Baarn

TYPE

Monument

KAMERS

13

LOCATIE

Baarn
Adres: Eemnesserweg 91
Vraagprijs: 3.250.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1881
Ligging: aan park, aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 658 m²

VILLA BUITENPLAATS ‘t BENTHUYS – EEMNESSERWEG 91 BAARN

Met veel genoegen bieden wij deze uitzonderlijke villa ’t Benthuys in Baarn aan, gebouwd in de neorenaissancestijl. De villa heeft een vloeroppervlakte van circa 700 m² en is gelegen op een riant perceel van bijna 1.3 hectare. Deze prachtige villa is uniek door de bijzondere uitstraling en het bijzonder gave en originele interieur.

Villa Buitenplaats ‘t Benthuys kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Door de ruime opzet van het pand en het riante perceel kunt u hier wonen in de nabijheid van Utrecht, Hilversum, Amersfoort en Amsterdam. De villa is bij uitstek geschikt als een meergeneratiehuis, moderne commune of groepswoning voor senioren, of voor een praktijk aan huis, kinderrijk gezin met nanny, of liefhebber die als kind al over het hek naar deze prachtige villa keek en er van droomde om er ooit te wonen. Ook is het mogelijk om het pand in te delen in meerdere appartementen. Hiervoor zijn plannen beschikbaar, er is reeds een vergunning verleend voor het realiseren van twee appartementen in de kapverdieping.

Alle faciliteiten (lagere scholen, winkels, restaurants, sportclubs) zijn aanwezig en zijn op loop/fiets afstand van Villa Buitenplaats ’t Benthuys. Verder zijn er veel natuurgebieden in de buurt, zoals bijvoorbeeld de bossen bij Lage Vuursche en heidevelden bij Hilversum en Laren. De bereikbaarheid van Baarn is uitstekend. Het prachtige dorp ligt ten zuiden van de rijksweg A1 en ten oosten van de rijksweg A27. Amsterdam is bereikbaar met het openbaar vervoer via een rechtstreekse treinverbinding en per auto op slechts 30 minuten rijden. Hilversum, Utrecht en Amersfoort liggen binnen handbereik voor zowel auto als openbaar vervoer.

De villa heeft een souterrain, twee bouwlagen en een kapverdieping. De gevels bestaan uit fraai metselwerk voorzien van speklagen, hoekaccenten bij de vensters en strekkenlagen in gele baksteen. Het pand is bedekt met een afgeplat schilddak gedekt met blauwe kruispannen.

De villa is afgelopen jaar met oog voor detail onder handen genomen. Het casco is gerestaureerd, metselwerk opnieuw gevoegd en ingeboet en het hele huis is aan de buitenzijde geschilderd. Het dak, loodwerk en zinkwerk zijn enkele jaren geleden al onder handen genomen. De prachtige serre met zicht op de grote achtertuin is gerestaureerd en voorzien van nieuwe ramen en kozijnen. Uniek aan deze villa is dat er nog veel originele kenmerken en details aanwezig zijn, zoals prachtige schouwen, monumentale parketvloeren, rijk geornamenteerde sierplafonds, grote paneeldeuren en grotendeels origineel hang- en sluitwerk. De villa heeft verder een schitterend trappenhuis en een herenkamer met een rijke houten lambrisering in neorenaissancestijl. Ook de keuken ademt de sfeer van weleer. De villa als geheel vraagt om modernisering en aanpassing aan de eisen van deze tijd.

De kapverdieping en het souterrain – oorspronkelijk bedoeld voor personeel – kunnen naar eigen wens verder worden ingericht en afgewerkt. Kortom, stijl, karakter en detaillering van deze villa sluiten naadloos op elkaar aan.

Kijk ook op de website van ’t Benthuys: eemnesserweg91baarn [punt] nl

STIJL, KARAKTER EN DETAILLERING
Villa Buitenplaats ‘t Benthuys werd in 1881 door architect N. Redeker-Bisdom uit Amsterdam voor zichzelf gebouwd. De buitenplaats is aangelegd op een stuwwal uit de ijstijd, waardoor de villa uitkijkt op de lagergelegen weidegrond van buitenplaats Rusthoek dat aan de overzijde van de Eemnesserweg ligt. De landschappelijke parktuin omvat verder een gazon met oprijlaan aan de voorzijde en aan de achterzijde zijn nog delen van een formele tuin zichtbaar. Het geheel wordt omzoomd door een beukenlaan, taxussen en volwassen struiken.

INDELING

BEGANE GROND
Via de hoofdentree aan de linkerzijde komt u in de villa. Allereerst een vestibule met aansluitend een hal met ongeschonden marmeren vloeren en geornamenteerde gepleisterde plafonds. Vanuit de centrale hal heeft u toegang tot alle vertrekken op de begane grond. Aan de rechterzijde onder meer de herenkamer, salon, de authentieke keuken met bijkeuken en de dienstingang. Aan de linkerzijde van de hal bevindt zich de woonkamer met open haard en een heerlijke serre voor lange zomermiddagen en avonden. Aansluitend is er het monumentale trappenhuis en een fraaie eetkamer. Tussen de keuken en de eetkamer is de WC met voorportaal. Vanuit alle kamers is er uitzicht op de tuin. Via de hal is er toegang tot de bovengelegen verdiepingen en het souterrain. Tevens is hier de toegang tot de tuin aan de achterzijde.

