Amerongen

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Amerongen
Adres: Drostestraat 35
Vraagprijs: 1.050.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1600
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, landelijk gelegen
Oppervlakte: 367 m²

HERBERG DEN ROODEN LEEUW: UNIEKE COMBINATIE VAN WONEN EN WERKEN AAN HUIS

Op misschien wel het meest markante punt van Amerongen staat herberg ‘Den Rooden Leeuw’, een magnifiek rijksmonument dat eind 1600 al zijn oorsprong vond als herberg en Stalhouderij. Den Rooden Leeuw lag op een kruispunt van handelsroutes van Hamburg en Parijs naar Amsterdam. Reizigers overnachtten in de herberg en verversten hun paarden op doorreis in de Stalhouderij. Eind 1800 werd de herberg een boerenbedrijf. Maar altijd in combinatie met een kroeg. In de jaren ‘80 van de vorige eeuw werd het een restaurant en dat is het tot op de dag van vandaag altijd gebleven. Van oudsher heet deze bijzondere plek onder Amerongers ookwel ‘De Kromme Hoek’.

Den Rooden Leeuw is prachtig gelegen aan de rand van Amerongen en kenmerkt zich door de vele weidse vergezichten over de uiterwaarden, kasteel Amerongen en de Nederijn dat als een levend schilderij ervaren wordt. Het pand is gelegen in een beschermd en uniek gelegen dorpsgezicht. De begane grond is als restaurant in gebruik geweest maar is bij uitstek geschikt voor kantoor, praktijk of gallery aan huis gelet op de vloeroppervlakte van maarliefst 162 m². Op de eerste en tweede verdieping bevindt zich een royaal bovenhuis met eigen entree en een fraaie zonnige zijtuin.

Het woonhuis is in 2009 geheel gerenoveerd en gemoderniseerd waardoor het de charme en eigenheden van vervlogen tijden combineert met de eisen en woonwensen van deze tijd. Deze karakteristieke halfvrijstaande woning heeft een woonoppervlakte van 367 m² verdeeld over drie woonlagen en bevindt zich op een ruim perceel met een oppervlakte van circa 600 m².

BEGANE GROND
Midden in de voorgevel bevindt zich de entree. Hier een vestibule met aansluitend een grote lichte ruimte die tot voor kort in gebruik was als restaurant. De ruimten zijn bijzonder aangenaam en vele originele authentieke kenmerken zoals hoge balkenplafonds, een schouw verhogen de sfeer. Links is een fraaie buffetkast / toog en deze maakt deel uit van het rijksmonument. Aansluitend de opkamer die door middel van schuifdeuren kan worden gesepareerd van de voorzijde. Vanuit de entree rechtdoor komt u in de achtergelegen vertrekken. Er is een toiletgroep met aansluitend de (professionele) keuken en er is toegang tot de eeuwenoude stahoge en droge kelder. De begane grond is op eenvoudige wijze te transformeren naar een prachtige woning of kantoorruimte van formaat. De bovengelegen verdieping is vanuit de keuken te bereiken via een kleine hal. Deze hal heeft ook een opgang (voordeur) vanuit de tuin aan de rechterzijde van het pand.

EERSTE VERDIEPING
Via de entree aan de rechterzijde van het pand komt u in een hal met hier een trapopgang naar de bovengelegen verdieping. Halverwege de trap bevindt zich rechts een idyllische zolderkamer van circa 19 m², ideaal als kinderkamer, tv-kamer of hobbyruimte. Twee dakramen zorgen voor daglicht. Een trekbalk in de ruimte zorgt wel voor een beperkte toegankelijkheid (even bukken!).

Als u de trap vervolgt komt u op de eerste verdieping. Allereerst een overloop met een toilet. Rechtdoor de trap naar de kapverdieping. Links toegang tot de huidige woonkamer. Hier een grote ruimte van circa 70 m² met heel veel zonlicht over de volle breedte (ruim 13 meter) zicht op kasteel Amerongen, de uiterwaarden en de Nederijn. Hier geniet u van het unieke uitzicht. Links is de keuken, deze is van alle moderne gemakken voorzien. In het midden bevindt zich thans de eetkamer en rechts de woonkamer. Voorbij de woonkamer is de toegang naar de masterbedroom van circa 20 m² met over de volle breedte een inbouwkast en een riante en luxueus uitgevoerde badkamer. Deze lichte badkamer heeft een inloopdouche, enkele wastafel, toilet en bad en biedt door de aanwezige grote ramen een zee aan daglicht.

KAPVERDIEPING
Als u de trap vanaf de overloop op de eerste verdieping vervolgt komt u op de tweede verdieping. Hier een royale overloop met zicht op de monumentale kap. De oude spanten en het rondhout geven sfeer aan deze ruimten. Op deze verdieping bevinden zich een drietal charmante slaapkamers. Twee aan de voorzijde en 1 aan de achterzijde. Tevens is er een royale badkamer voorzien van douche, dubbele wastafel, toilet en opstelplaats voor witgoedapparatuur. Tenslotte zijn er twee flinke bergzolders.

BUITEN
Den Rooden Leeuw staat op een perceel van circa 600 m². Het object wordt gesplitst verkocht waarbij de schuur (voormalige stalhouderij) aan de achterzijde ook zal worden getransformeerd tot woonhuis. De tuin kent veel rust, een royale schuur en gedurende de hele dag – bij zonnig weer -zonneschijn. Op eigen terrein is voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

AMERONGEN; HET GOEDE LEVEN
Dit bijzondere pand is gelegen in een lieflijk dorp en in nationaal park Utrechtse heuvelrug. Amerongen is een van de zeldzame lommerrijke dorpjes waar nog de sfeer van het goede leven te vinden is. Het is gelegen temidden van de bossen, de Amerongse berg, weiden, en het unieke rivierenlandschap van de nabijgelegen Nederrijn, met de vruchtbare Betuwe aan de overkant van de rivier.

Amerongen ligt dicht bij steden als Utrecht, Arnhem en Amersfoort maar net buiten de drukte van de randstad. Zeer centraal gelegen in Nederland. Wandelaars en fietsers treffen hier de rust die zo langzamerhand schaars geworden is in ons land. Tussen de Amerongse berg en de uiterwaarden aan de rand van het historische dorp en op een steenworp afstand van den Rooden leeuw, ligt het alom bekende kasteel Amerongen.

Het dorp Amerongen en het kasteel zijn van oudsher nauw met elkaar verweven en kennen een rijke geschiedenis. Kenmerkend zijn ook een tiental karakteristieke tabaksschuren die herinneren aan de tijd (17e tot 20e eeuw) dat Amerongen een bloeiende tabaksteelt kende.

KORTOM
Een bijzonder rijksmonument van formaat op een schitterende locatie. Ideaal voor een gezin of een koper die op zoek is naar veel ruimte. Het pand kent een ruime bestemming en is geschikt voor verschillende doeleinden.

INTERESSE?
Neem contact op, wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).