Stroobos

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Stroobos
Adres: Groningerstreek 12
Vraagprijs: 600.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1820
Ligging: aan water, aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, open ligging, aan vaarwater, landelijk gelegen
Oppervlakte: 205 m²

FRAAIE RIJKSMONUMENTALE WOONBOERDERIJ IN STROOBOS TE KOOP

In Stroobos ligt ten zuidoosten van Buitenpost deze prachtige boerderij. Dit is – naast de Amerikaanse windmolen het enige rijksmonument van Stroobos. De boerderij ligt langs het Prinses Margrietkanaal en heeft – en dat is best uniek – een perceel pal aan het water. Deze heerlijke woonboerderij staat op een flink perceel van circa 1.150 m². Oorspronkelijk liep aan de voorzijde van de boerderij het kanaal, maar deze is al lang geleden verplaatst naar de achterzijde van de boerderij.

Kijk ook op onze eigen website van dit object: groningerstreek12

Deze boerderij is de afgelopen jaren door de huidige eigenaars met veel liefde en oog voor detail gerestaureerd tot een gezellige woonboerderij dat uitermate geschikt is voor een gezin: er zijn maar liefst 5 slaapkamers, waarvan één slaapkamer op de begane grond. Het dak van het voorhuis is geïsoleerd en voorzien van nieuwe pannen. De rieten kap op de deel is aan de westzijde voorzien van een vers pak nieuw riet en de andere dakdelen zijn bijgestoken. In de boerderij zijn alle kamers onder handen genomen en het is een zeer aangename woning van nu geworden. De boerderij bestaat uit het voorhuis, met hierachter de voormalige deel waar de koeien ooit stonden. Achter de boerderij staat een mooie schuur met een rieten kap, ideaal voor het stallen van een klassieker, als atelier of fijne schuur.

Achter het huis is een binnenplaats op het zuiden om lekker lang buiten te zitten. Er zijn twee parkeerplaatsen op eigen terrein, te bereiken via de Groningerstreek. Als u dit weggetje oversteekt bevindt zich hier nog een riant perceel van circa 550 m², pal aan het kanaal. Een prachtige plek voor het houden van een pony of paard, of om in de zomermaanden van het buitenleven te genieten. Ook zijn er legio mogelijkheden voor liefhebbers van de watersport. Op een paar honderd meter afstand ligt Passantenhaven “De Vier Elementen”: ideaal om uw boot aan te leggen.

BEGANE GROND
Deze rijksmonumentale boerderij valt meteen op langs de weg. De boerderij – oorspronkelijk gebouwd in 1820 – heeft een markante voordeur met aan weerzijden twee dubbele vensters. