Baarn

TYPE

Monument

KAMERS

13

LOCATIE

Baarn
Adres: Eemnesserweg 91
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1881
Ligging: aan park, aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 658 m²

VILLA BUITENPLAATS ‘t BENTHUYS – EEMNESSERWEG 91 BAARN

Met veel genoegen bieden wij deze majestueuze villa in Baarn aan, gebouwd in de neorenaissancestijl. De villa heeft een vloeroppervlakte van circa 700 m2 en is gelegen op een riant perceel van bijna 1.3 Ha. Deze prachtige villa is uniek door de bijzondere uitstraling en het bijzonder gave en originele interieur.

Villa Buitenplaats ‘t Benthuys kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. U kunt hier uw eigen Chateau Meiland realiseren. Door de ruime opzet van het pand en het riante perceel kunt u hier zonder coronagevaar wonen in de nabijheid van de stad. De villa is bij uitstek geschikt voor een meergeneratiehuis, moderne commune, groepswoning voor senioren, praktijk aan huis, een kinderrijk gezin met nanny, of voor een liefhebber die als kind al over het hek naar deze prachtige villa keek en er ooit van droomde er te wonen. Ook is het mogelijk om het pand in te delen in meerdere appartementen. Hiervoor zijn plannen beschikbaar, er is reeds een vergunning verleend voor het realiseren van twee appartementen.

LANDINGSPAGINA
Kijk ook eens naar de landingspagina van dit prachtige object: benthuysbaarn

Alle faciliteiten (lagere scholen, winkels, restaurants, sportclubs) zijn aanwezig en zijn op loop/fiets afstand van Villa Buitenplaats ’t Benthuys. Verder zijn er veel natuurgebieden in de buurt, zoals bijvoorbeeld de bossen bij Lage Vuursche en heidevelden bij Hilversum en Laren. De bereikbaarheid van Baarn is uitstekend; Amsterdam is bereikbaar met het openbaar vervoer via een rechtstreekse treinverbinding, maar ook per auto is het slechts 30 minuten rijden. Ook Hilversum, Utrecht en Amersfoort liggen binnen handbereik voor zowel auto als openbaar vervoer. Het prachtige dorp ligt ten zuiden van de rijksweg A1 en ten oosten van de rijksweg A27.

Villa Buitenplaats ‘t Benthuys werd in 1881 door architect N. Redeker-Bisdom uit Amsterdam voor zichzelf gebouwd. De buitenplaats is aangelegd op een stuwwal uit de ijstijd, waardoor de villa uitkijkt op de lagergelegen weidegrond van buitenplaats Rusthoek dat aan de overzijde van de Eemnesserweg ligt. ‘t Benthuys heeft een souterrain, twee bouwlagen en een kapverdieping. De gevels bestaan uit fraai metselwerk voorzien van speklagen, hoekaccenten bij de vensters en strekkenlagen in gele baksteen. Het pand is bedekt met een afgeplat schilddak gedekt met blauwe kruispannen. Uniek aan deze villa is dat het huis zich grotendeels in oorspronkelijke staat bevindt. De meeste vertrekken hebben nog originele kenmerken en details, zoals schouwen en plafonds. De herenkamer heeft een rijke houten lambrisering in neorenaissancestijl en ook de keuken is in oorspronkelijke staat. De kapverdieping en het souterrain – oorspronkelijk bedoeld voor personeel – hebben eveneens de oorspronkelijke indeling.

STIJL, KARAKTER EN DETAILLERING
En het is juist deze oorspronkelijkheid waarvoor de huidige eigenaars als een blok zijn gevallen toen zij deze villa kochten met het plan om ’t Benthuys weer in oude luister te herstellen. De afgelopen 140 jaar is er maar weinig veranderd aan dit huis en dat maakt deze villa volstrekt uniek. Wat u hier aantreft is bijzonder: originele hoge sierplafonds (3.40 m1), lambriseringen, paneeldeuren, schouwen, originele marmeren vloer en grotendeels origineel hang- en sluitwerk. Stijl, karakter en detaillering van deze villa sluiten naadloos op elkaar aan. ‘t Benthuys is volledig op de zon gebouwd. Een heerlijke serre voor lange zomermiddagen en – avonden bevindt zich aan de achterzijde van het huis, de ochtend en avondzon in de voor- en zijtuin. De landschappelijke parktuin omvat verder een gazon met oprijlaan aan de voorzijde en aan de achterzijde zijn nog delen van een formele tuin zichtbaar. Het geheel wordt omzoomd door een beukenlaan, taxussen en volwassen struiken.

INDELING

BEGANE GROND
Via de hoofdentree aan de linkerzijde komt u in de villa. Allereerst een vestibule met aansluitend een hal met ongeschonden marmeren vloeren en geornamenteerde gepleisterde plafonds. In het midden bevindt zich het monumentale trappenhuis. Vanuit de centrale hal heeft u toegang tot alle vertrekken op de begane grond. Aan de rechterzijde onder meer de herenkamer, salon, de prachtige authentieke keuken met bijkeuken en de dienstingang. Aan de linkerzijde van de hal bevindt zich de woonkamer met open haard en serre met glas in loodramen met een prachtige lichtinval. Aansluitend is er het monumentale trappenhuis en daarnaast een mooie eetkamer. Tussen de keuken en de eetkamer is de WC met voorportaal. Vanuit alle kamers is er uitzicht op de tuin. In de woonkamer en de salon is een originele haardpartij voor de knusse winteravonden. Via de hal is er toegang tot de bovengelegen verdiepingen en het souterrain. Tevens is hier de toegang tot de tuin aan de achterzijde.

