Dr. Baptiststraat 1 - Megen

Megen

TYPE

Monument

KAMERS

9

LOCATIE

Megen
Adres: Dr. Baptiststraat 1
Vraagprijs: 800.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1820
Ligging: aan rustige weg, in centrum, beschutte ligging
Oppervlakte: 341 m²

DR. BAPTISTSTRAAT 1 MEGEN

Het voormalige huis van de burgemeester, met een eigen loftwoning, staat te koop

In Megen woonde een wijnhandelaar. Hij was zijn tijd ver vooruit want hij werkte vanuit huis. In 1820 liet hij, op een fraai plekje aan de keien, dit prachtige, volumineuze huis bouwen. Hij liet een wijnkelder maken om de voorraad van zijn handel te bewaren. Daarna werd het een burgemeesterswoning; in 1940 werd het Raadshuis gebouwd aan de overzijde-op kruipafstand van de ambtswoning. Van werken op de winkel naar werk aan de winkel.

Megen heeft haar charme niet verloren; Megen is machtig mooi, zoals het gesitueerd is aan de meanderende Maas en de Gouden Ham, een bijzonder fraai recreatiegebied. De skyline toont het beeld van een typisch rivierendorp: geen hoogbouw, maar rode daken en torenspitsen. We zien er de molen, de gevangenentoren, de kerk en de kloosters, het is de geschiedenis van Megen in een notendop.

Het burgemeestershuis is een schitterende woning met een prachtige tuin, een object van formaat: het huis heeft een woonoppervlak van 450 m² en de ommuurde stadstuin is met haar 144 m² beslist zeer passend. Het huis is geregistreerd als Rijksmonument, en dat is het ontwerp dan ook beslist waard; een neoclassicistische kolos onder een traditioneel leien schilddak. Robuust én elegant. Het huis grossiert in de originele details en in ere herstelde plafondschilderingen. Het interieur is museaal; postmodernisme en hedendaags design ontmoet de Romantiek, en ze maken elkaar succesvol het hof.

De hoge plafonds geven lucht, maar ze vertellen ons ook dat dit niet zomaar een huis is: aanspreken met ‘u’ is hier wel op z’n plaats. Toch is het tegelijkertijd een heerlijk woonhuis, met ruimte -zeeën van ruimte- voor een gezin, mét getrippel van kleutervoetjes en afdrukken van plakkerige handjes, voor familiebijeenkomsten, voor werken vanuit huis, voor een praktijk, voor een B&B, of al die dingen tegelijk. Elke hoek is fotogeniek en maakt dat je steeds verder wilt kijken.

Bekijk ook de landingspagina van dit prachtige rijksmonument: drbaptiststraat1.nl

DE TOUR: ENTREZ, ENTREZ
Drie treden op en via het voorportaal en de prachtige dubbele voordeur entree in de statige hal. Op de vloer marmeren tegels in zwart-wit blokmotief gelegd. De gladgestucte wanden langs omhoog en daarboven op het plafond wordt het bestaansrecht van het huis getoond; een fenomenale ronde plafondschildering van wijn te midden van opgetaste vruchten. Er was hier overvloed en weelde, en dat kwam door de wijn. Verderop hangt aan een met ranken versierd ornament een koperen kroonluchter. Het is al met al een prachtige opmaat voor de woning.

De hal verdeelt -zoals dat hoort bij deze huizen- de woning in twee delen: wonen en koken. Rechts de woon- annex eetkamer; van oorsprong zullen dit twee ruimtes zijn geweest, maar met elkaar zijn ze schitterend. In het hart de bijzonder fraaie -nota bene werkende- empire stijl openhaard met groenmarmeren ombouw. De plafonds zijn hier ook weer een onderdeel van het interieur, met sierlijsten vol acanthusblad en een ornament in het midden om de kroon op te hangen. De kamer is zonnig en licht door de grote raampartijen aan weerszijden. Aan de achterzijde de eetkamer, met een luik waar door de kok de borden kon aanreiken aan de meid. Zo ging dat destijds! Het luik is er nog steeds -wie weet kunt u uw eigen kok van dienst ertoe bewegen het te gebruiken. Door de openslaande deuren loop je zo de heerlijke tuin in.

