Noordgouwe

TYPE

Monument

KAMERS

12

LOCATIE

Noordgouwe
Adres: Donkereweg 58
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1800
Ligging: aan bosrand, aan park, aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, open ligging, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 347 m²

LANDGOED “BLEYKZIGT” DONKEREWEG 58 SCHUDDEBEURS TE KOOP

Schuddebeurs, ligt Noordgouwe midden op Schouwen-Duiveland. De naam “Bleykzigt” verwijst naar de buitenplaats die in de achttiende eeuw reeds bestond. Schuddebeurs is al eeuwenlang een geliefde plaats om zich te vermaken. Van de meer dan dertig buitenplaatsen die hier ooit hebben gelegen, bestaan er tegenwoordig nog maar een paar. Een van deze landgoederen is Buitenplaats “Bleykzigt” en dit mooie buiten is nu te koop!

Het landhuis is gesitueerd aan de Donkereweg 58 in Schuddebeurs. Natuur maakt een belangrijk deel uit van het wonen in Schuddebeurs en de buitenplaats heeft een riant perceel van ruim 2 hectare. Het huis, een Rijksmonument, is met een vloeroppervlak van bijna 350 m² riant te noemen, maar niet te groot en vooral erg gezellig. Dit is een plek om het leven te vieren en herinneringen te maken met familie en vrienden. Op het perceel bevinden zich nog diverse bijgebouwen waaronder een koetshuis, een wagenschuur, een garage en een poolhouse. Een beregeningsinstallatie zorgt dat het altijd een groene oase blijft en 72 zonnepanelen zorgen dat het energieverbruik aangenaam laag blijft.

Deze magnifieke Buitenplaats maakt deel uit van een plek met geschiedenis en ligt op circa 8 autominuten van Zierikzee en 15 minuten van de Jachthaven en de golfbaan van Bruinisse. Het centrum van Rotterdam is op circa 60 autominuten gelegen.

Kijk ook eens op de landingspagina van dit prachtige object: donkereweg58 [punt] nl

OMSCHRIJVING
Aan de Donkereweg 58 staat een prachtig huis. Vanaf de weg is het niet zichtbaar. Pas na doorrijden via het smeedijzeren toegangshek met intercom en camerabewaking wordt het langzaam zichtbaar. Via de ruim 200 meter lange oprijlaan komt u dan bij het landhuis. De vrolijke lichtgele kleur geeft een permanent mediterraan vakantiegevoel. Aan de voorzijde (straatzijde) van het huis bevindt zich een grote veranda. Een prachtige plek om met zomerse dagen beschut te vertoeven in een lommerrijke omgeving. Bij aankomst rijdt u links langs het huis heen, u rijdt dan rechts langs de hoofdentree van het huis en de achteringang die via een portaal in de gezellige keuken uitkomt. Naast het huis bevindt zich het grote koetshuis met ruim plaats voor twee automobielen. De hoofdentree is voor formele en feestelijke gelegenheden en natuurlijk voor iedereen die feestelijk ontvangen wil worden. Maar zoals een echt familiehuis betaamt is de achteringang officieuze hoofdentree en bedoeld voor de zoete inval.

BEGANE GROND
De (officiële) indeling is als volgt. Via de hoofdingang aan de achterzijde (boszijde) komt u in het huis. Allereerst een prachtige entreehal en met hoofdgang en zijgang voorzien van een fraaie authentieke zwarte hardstenen vloer. Aan de rechterzijde van de entreehal en de hoofdgang achtereenvolgens de eetkamer, de opkamer en de grote woonkamer (circa 38 m²). Deze is voorzien van een stijlvolle gashaardpartij voor eindeloos knusse avonden. Alle kamers zijn voorzien van originele houten vloeren en fraaie stucplafonds. Als u vanuit de woonkamer de gang oversteekt komt u in de bibliotheek/ studeer/ zitkamer (30 m²) met veelgebruikte open haard. Vanuit de hal/zijgang gaat een trappartij naar de bovengelegen verdieping, maar hierover later meer. Aan de achter(=bos)zijde een (slaap)kamer annex badkamer en separaat toilet waarnaast een bijhal met garderobekast en bergkast als doorgang naar de riante woonkeuken (20 m²). Hier bevindt zich ook de officieuze entree naar een van de gezelligste plekken van het huis.