EERSTE VERDIEPING
Via de monumentale trappartij (met glas in lood ramen) komt u op de eerste verdieping. Hier is een riante overloop. Op deze woonlaag bevinden zich drie slaapkamers aan de voorzijde, waarvan de middelste kamer over een prachtig balkon beschikt. Aan de achterzijde van het pand is een lichte grote slaapkamer met een uitgestrekt en zonnig balkon. Tevens is er een grote – zij het oorspronkelijke – badkamer op deze verdieping en een separaat toilet.

KAPVERDIEPING
Als u de trappartij vervolgt komt u op de tweede woonlaag. Deze verdieping is nog zeer oorspronkelijk en het is alsof de tijd heeft stilgestaan. Op deze woonlaag bevinden zich vijf kamers en een badruimte.

BUITEN
De tuin- en parkaanleg van buitenplaats ‘t Benthuys is tussen 1881 en 1921 aangelegd in een mengstijl en bestaat uit een deels landschappelijke, deels formele aanleg. De tuinarchitect is onbekend. Voor de villa ligt een grasveld met een dubbele oprijlaan, die beplant is met beukenbomen. Achter het huis was oorspronkelijk een formele tuinaanleg die bestond uit een verdiept aangelegde rozentuin met in het midden een vijver en stervormige paden. De tuin wordt omgeven door oude taxushagen.

BESTEMMINGSMOGELIJKHEDEN
1. ‘t Benthuys is een villa en heeft primair een woonfunctie.
2. Er is in 2017 een vergunning afgegeven voor het realiseren van twee appartementen op de bovenste verdieping,
als onderdeel van een plan voor 7 appartementen. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft in 2014 een
principeakkoord voor dit plan gegeven.
3. Met een omgevingsvergunning zijn kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten tot maximaal 50 m2 mogelijk.
4. Met een omgevingsvergunning is gebruik ten behoeve van kantoor-, dienstverlenings- of maatschappelijke
doeleinden tot 200m² mogelijk zolang de woonfunctie niet wordt aangetast.
5. Ruimte voor aan huis verbonden beroep 50m², met omgevingsvergunning tot 100m².
6. Zwembad tot 50m², met omgevingsvergunning tot 150m².

ARCHITECT NICOLAAS REDER BISDOM
Nicolaas Redeker Bisdom (1830 – 1901) was een Nederlands architect uit Amsterdam en bouwde de villa in 1881 voor zichzelf. De eerste steen werd gelegd door zijn kinderen Anne en Karel. In 1889 verkocht hij ‘t Benthuys. Bij Koninklijk besluit van 15 juni 1861 is aan hem de vergunning verleend de geslachtsnaam “Bisdom” bij die van Redeker te mogen voegen. Redeker Bisdom werd benoemd tot Ridder der Orde van de Italiaanse Kroon.

SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN

* Rijksmonument – woonhuisregeling
Voor woonhuis-rijksmonumenten kan sinds 2020 voor het eerst een aanvraag worden gedaan voor de Subsidie Woonhuismonumenten. Jaarlijks is hier 57 miljoen voor beschikbaar. De subsidie vervangt de vroegere fiscale regeling voor aftrek van monumenten. Met de subsidie kunnen bewoners onderhoud financieren, zoals schilderwerk, goten en regenpijpen repareren, dakherstel, voegen repareren, kozijnen herstellen en de fundering repareren. Eigenaren kunnen elk jaar na afloop van het onderhoud subsidie aanvragen. De bijdrage bij deze regeling is 38% van het subsidiabele bedrag.

* Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM)
Daarnaast krijgen rijksmonumenten zoals molens, forten en kastelen meer subsidie voor het onderhoud. De hoogte van de SIM (Subsidieregeling Instandhouding Monumenten) is het afgelopen jaar van 50% naar 60% gegaan. In 2020 evalueert het ministerie deze regeling, waarna er misschien ook een verschuiving richting duurzaamheid komt. Villa Buitenplaats ‘t Benthuys komt voor deze regeling in aanmerking. Dit is vanuit de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed bevestigd. De instandhoudingssubsidie is bestemd voor reguliere onderhoudskosten op basis van een 6-jarig onderhoudsplan.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beoordeelt de subsidieaanvragen en verdeelt het beschikbare budget. Het geld wordt uitgekeerd in jaarlijkse voorschotten. Afhankelijk van de hoogte van de verleende subsidie stelt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed na 6 jaar de subsidie vast aan de hand van een verantwoording. Het Restauratiefonds zorgt voor de uitbetaling van de voorschotten en de verrekening met de uiteindelijk vastgestelde subsidie.

https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/subsidie-instandhouding-rijksmonumenten
https://wetten.overheid.nl/BWBR0032075/2019-12-25

* Nationaal Restauratiefonds
Bij het Nationaal Restauratiefonds zijn er verschillende mogelijkheden om een monument te financieren met een monumentenhypotheek of duurzame monumentenlening. Voor meer informatie: https://www.restauratiefonds.nl

INTERESSE IN DIT BIJZONDERE PAND?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.