Beekbergen

TYPE

Monument

KAMERS

14

LOCATIE

Beekbergen
Adres: Dorpstraat 82 84
Vraagprijs: 1.300.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1920
Ligging: in centrum, beschutte ligging, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 488 m²

DORPSTRAAT 82-84 BEEKBERGEN | VOORMALIG POSTKANTOOR EN DIRECTEURSWONING

Monumentaal object, geschikt voor twee fraaie eengezinswoningen, ook in 2 delen te koop.

Deze voormalige directeurswoning met postkantoor aan de rand van het centrum van Beekbergen is een stoer pand. Het gemeentelijk monument werd gebouwd in 1920 en ontworpen door de bekende architect en rijksbouwmeester J. Crouwel, in lijn met de Amsterdamse School. Crouwel ontwierp voor de PTT een grote directeurswoning voor een gezin met 8 kinderen met een klein postkantoor op nummer 84. Het oorspronkelijke pand is 20 x 10 meter en zeer imposant. Na aanbouw van een sorteercentrum heeft het een gebruiksoppervlak van 585 m². Beneden werd er gewoond en gewerkt. Boven kwamen 8 slaapkamers. Alles werd van de hoogste kwaliteit gemaakt. Inmiddels zijn we een eeuw verder en het postkantoor staat nog steeds te pronken in het dorp. Mede door de exclusieve materiaalkeuzes van Crouwel en het goede onderhoud in de laatste decennia is het nog altijd in prachtige staat.

Het pand is horizontaal gesplitst in twee woningen. Nummer 82 is een riant woonhuis en werd in 2007 totaal gerenoveerd. Nummer 84 is nu in gebruik als winkelruimte, maar mag ook bewoond gaan worden. De omgevingsvergunning en een goedgekeurd verbouwplan hiervoor zijn aanwezig. Het pand wordt in zijn geheel en gesplitst te koop aangeboden als 2 zelfstandige woonhuizen.

OMGEVING
In Beekbergen zijn winkels, sportverenigingen, een buurthuis, een basisschool, medische zorg, kerken en cafés. Op zondag kun je er gewoon een kroket kopen. Daarnaast is het dorp gunstig gelegen. De verbinding met het openbaar vervoer is goed, de bushalte is op 50 meter. Je rijdt binnen 5 minuten verkeerslichtenvrij naar zowel de A1 als naar de A50. De Veluwe, waar eindeloos kan worden genoten van natuur, is op fietsafstand. Dit is kortom is een geweldig pand met 2 woningen op een centrale plek!

INDELING

Dorpstraat 82 – Bovenwoning (268 m²)

De entree bevindt zich aan de rechterzijde van het pand. Bij binnenkomst een royale entree met vestibule en het trappenhuis. In de vestibule bevindt zich een trap naar de kelder. Er is een doorgang vanuit de woonkeuken naar nr. 84. Dat is de enige verbindingsdeur tussen de beide panden, die bij een definitieve splitsing weer dichtgemetseld wordt. De bordestrap zorgt samen met de enorme verdiepingshoogte (circa 5 m) voor een geweldige ruimtelijke beleving. De bovenwoning is in 2007 totaal gerenoveerd. De gang loopt in de breedterichting van het gebouw. Aan weerszijden zijn diverse ruimten. Aan de linkerzijde een 4-tal slaapkamers en aan de rechterzijde een riante woonkamer en (bij-)keukenruimte met een waskamer. De woonkamer is een fijne, lichte ruimte met een aangelegen balkon. Aan het einde van de gang is een vijfde slaapkamer met ernaast een uitgebouwde badkamer (2007) voorzien van vloerverwarming, bad, toilet, douche, dubbele wastafel, vaste kast en rechts naast de badkamer is nog een separate toiletruimte.

Dan is er nog een grootse kapverdieping van circa 70 m² gebruiksoppervlak via een vaste trap (2007) te bereiken. Onder de kap aan de rechterzijde bevindt zich een kleine kamer en aan de linkerzijde over de gehele breedte een gigantische (berg-)zolder, die ook geschikt is voor andere doeleinden.

Dorpstraat 84 – Benedenwoning (314 m²)

Aan de voorzijde ligt de winkelruimte. Deze beslaat de volledige breedte van het pand en zou een prachtige woonkamer kunnen worden. Aan de achterzijde ligt het voormalige sorteercentrum. Hier mag nog een verdieping op gebouwd worden. Tussen de winkel- en sorteerruimte zijn 2 slaapkamers, diverse andere ruimten en een toiletgroep. Het totale vloeroppervlak van de begane grond bedraagt circa 314 m². Er is dus volop ruimte voor royale thuiswerkplekken. Links naast het pand is een oprit. De KPN maakt gebruik van het achtergelegen gebouw, hier is een telefooncentrale gevestigd. Er is een recht van overpad van toepassing.

ARCHITECT J. CROUWEL
Architect Crouwel heeft in dienst van Rijksgebouwendienst veel ontwerpen op zijn naam staan, waaronder meerdere postkantoren, zoals het fantastisch herontwikkelde hoofdpostkantoor aan het Neude in Utrecht. Als Rijksbouwmeester is hij de opvolger van C.H. Peters die ook postkantoren heeft ontworpen, waaronder het postkantoor aan de Deventerstraat in Apeldoorn.

KORTOM
Een mooie plek, een prachtig pand en uitermate geschikt voor dubbele bewoning voor jonge gezinnen of door families die graag samen het avontuur willen aangaan. Als kangoeroewoning, mantelzorgwoning of anderszins. Alles kan hier! We kunnen ons voorstellen dat uw nieuwsgierigheid is gewekt.

INTERESSE?
De mooiste plannen ontstaan achterop een bierviltje. Of tijdens een kop koffie.
Samen sparren? Neem gerust contact op, we laten u graag De Amsterdamse School in Beekbergen beleven


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.