KELDER
Onder de opkamer bevindt zich een droge stook- en bergkelder (15 m²) met grote warmwaterboiler en HR CV ketel (Nefit 2008).

VERDIEPING
Via de ruime trappartij met bordes komt u op de verdieping. Hier treft u een royale overloop (met extra toilet) van het achterhuis die toegang geeft tot de twee slaapkamers van elk circa 4.80 x 4.00. Tussen deze kamers ligt een garderobe kamer. Deze kapverdieping bestaat uit een samengestelde kap. Als u doorloopt komt u in het voorhuis met een centrale ruimte, nu in gebruik als zit en tv- kamer (circa 26 m²). Rondom deze ruimte bevinden zich een viertal kamers: hiervan zijn er twee slaapkamers (3.30 x 3.50 m), een werkkamer 12 m²) en een ruimte (12 m²) met douche, wasmachine en wasdroger.

VLIERING.
In de kap van het achterhuis (=boszijde) is een grote zolder/ bergruimte (52 m²) die door middel van een vliso-trap op de overloop bereikbaar is.

KOETSHUIS
Naast het huis bevindt zich het bijbehorende koetshuis, waar vroeger de paarden en rijtuigen stonden. Nu is het een ruime dubbele garage (63 m²) met 2 automatische Hörmann segmentaal-poorten (2.70 m breed). Via een steektrap is de grote zolder bereikbaar (81 m²) met borstwering van ruim 1 meter in en nok-hoogte van circa 4.60 m, waar mogelijk een appartement kan worden gerealiseerd. In het koetshuis bevindt zich nog een gereedschapsschuur (6 m²) en een kleine berg/ fietsenschuur (17 m²) met aparte toegangsdeur aan de keukenzijde, waarin onder andere een grote vaste binnenkennel die doorgang heeft naar de grote buitenkennel.

De garage in het koetshuis heeft een bergvide, een vaste kast en een aparte krachtstroomaansluiting. Naast de kleine schuur bij de keuken is een grote regenwaterput (12.000 liter) met oude handwaterpomp.

TUIN
Bleykzigt wordt omgeven door een mooie onderhoudsarme landschapstuin met grote gazons (totaal 1 hectare), oude taxushagen, vele bijzondere bomen en struiken, tuinmuur met smeedijzeren hek, een rosarium, een 30 meter lange rozenpergola naar het poolhouse, een kas annex moestuin met houten berging. De 200 meter lange oprijlaan wordt begrensd door lage kastanjehouten hekken met bijzondere lei-peren. Er is een uitgebreide, computergestuurde beregeningsinstallatie met 6 grote sproeigroepen met circa 10 pop-up sproeiers, gevoed uit twee eigen zoetwaterbronnen en tevens een apart druppelbevloeiingssysteem aanwezig.

ORANGERIE/ KAS
Deze op het terrein gelegen grote kweekkas (27 m²) wordt zomers gebruikt voor het kweken van groenten en planten en in het winterseizoen, na isolatie en elektrische verwarming tot bv. 5 graden Celsius, als orangerie voor het onderbrengen van de vorstgevoelige (kuip)planten in de winterperiode.

ZWEMBAD MET POOLHOUSE
Het mooie zwembad (ovaal 5 x 10 m), verwarmd door een luchtwarmtewisselaar installatie, heeft volledige privacy door afschermende taxushagen. Het bijgelegen poolhouse (4.00 x 4.00 m) met groot terras en uitzicht op rosarium en zwembad, bevat een infrarood/stoom sauna en een “cuisine d’eté” voorzien van keukenblokje met ijskast en kookplaten. Achter het zwembad bevindt zich een filterschuur (ca 3 x 3 m) met volautomatische apparatuur voor de regeling van PH en chloor van het water.