Aan de linkerzijde wordt nu gewerkt, gekookt en kun je naar de kelder en de verdiepingen. Aan het einde van de centrale hal de WC met fonteintje en de bijkeuken. Links aan de achterzijde -onder de rondboog door- de keuken. Het gewelvenplafond en de marmoleumvloer bieden een prachtig canvas voor de postmodernistische keuken. Uiteraard is de keuken geheel compleet uitgevoerd; er is een spoeleiland met dubbele spoelbak, een keramische kookplaat, heteluchtoven en plenty bergruimte in de kasten.

Links thans de werkkamer, met een prachtige eiken mozaïekvloer, de wanden in de kleur van koperpatina en wederom een magnifiek plafond. De vensters hebben een zitje en de authentieke binnenluiken; nog steeds bijzonder effectief om de hitte buiten te houden, of de warmte juist binnen. De oude schouw is er nog, maar niet in gebruik.

Aansluitend de hal met de trap naar de verdieping en de toegang tot de kelder.

NAAR BOVEN
Het huis heeft vijf slaapkamers en een loftappartementen op de grote kapverdieping, kortom: ruimte te over. Op de overloop de eikenhouten mozaïekvloer en serene, witgepleisterde wanden met ingetogen sierlijsten: een buitengewone elegante setting. Aan de voorzijde bevinden zich de ouderslaapkamer, een schitterende ruimte met schouw, ten voeten uit gedipt in Hague Blue. Aan de andere zijde van de gang de kleedkamer met royale inbouwkasten en een prachtige kleedruimte. De perfecte plek voor kleine (en grote) meisjes om mamma’s pumps en statement-kettingen te passen, en zichzelf in de spiegel te bewonderen.

In het midden, links naast de trapopgang, een kleinere slaapkamer thans in gebruik als sportruimte. Aan de andere zijde een kinderkamer met uitloop naar het dakterras. Twee treden omlaag naar de vijfde slaapkamer, momenteel een werkkamer, de prachtige badkamer -met een douche, een bad op pootjes en een dubbele wastafel van Italiaans marmer, en de WC.

DE LOFT
B&B-aspiraties, of komen er geregeld mensen logeren? Op de tweede verdieping is onder de immense kap een volledige loftwoning uitgerust. Een fraai appartement met een pantry, woongedeelte, slaapruimte, separate berging en een fraaie, begaanbare vliering. De badkamer is passend bij de boetiekhotel-ambiance die de loft heeft en is zeer compleet, met een ruime douche, WC en dubbele wastafel.

HET SOUTERRAIN
Bijna de gehele woning is onderkelderd. Het gewelfde plafond en sleets pleisterwerk behangen met wijnflessen, schetsen een prachtig beeld van een droomwijnkelder. De kelder is helemaal droog en is de perfecte plek voor de wijncollectie (een open deur), mét ruimte voor proeverijen, of is het de plek voor de mancave met de biljarttafel, tafelvoetbal en de thuisbioscoop? Wellicht is dit ook wel de geëigende plek voor de wellness-hoek, met een sauna, dompelbad en relaxstoelen.

NAAR BUITEN
Een ommuurde tuin hoort thuis in een sprookje, zo ook deze. De wanden zijn in een lichte cyclaamroze geschilderd en hier klimmen de rozenstruiken omhoog. Het geeft de tuin een prettige frivoliteit. Er is een gazon met een overgroeide patio, een zonneterras met ruimte voor een flinke eettafel en een achterom naar de straatzijde om de fietsen en de auto desgewenst veilig op te bergen. Achter in de tuin een flinke garage met plek voor een auto, de fietsen en de tuinspullen.

MEGEN
Megen is een historische plaats die lange tijd de facto een zelfstandig graafschap was. Megen -de naam komt wellicht van de Romaanse benaming voor ‘krachtige stroom’- wordt gescheiden van de Maas door de Maasdijk, wat meteen aanleiding geeft voor mooie fietstochten in de regio. Al in 1357 kreeg Megen stadrechten en het is dus geen dorp maar een stad en ligt op een paar kilometer afstand van Oss en kent circa 1.750 inwoners. Het stadje ontstond ten oosten van het kasteel dat zijn oorsprong vond in een 12e-eeuwse versterkte plaats.

