Amsterdam

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Amsterdam
Adres: Falckstraat 10
Vraagprijs: 2.680.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1870
Ligging: aan park, aan rustige weg, in centrum, in woonwijk, vrij uitzicht
Oppervlakte: 318 m²

Een karakteristiek, sfeervol herenhuis op een hoek van circa 318 m2 midden in het centrum van Amsterdam, maar weg van de drukte, aan een rustig plein. De maatvoering is royaal met hoge ruimtes en brede vertrekken. In plaats van een tuin heeft deze statige woning een vorstelijk terras dat vanuit de woonkamer-en-suite direct te bereiken is. Het pand is samen met nummer 12 en 14 rond 1870 als één blok gebouwd in classicistische stijl en is in 2007 als gemeentelijk monument aangemerkt.

Een rondleiding
De begane grond
De entree leidt zowel naar de bovenverdieping als naar de benedenruimte, die in gebruik is geweest als kantoor, maar heel veel (woon)ruimte biedt. De hal geeft toegang tot alle andere ruimtes op de begane grond: een voorkamer, een tussenruimte, twee royale kamers, een keuken een grote sanitaire ruimte en een woonkamer.

De eerste verdieping
Het trappenhuis is ruim en licht. Opvallend is de royale opzet van het huis. Met 6.65 breedte en een plafondhoogte van meer dan 3,50 voelt deze etage meer dan luxe. De sfeervolle kamer en-suite heeft openslaande deuren naar het zonnige terras. De keuken aan de voorzijde kijkt uit over het plein en staat in directe verbinding met het eetgedeelte.

De tweede verdieping
Boven de keuken bevindt zich de eenvoudige maar functionele en zeer ruime badkamer, met het ligbad, inloopdouche en twee wastafels. De heerlijk lichte kamer aan de rustige achterzijde doet nu dienst als schrijfkamer. Bij warm weer worden hier de markiezen neergelaten voor de nodige verkoeling. Het royale vertrek aan de koelere voorzijde is als slaapkamer ingericht.

De bovenste verdieping
Volgens de huidige bewoners misschien wel de mooiste ruimte van het huis. Bij binnenkomst vallen meteen de zes Velux-ramen op waardoor veel licht naar binnen valt. De toch al spectaculaire ruimte is verder vergroot met een kapel op de westkant. Zo is een prettige, atelierachtige ruimte ontstaan die uitnodigt tot creativiteit. Ook in de badkamer op deze verdieping zorgt een fijne dakkapel voor extra licht en ruimte. Via een vlizotrap is de vliering bereikbaar, met nog eens een zee aan bergruimte. Hier hangt ook de cv voor de drie bovenste verdiepingen.

De buitenruimte
Op de eerste verdieping bevindt zich een breed en diep terras op het zuiden met veel zon én veel privacy. Hierop staat een charmant terrashuis waarvan de gevel de voorgevel van het woonhuis weerspiegelt. Nu in gebruik voor opslag, maar ook perfect in te richten als werkruimte.

Het gebouw
Samen met Falckstraat 12 en 14 vormt deze stadsvilla een elegant bouwblok in classicistische stijl, met een gepleisterde zijgevel aan de Huidekopersstraat en voorzien van een schildkap. De drie woningen zijn rond 1870 in opdracht ontworpen door architect, timmerman en makelaar – toen een gebruikelijke combinatie – Coenraad Wiegand. De brede panden hebben elk drie vensterassen, met als extra bijzonderheid dat de middelste fraai bepleisterd is met een klassiek fronton. De raam- en deurpartijen van Serafine, zoals nummer 10 gedoopt is, wijken iets af van die bij de buren; een gevolg van verbouwingen in het verleden. Vanwege de architectuurhistorische waarde, de gaafheid en de esthetische kwaliteiten is dit blok van drie in 2007 tot gemeentelijk monument verklaard.

De omgeving
In vroegere tijden was de Falckstraat een drilveld voor Franse soldaten, nu een opvallend rustig stadsplein met prachtige vleugelnootbomen en een kinderspeelplaats. Om de hoek ligt het gezellige Amstelveld met op maandag de Bloemenmarkt en het beroemde terras van NEL. Net als de Utrechtsestraat met zijn sterke aanbod aan delicatessezaken en horeca – waaronder verschillende restaurants met een Michelinster. Ook het culturele leven speelt zich in de zeer nabije omgeving af: de Stopera, Carré en de Hermitage. De twee buurtbasisscholen, de ASVO en De Kleine Reus, zijn beide op hun eigen manier hoog gewaardeerd.

De bereikbaarheid
Deze woning lig op een zeer centrale locatie vanwaar er meerdere routes de stad uit en in zijn en is dus makkelijk aan te rijden. Via de Wibautstraat is zowel de IJtunnel goed te bereiken als de uitvalswegen naar Utrecht en het Gooi. Openbaar vervoer stopt op de Utrechtsestraat, Weteringschans en de Noord-Zuid halte op de Vijzelgracht is op nog geen vijf minuten lopen.

De parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel in parkeergebied Centrum 2g. De geschatte wachttijd is momenteel twee maanden (bron: gemeente Amsterdam). De kosten bedragen 287,09 per zes maanden. Daarnaast zijn verschillende parkeergarages in de nabijheid met koop- en huuraanbod.

De bijzonderheden
• Gemeentelijk monument, genaamd – Serafine –
• Breed, licht en royaal opgezette hoekwoning
• Gebouwd als herenhuis in 1870 en gelegen op eigen grond
• Uitstekende en rustige woonlocatie in gewilde 1017-buurt
• Spectaculaire bovenverdieping met veel ramen
• Woonruimte met openslaande deuren terras met veel zon en privacy
• Mooi terrashuis met verwijzing naar de voorgevel

Deze informatie is door ons met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Onzerzijds wordt er echter geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. Alle opgegeven maten en oppervlakten zijn slechts indicatief
De Meetinstructie is gebaseerd op de NEN2580. De Meetinstructie is bedoeld om een meer eenduidige manier van meten toe te passen voor het geven van een indicatie van de gebruiksoppervlakte. De Meetinstructie sluit verschillen in meetuitkomsten niet volledig uit, door bijvoorbeeld interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoeren van de meting


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.