TUINSCHUUR
Verscholen achter een hoge taxushaag ligt naast het poolhouse een duurzaam houten Van Bonzel tuinschuur (2008) (6.50 x 4.50 m) voor de grote tuinmachines en gereedschap.

KENMERKEN
• Rijksmonument met monumentennummer: 11216
• Oprijlaan van circa 200 meter.
• Voorzien van alarminstallatie.
• Grootdeels computergestuurde beregeningsinstallatie voor vrijwel de gehele parktuin, vanuit eigen
zoetwaterbronnen gevoed (uniek in Zeeland).
• Zonnepanelen op het dak van het Koetshuis 24 stuks.
• Zonnepanelen bij zwembad 48 stuks.
• Huis geheel voorzien van dubbel glas.

Bijgebouwen
• Koetshuis 9 x 9 m.
• Tuin/wagen schuur (van Donsel) (ca. 6.50 x 4.50 m)
• Achter bij zwembad filterschuur (ca. 3 x 3 m).
• Kleine nieuwe schuur (ca. 4 x 4 m) bij moestuin.
• Prieel 4 x 4 m (aan twee zijden gesloten).
• Extra garage/opslag (ca. 4 x 6 m) bij moestuin met eigen oprijlaantje.
• Planten/ kweek,- kas (ca. 3 x 9 m) bij moestuin.

SCHUDDEBEURS
Tot 1961 behoorde Schuddebeurs tot de gemeente Noordgouwe, waarna het tot 1997 deel uitmaakte van de gemeente Brouwershaven. Anno nu maakt het deel uit van Gemeente Schouwen-Duiveland. Schuddebeurs zelf is een buurtschap met opvallend veel groen en villa’s en op Schouwen-Duiveland één van de allermooiste woongebieden. De plaatsnaam komt van een gelijknamige herberg die er in de zeventiende eeuw stond. Schuddebeurs ligt op 5 kilometer van de prachtige monumentenstad Zierikzee.

Schuddebeurs dankt zijn ontstaan waarschijnlijk aan de zandgrond in dit gebied. Weinig geschikt voor de landbouw, maar des te meer voor de bosbouw. Mede daardoor werd deze buurtschap voornamelijk de buitenplaats van Zierikzeese regenten. Zij stichten hier in zeventiende en achttiende eeuw hun ‘landsteden’, waarvan er ooit een dertigtal waren in en rond Schuddebeurs.

Slechts een handvol van de buitenplaatsen is bewaard gebleven, waaronder: Mon Plaisir, Heesterlust, Welgelegen, Bleykzigt en Rustenburg. Al deze buitenplaatsen liggen in een bosrijke omgeving. De bossen van Schuddebeurs zijn niet enorm groot maar er is genoeg te zien met een overvloed aan bomen waarbij eiken, beuken, meidoorns en verschillende naaldbomen de boventoon voeren. Qua dieren zult u onder andere spechten, reigers, uilen, vele zangvogels, salamanders en enkele hazen en soms reeën aantreffen.

Natuur maakt een belangrijk deel uit van het wonen aan de Donkereweg. Dit door de ligging aan de natuurgronden en het bos. Buitenplaats Bleykzigt maakt deel uit van deze groene oase en ligt op circa 8 autominuten van Zierikzee en op 15 auto- minuten afstand van de Jachthaven van Bruinisse en de mooie 18-holes golfbaan Grevelingenhout. Centrum Rotterdam en Antwerpen zijn op circa 60 autominuten gelegen.

KORTOM
Buitenplaats “Bleykzigt” is een unieke plek. De geschiedenis van het huis, de locatie in Schuddebeurs, de omgeving en de situering op het eiland Schouwen-Duiveland maken dit huis tot een begerenswaardig object. Dit magnifieke en ultieme familiehuis is een plek om herinneringen te maken, het leven te vieren en dat op slechts 60 autominuten afstand van centrum Rotterdam en Antwerpen.

INTERESSE?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.