Vanaf 1145 voerden de heren de titel: “Graaf van Megen” en in 1386 werd de stad versterkt door Jan van Megen. Er kwamen stenen muren en torens, en vier stadspoorten. Het in deze tijden ontstane regelmatige stratenpatroon is bewaard gebleven. In 1437 telde het stadje ruim 600 inwoners, een aantal dat zeer langzaam opliep tot 900 in 1805. Vooral in de 16e eeuw werd Megen door branden en oorlogen geteisterd. In 1573 werd de Sint-Servatiuskerk verwoest en in 1581 het kasteel. In dat jaar werd ook de stadsmuur ontmanteld waarvan de Gevangenpoort en het middeleeuwse stratenpatroon behouden zijn. Megen was ook een plaats waar een aantal kloosters ontstonden en heeft uit die tijd twee kloosters (een van de franciscanen en een van de clarissen), die deze middeleeuwse stad heel bijzonder maken.

JACHTHAVEN
Bij de huidige jachthaven van Megen wordt komende jaren de huidige jachthaven op kleine schaal uitgebreid waarbij ook recreatiemogelijkheden rondom de huidige jachthaven zullen worden ontwikkeld. Het gebied van het haventje is een belangrijke plek bij Megen. Het ligt aan de rivier en dichtbij het vestingstadje. Nieuwe functies in het ontwerp zijn extra ligplaatsen in de jachthaven, vijf ligplaatsen voor passanten, twee kleine strandjes om te relaxen, een trekpontje, vlonderpad (op palen) en een kleine camperplaats. Het ontwerp komt tegemoet aan de wensen van watersportvereniging De Vliet, gemeente Oss en de dorpsraad Megen, dus de inwoners zelf.

VERDUURZAMING VAN G- NAAR EEN C- LABEL
Redres is dol op bijzondere objecten, monumenten en industrieel erfgoed. Het zijn, evenals dit heerlijke huis, gebouwen die geheel eigen behoeften hebben voor wat betreft onderhoud en verduurzaming. Vanwege hun hoge leeftijd zijn dergelijke objecten op zichzelf – vanuit circulariteitsoogpunt – al duurzaam, maar in gebruik zijn ze dat zeker niet en er valt op dat vlak dus nog veel winst te behalen. Dat geldt ook voor de Dr. Baptiststraat 1: het energieverbruik kan bijvoorbeeld een stuk zuiniger.

Verduurzamingslabel®
Om u als koper hierin te begeleiden, hebben wij – naast het reguliere energielabel, ook een zogenaamd verduurzamingslabel® laten vaststellen. Dit is een advies over hoe het object kan worden verduurzaamd, inclusief een scenario voor hoe de Dr. Baptiststraat 1 van het huidige G-label naar een C-label kan worden gebracht, en met welke investering dat gepaard gaat. Hierbij is gekeken naar de meest effectieve en efficiëntste verduurzamingsoplossingen, waarbij rekening is gehouden met de monumentale status van het object.

Immers, juist bij verkoop en aankoop van een monumentaal object, en de daaropvolgende restauratie – of renovatie –, zijn voor het nemen van verduurzamingsmaatregelen de gunstigste momenten. Het verduurzamingslabel® is dan een goede leidraad om een weloverwogen aankoopbeslissing te kunnen nemen. Dit object heeft beslist ruimte om te verduurzamen en de eerste aanzet is er al; we hebben een scan laten maken van het huis en deze stellen wij graag aan u ter beschikking.

SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN EN RESTAURATIE
Deze voormalige burgemeesterswoning is een rijksmonument. Voor woonhuis-rijksmonumenten kan sinds 2020 een aanvraag worden gedaan voor de Subsidie Woonhuismonumenten. Jaarlijks is hier 57 miljoen voor beschikbaar. De subsidie vervangt de vroegere fiscale regeling voor aftrek van monumenten. Met de subsidie kunnen bewoners het onderhoud deels financieren, zoals schilderwerk, goten en regenpijpen repareren, dak herstel, voegen repareren, kozijnen herstellen en de fundering repareren. Eigenaren kunnen elk jaar na afloop van het onderhoud subsidie aanvragen. De bijdrage bij deze regeling is 38 procent van het subsidiabele bedrag.

KORTOM
De wijnhandelaar en de burgemeester hadden het hier goed bekeken; de Dr. Baptiststraat 1 is een prachtig en verrassend woonhuis, ruim en vol mooie details. Zin om sfeer te komen proeven? We laten u met veel plezier dit prachtige huis zien.

Dr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - MegenDr. Baptiststraat 1 - Megen


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.