's-gravenhage

TYPE

Monument

KAMERS

4

LOCATIE

's-gravenhage
Adres: Cylinderstraat 18
Vraagprijs: 550.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1923
Ligging: aan rustige weg, in woonwijk
Oppervlakte: 150 m²

* * Stads genieten op een klassieke plek; wonen in een oude school * *

De Gerard Majellaschool was een katholieke school voor jongens, horend bij de Gerardus Majellakerk, die in 1982 is afgebroken om de denderende vaart der volkeren te accommoderen. De school stamt uit 1923, en zit vol met grappige kwinkslagen en details van hoe men toen bouwde. Reliëf in de stenen van de gevels, het gebruik van geometrische vormen, zeer gezichtsbepalende raampartijen en roedeverdelingen, de lichtvoetige, eigenwijze dakopbouwtjes op de strenge schildkap; alles ademt karakter en trots voor de bouwkunst. Maar net zoals de kerk niet meer voldeed aan de eisen die de tijd stelde, was dat voor de jongensschool idem dito. Gelukkig hoefde dit magistrale gebouw niet tegen de vlakte, maar werd het herbestemd.

In 2017 werd de voormalige school veranderd in een schitterende loft appartementen. Wonen in een oude jongensschool, uit 1923, dat betekent hoge plafonds, veel originele stijlelementen en royale woonoppervlakten. Onder meer de hal en het trappenhuis zijn indrukwekkende plekken. Het is niet moeilijk je voor te stellen hoe hier om half negen de bel klonk en het getrippel en gebabbel van de kinderen moet hebben geklonken. En de stem van de pater, om de boel in het gareel te houden.

NAAR BINNEN
De bel is gegaan en de grote gemeenschappelijke voordeur zwaait open. In de centrale hal hangt nog het oude bellenbord, treffen we de brievenbussen en trapopgang naar de eerste etage. De schitterend betegelde wanden hadden ook een functie; immers waren zulke tegels -naast dat ze mooi waren- ook goed te reinigen. Hetzelfde gold natuurlijk voor de stenen trappen en de siersmeedijzeren trapleuningen; een lust voor het oog en niet kapot te krijgen. Ook niet door wilde scholiertjes met vieze vingertjes.

Dit bijzondere loft is gebouwd volgend de huidige maatstaven en luxueus afgebouwd met het oog op het gebruik van een stel. Maar het is ook mogelijk om hier met 1 of 2 kinderen te wonen. De hele woning is voorzien van vloerverwarming, wat het hele jaar zorgt voor een zeer aangenaam binnenklimaat en ook is het gebouw volledig geïsoleerd, daarmee voldoend aan de huidige Rc-waarden.

Via het prachtige trappenhuis komt u bij de entree van deze woondroom. In de hal bevindt zich de werkkamer, maar dit is met hetzelfde gemak om te toveren tot een riante extra slaapkamer. Op de vloer een fraaie keramische tegelvloer die het ideaal doet in combinatie met de vloerverwarming. Via de ruime tussenhal is met openslaande deuren het balkon bereikbaar. Hier is de lange gang langs de oorspronkelijke klaslokalen nog goed zichtbaar en uitermate geschikt voor een lekkere plek om te lezen of te werken.

De grote, zonnige living is wel het klapstuk van de woning. Overal is veel daglicht, door de hoge raampartijen met een fraai uitzicht op de Cylinderstraat en de Drijfriemstraat. Met twee grote openingen verbonden aan de open keuken, is het een heel erg luchtige en prettige ruimte. Op de vloer prachtige natuurstenen tegels.

De open keuken is gelegen aan de achterzijde en kijkt op het voormalige schoolplein. De ramen zijn hier hoog en verticaal geplaatst. Een heerlijke, moderne keuken met walnoothouten fronten, hardstenen werkblad en de apparatuur in stoer contrasterend RVS. De kobaltblauwe SMEG-ijskast past hier feilloos tussen.

