Leerdam

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Leerdam
Adres: Diefdijk 47
Vraagprijs: 995.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1650
Ligging: aan water, aan rustige weg, vrij uitzicht, landelijk gelegen
Oppervlakte: 273 m²

De naam van dit fraaie herenhuis, Het Dordtse Huis, heeft alles te maken met de rijke geschiedenis ervan. Ooit gebouwd door bestuurders van het Waterschap Dordrecht die groot belang toekenden aan de Diefdijk. Het was immers deze belangrijke dijk die zorgde voor droge voeten in Zuid-Holland. De Diefdijk is daarmee een eeuwenoude dijk, onderdeel van Unesco Werelderfgoed de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit prachtige object oogt aan de voorkant als een herenhuis. Maar wie aan de achterzijde staat, ziet een robuust kasteel dat zich eeuwenlang moeiteloos staande wist te houden. Ook de unieke ligging aan de Wiel van Bassa komt dan in beeld. Dit wiel van 13 hectare groot en circa 8 meter diep is ontstaan bij een dijkdoorbraak in 1573 en is nog altijd de grootste wiel van Nederland.

Fraai wonen in een rijke geschiedenis
Naast een uitzonderlijke ligging biedt dit herenhuis enorm veel woon- en leefruimte van hoge kwaliteit. Met op de begane grond aan de voorzijde twee grote kamers met schouw, fraaie vloeren, hoge plafonds en dito ramen. Aan de achterzijde zijn zowel een ruime slaapkamer met daarnaast een kleedkamer en badkamer alsook de moderne keuken gesitueerd. De verdieping is verbouwd met respect voor het verleden en telt drie slaapkamers, een inloopkast en een moderne badkamer. Daarboven een riante bergzolder. Boven het achterhuis is een grote separate zolderverdieping. Het souterrain met eigen toegangsdeur is zichtbaar aan de verlaagde achterzijde. Deze riante ruimte is onderverdeeld in een ‘gestapelde’ kelder (met toilet) en twee kelderkamers waarvan een met berging.

Een tuin als een schiereiland
Vanaf de Diefdijk is de afrit naar onderen richting de schuur, met veranda en haard en daarnaast parkeerruimte. Aan de voorzijde beplanting met hagen en lindenbomen. De ruimte ligt vooral achter de woning. Als een soort schiereiland wordt de achtertuin begrensd door het water van de Wiel van Bassa. Echt schitterend. Diverse gronden rondom de wiel zijn in eigendom van stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Dat geldt ook voor dit aanbod.

Download het magazine van deze woning met foto’s, uitgebreide beschrijving, plattegronden en maatvoering!


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.