast en toegang tot de slaapkamer met inloopkast en eigen badkamer met ligbad, inloopdouche en wastafel met meubel. Apart toilet, toegankelijk vanuit de hal en de badkamer. De slaapkamer kan ook dienst doen als werkkamer of praktijkruimte waarbij bezoekers rechtstreeks toegang hebben vanuit de hal.
Sfeervolle woonkamer met gashaard, mozaïek eiken parketvloer en zicht op de achtertuin. Vanuit de woonkamer ga je met een paar treetjes naar de mooie lichte opkamer met daaronder de kelderruimte. De opkamer is prima geschikt als kantoor, speel- of hobbyruimte.
De keuken grenst aan de woonkamer en biedt eveneens mooi zicht op de achtertuin. De keuken is voorzien van een fraaie terrazzo vloer en inbouwapparatuur (5 pits gaskookplaat, 2 ovens, vaatwasser op hoogte en een boiler). Het plafond van de keuken is geïsoleerd met steenwoldekens. Daarboven een zolderruimte, te bereiken met een steektrap.

Naast de hoofdkeuken bevindt zich een tweede keuken met tegelvloer, boiler, keukenblok met 2 pits gaskookplaat en de witgoedaansluitingen. Hier kun je ’s ochtends heerlijk van je ontbijtje genieten. Leuk detail is dat één van de vaste kasten gemaakt is met de originele deuren van een oude bedstede van het huis.
Vanuit de tweede keuken toegang tot de diepe en hoge garage met openslaande deuren en zolderruimte. Voorheen werd hier een camper in gestald. De garage is in 2011 grondig gerenoveerd waarbij het dak en de muren zijn geïsoleerd. De garage is voorzien van een uitstortgootsteen, diverse radiatoren en uiteraard elektra.

Eerste verdieping:
Via de trapopgang in de opkamer kom je op een grote overloop waaraan 3 mooie slaapkamers waarvan 1 met wastafel en een ruime badkamer met inloopdouche en wastafel. Aparte, grote toiletruimte met wastafel op deze verdieping. Vanuit de overloop een mooi doorkijkje naar de vide in de hal.

Tweede verdieping:
Vaste trap naar de af te sluiten enorme en hoge zolderruimte. Hier is één grote slaapkamer van ca. 30 m2 gecreëerd met een zolderruimte erboven maar er is ruimte te over om meer kamers te maken.
Tevens CV-ruimte (Remeha, 2018) en ruimte voor de mechanische ventilatie-unit. Diverse vaste bergkasten.

Buiten:
Zonnige achtertuin op het zuidwesten met veel privacy. Wil je de schaduw opzoeken dan is het goed toeven onder de veranda aan de keukenzijde.
Er is een achterom via de tweede keuken. Dit is geregeld met een recht van overpad.

Bijzonderheden/overig:
Het huis stamt deels uit de late middeleeuwen (15de eeuw) en bestond ooit uit 2 woningen met 2 aparte zadeldaken. Binnen is dat hier en daar nog te zien aan de verschillende opstapjes. Rond 1680 heeft het huis na een explosie van een nabijgelegen kruittoren schade opgelopen waarbij in ieder geval het dak is vernieuwd. De spanten zijn dus van kort vóór 1700. Het huidige tentdak is gedekt met dakpannen en voorzien van dakisolatie van buitenaf waardoor binnen nog het fraaie houten dakbeschot zichtbaar is. Een deel van de vorstpannen is recentelijk (januari 2023) vernieuwd. Door de dikke muren blijft het huis ’s zomers heerlijk koel. En wil je meer koelte dan helpen de elektrische rolluiken aan de achterzijde van de woonkamer mee. Grotendeels hardhouten ramen en kozijnen met deels isolatieglas.
De garage en de tweede keuken zijn voorzien van muurisolatie, dakisolatie en isolatieglas. Tevens isolatieglas in het voorraam van de woonkamer en in de deur naar de tuin.
De begane grondvloer is steenachtig, de verdiepingsvloeren zijn van hout waarbij de vloer van de eerste verdieping voorzien is van een cementdekvloer. Enkele muren van de woning en de garage zijn voorzien van Fermacell voorzetwanden. De buitengevels zijn door de huidige eigenaren nooit geschilderd of behandeld. Er is hier en daar een enkele scheur te zien, volgens de monumentenwacht heeft dit geen constructieve consequenties.

Betreft een Rijksmonument en beschermd stads- en dorpsgezicht.
Wil je meer weten over het verkopen, verbouwen of onderhouden van Rijksmonumenten: restauratiefonds.nl, cultureelerfgoed.nl, mwnb.nl (Monumentenwacht Noord-Brabant), monumentenportaal.nl

BINNENSTAD
De binnenstad van Grave heeft een gezellig centrum met vele winkeltjes, terrasjes en boetiekjes. De rijke historie van vestingstadje Grave is overal terug te zien en de binnenstad ademt dan ook sfeer. Er wordt genoeg georganiseerd in de binnenstad. Loop bijvoorbeeld eens over de wekelijkse markt op vrijdag, of bezoek het jaarlijkse Smartlappenfestival. De buitenrand van het centrum is een mooi contrast vergeleken met de binnenstad. Hier bevinden zich onder andere de Maas en de haven. Langs de Maas is het heerlijk om even uit te waaien en er zijn mooie wandel- en fietsroutes met prachtig uitzicht. Of trek er met de boot op uit. Nabije steden als Nijmegen en Den Bosch zijn goed te bereiken, zowel met auto als openbaar vervoer. Ook natuurgebieden zoals het Raamdal zijn gemakkelijk te bereiken.

GRAVE
Het is goed toeven in Grave. Een historisch vestingstadje met een levendige binnenstad, gelegen in de Brabantse gemeente Land van Cuijk. Gekenmerkt door sfeervolle straatjes, gezellige winkels en terrasjes, een mooie kade aan de Maas en een jachthaven bij het centrum. Met een wekelijkse versmarkt en regelmatig leuke evenementen valt er genoeg te beleven. Rondom Grave liggen de pittoreske kerkdorpen Velp, Escharen en Gassel en is volop natuurschoon. Je wandelt en fietst zo naar een landelijke, rustige omgeving met weilanden, bossen en landgoederen. Ook zijn grotere steden zoals Nijmegen en Den Bosch binnen een half uur rijden bereikbaar. Kortom, Grave heeft voor iedereen iets te bieden.

Boreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - GraveBoreel de Mauregnaultstraat 1 - Grave


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.