Haaks op de centrale gang is toegang tot de hoofdslaapkamer, badkamer en berging. Er is een separate WC met fonteintje. De badkamer is luxueus uitgevoerd, met een heerlijke inloopdouche, WC en dubbele wastafel, en ook een separate ruimte met opstelplek voor de wasmachine en -droger die door een stoere schuifdeur wordt afgesloten. Ook bevindt zich hier de CV-ketel.

Tegenover de badkamer is een ruime berging, die zich ook prima leent als werkkamer of – met een eenvoudige bouwkundige ingreep – kan worden verbouwd tot een derde slaapkamer. Dus mocht er nog een extra kinder- of tienerkamer nodig zijn, dan is dat hier ook hier eenvoudig in te passen. De lichte en fris-witte ouderslaapkamer is gelegen aan de voorzijde van het appartement en biedt toegang tot de inloopkledingkast. Vanuit hier ook weer fraai zicht op de straat.

NAAR BUITEN
Deze fijne woning is gelegen in een woonwijk, dicht bij het centrum van Den Haag en de diverse voorzieningen. Ook het winkelgebied van de Herenstraat in het gezellige Oud Rijswijk is op loopafstand gelegen. En het grote voordeel van het wonen in Den Haag is dat uitwaaien aan het strand dagelijkse kost kan zijn.

Heerlijk!

De haltes van het openbaar vervoer zijn nabij gelegen en de uitvalswegen (A4 en A13) zijn goed bereikbaar. Parkeren vormt geen probleem bij het appartement: er is een eigen parkeerplaats aanwezig op een afgesloten parkeerterrein en er is royaal parkeerplek in de straat.

PERSOONLIJKE NOOT VAN DE BEWONERS
“Omdat wij een nieuw avontuur aan gaan nemen wij met pijn in ons hart afscheid van onze bijzondere, originele en lichte woning gelegen in een uniek schoolgebouw op loopafstand van het centrum van Oud Rijswijk! Na een intensieve verbouwing waarin ruimte, licht, verbinding en sfeer voorop stond hebben we 5 jaar heerlijk in “onze school” gewoond. Als mensen vragen waar wonen jullie levert het altijd een bijzonder gesprek op want: ‘wij wonen in een oude school’ dat hoor je niet vaak.

Het centraal wonen inclusief privé parkeerplaats met het stadscentrum, strand en het gezellige oude Delft op fietsafstand is fijn. Zo ook het wandelen in het Rijswijkse Bos of naar de heemtuin bij de Vliet waar een mooi natuurterrein is ontwikkeld.

Iedere zaterdag naar onze vaste bloemen, kaas of fruitkraam op de markt in Oud Rijswijk, kopje koffie op het terras of een heerlijk ijsje halen dat gaan we zeker missen. Een onderdeel mogen zijn van een schoolgebouw vlak bij het gezellige oud Rijswijk is uniek en komt niet vaak voor in je leven. We hebben ervan genoten en genieten nog steeds volop van onze mooie en bijzondere huis maar het is nu tijd voor de volgende stap die op ons pad is gekomen.”

PLUSPUNTEN VAN HET HUIS
+ Unieke locatie: voormalig schoolgebouw
+ Zeer ruim appartement
+ HR-beglazing en aanvullende isolerende maatregelen reeds gerealiseerd
+ Moderne en luxueuze uitstraling
+ Eigen privéparkeerplaats op het nabijgelegen parkeerterrein (oude speelplein), die is afgesloten met een elektrisch hek.

(TECHNISCHE) DETAILS VAN HET HUIS
– Bouwjaar circa 1923, geheel gerenoveerd circa 2017
– Erfpacht eeuwigdurend, circa € 520,02 per jaar (exclusief € 25,50 administratiekosten)
-Woonoppervlakte circa 150 m²
– Inhoud circa 603 m³
– Geheel geïsoleerd
-Verwarming door middel van Nefit HR ketel (bouwjaar circa 2017, eigendom)
-VvE is actief
-Bijdrage VvE circa € 206.- per maand
– Oplevering in overleg

KORTOM
Wonen in een riant appartement dat staat als een huis? Aan de Cylinderstraat 18 in Den Haag kan het. Interesse? Neem contact met ons op, we nemen u graag mee.


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.