Amerongen

TYPE

Monument

KAMERS

5

LOCATIE

Amerongen
Adres: Donkerstraat 42
Vraagprijs: 900.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1794
Ligging: aan park, aan rustige weg, in centrum, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 181 m²

VOORMALIGE STALHOUDERIJ TE KOOP OP EEN UNIEKE LOCATIE IN AMERONGEN MET OMGEVINGSVERGUNNING UIT TE BOUWEN TOT 250 M²

Op misschien wel het meest markante punt van Amerongen staat deze Stalhouderij – of Stallerij – dat onderdeel uitmaakt van herberg ‘Den Rooden Leeuw’, een magnifiek rijksmonument dat al in 1600 zijn oorsprong vond. Dit bijzondere pand staat op een kruispunt dat ooit de handelsroutes van Hamburg en Parijs naar Amsterdam met elkaar verbond. Reizigers overnachtten in de herberg en verversten hun paarden op doorreis in de Stalhouderij. Eind 1800 werd de herberg met stalhouderij een boerenbedrijf.

Voor de Stallerij is een prachtig ontwerp gemaakt waarvoor al een omgevingsvergunning is verleend om hier een prachtig loft in te realiseren met een vloeroppervlak van circa 250 m². Bouwkosten indicatie – afhankelijk van de wensen – tussen de € 200.000,- en € 300.000,-.

De Stallerij ligt aan de achterzijde van den Rooden Leeuw aan de Donkerstraat 42 en is prachtig gelegen aan de rand van Amerongen. Deze plek kenmerkt zich door de vele weidse vergezichten over de uiterwaarden, kasteel Amerongen en de Nederrijn dat als een levend schilderij ervaren wordt. Het pand is gelegen in een beschermd en uniek gelegen dorpsgezicht.

DE STALLERIJ
Een unieke, grootse en nog geheel authentieke ruimte waar de dakspanten en de eeuwenoude gebinten nog zichtbaar zijn. Door de enorme hoogte (circa 8-9 meter) en het meer dan royale vloeroppervlak een “walhalla” voor elke liefhebber die op zoek is naar de ultieme loft in een karakteristiek pand. De begane grond is afgelopen decennia als restaurant in gebruik geweest en biedt legio mogelijkheden om te herbestemmen naar misschien wel de meest unieke woning van heel Amerongen.

De Stallerij heeft een woonbestemming en is bij uitstek geschikt voor een (samengeteld) gezin, of een stel met behoefte aan ruimte. Dit is ook een plek om kantoor, praktijk of gallery aan huis te combineren, gelet op het huidige vloeroppervlak op de begane grond van maar liefst 180 m². Kortom een plek die door een liefhebber kan worden herbestemd tot een unieke loftwoning. Het is ook mogelijk om er een verdieping in te bouwen. De huidige eigenaren maakten een prachtig plan waar zelfs al een omgevingsvergunning voor is verleend. Dat maakt deze herbestemming zeer aantrekkelijk omdat duidelijk is wat er allemaal kan en mag. Ook is het perceel kadastraal gesplitst.

De stallerij kan op basis van de reeds vergunde plannen beschikken over een vloeroppervlak van circa 250 m² beschikken en bevindt zich op een ruim perceel met een oppervlakte van circa 580 m². Het object wordt gesplitst verkocht. De tuin kent veel rust, een royale hooiberg en gedurende de hele dag – bij zonnig weer -zonneschijn. Op eigen terrein is voldoende plek voor 2 auto’s aanwezig.

AMERONGEN: HET GOEDE LEVEN
Dit bijzondere pand is gelegen in een lieflijk dorp en in nationaal park Utrechtse heuvelrug. Amerongen is een van de zeldzame lommerrijke dorpjes waar nog de sfeer van het goede leven te vinden is. Het is gelegen temidden van de bossen, de Amerongse berg, weiden, en het unieke rivierenlandschap van de nabijgelegen Nederrijn, met de vruchtbare Betuwe aan de overkant van de rivier.

Amerongen ligt dicht bij steden als Utrecht, Arnhem en Amersfoort maar net buiten de drukte van de randstad. Zeer centraal gelegen in Nederland. Wandelaars en fietsers treffen hier de rust die zo langzamerhand schaars geworden is in ons land. Tussen de Amerongse berg en de uiterwaarden aan de rand van het historische dorp en op een steenworp afstand van De Stallerij, ligt het alom bekende kasteel Amerongen.

Het dorp Amerongen en het kasteel zijn van oudsher nauw met elkaar verweven en kennen een rijke geschiedenis. Kenmerkend zijn ook een tiental karakteristieke tabaksschuren die herinneren aan de tijd (17e tot 20e eeuw) dat Amerongen een bloeiende tabaksteelt kende.

KORTOM
Wie op zoek is naar de ultieme loft buiten de stad op een van de mooiste locaties van Amerongen hoeft niet verder te zoeken. Deze voormalige “Stallerij” heeft alles in zich om elke liefhebber te doen watertanden. Een bijzonder rijksmonument van formaat op een schitterende locatie. Ideaal voor een koper die op zoek is naar veel ruimte om zelf te verbouwen naar eigen smaak.

INTERESSE?
Neem contact op, wij informeren u graag!


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.