EERSTE VERDIEPING
Via de monumentale trappartij (met glas in lood ramen) komt u op de eerste verdieping. Hier is een riante overloop. Op deze woonlaag bevinden zich drie slaapkamers aan de voorzijde, waarvan de middelste kamer over een balkon beschikt. Aan de achterzijde van het pand is een lichte grote slaapkamer met een uitgestrekt en zonnig balkon. Deze kamer is ook geschikt om als (tweede) woonkamer in te richten. Tevens is er een grote – zij het oorspronkelijke – badkamer op deze verdieping en een separaat toilet. De badkamer moet gemoderniseerd worden.

KAPVERDIEPING
Als u de trappartij vervolgt komt u op de tweede woonlaag. Deze verdieping is nog oorspronkelijk. Op deze woonlaag bevinden zich vijf kamers en een badruimte. Een verdieping om naar eigen wens en smaak af te bouwen.

BUITEN
‘t Benthuys is volledig op de zon gebouwd en de tuin- en parkaanleg is tussen 1881 en 1921 aangelegd in een mengstijl en bestaat uit een deels landschappelijke, deels formele aanleg. De tuinarchitect is onbekend. Voor de villa ligt een riant grasveld met een dubbele oprijlaan, die beplant is met beukenbomen. Achter het huis was oorspronkelijk een formele tuinaanleg die bestond uit een verdiept aangelegde rozentuin met in het midden een vijver en stervormige paden aangelegd. Deze indeling is niet meer aanwezig. De tuin tenslotte wordt omgeven door oude taxushagen.

BESTEMMINGSMOGELIJKHEDEN
1. ‘t Benthuys is een villa en heeft primair een woonfunctie.
2. Er is in 2017 een vergunning afgegeven voor het realiseren van twee appartementen op de bovenste verdieping
als onderdeel van een plan voor 7 appartementen. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft in 2014 een
principeakkoord voor dit plan gegeven.
3. Met een omgevingsvergunning zijn kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten tot maximaal 50 m2 mogelijk.
4. Met een omgevingsvergunning is gebruik ten behoeve van kantoor-, dienstverlenings- of maatschappelijke
doeleinden tot 200 m² mogelijk zolang de woonfunctie niet wordt aangetast.
5. Ruimte voor aan huis verbonden beroep 50 m², met omgevingsvergunning tot 100 m².
6. Zwembad tot 50 m², met omgevingsvergunning tot 150 m².

SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN

Rijksmonument – woonhuisregeling
Voor woonhuis-rijksmonumenten kan sinds 2020 voor het eerst een aanvraag worden gedaan voor de Subsidie Woonhuismonumenten. Jaarlijks is hier 57 miljoen voor beschikbaar. De subsidie vervangt de vroegere fiscale regeling voor aftrek van monumenten. Met de subsidie kunnen bewoners onderhoud financieren, zoals schilderwerk, goten en regenpijpen repareren, dakherstel, voegen repareren, kozijnen herstellen en de fundering repareren. Eigenaren kunnen elk jaar na afloop van het onderhoud subsidie aanvragen. De bijdrage bij deze regeling is 38% van het subsidiabele bedrag.

Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM)
Daarnaast krijgen rijksmonumenten zoals molens, forten en kastelen meer subsidie voor het onderhoud. De hoogte van de SIM (Subsidieregeling Instandhouding Monumenten) is het afgelopen jaar van 50% naar 60% gegaan. In 2020 evalueert het ministerie deze regeling, waarna er misschien ook een verschuiving richting duurzaamheid komt. Villa Buitenplaats ‘t Benthuys komt voor deze regeling in aanmerking. Dit is vanuit de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed bevestigd. De instandhoudingssubsidie is bestemd voor reguliere onderhoudskosten op basis van een 6-jarig onderhoudsplan.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beoordeelt de subsidieaanvragen en verdeelt het beschikbare budget. Het geld wordt uitgekeerd in jaarlijkse voorschotten. Afhankelijk van de hoogte van de verleende subsidie stelt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed na 6 jaar de subsidie vast aan de hand van een verantwoording. Het Restauratiefonds zorgt voor de uitbetaling van de voorschotten en de verrekening met de uiteindelijk vastgestelde subsidie.

https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/subsidie-instandhouding-rijksmonumenten
https://wetten.overheid.nl/BWBR0032075/2019-12-25

Nationaal Restauratiefonds
Bij het Nationaal Restauratiefonds zijn er verschillende mogelijkheden om een monument te financieren met een monumentenhypotheek of duurzame monumentenlening. Voor meer informatie: https://www.restauratiefonds.nl

INTERESSE IN DIT BIJZONDERE PAND?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.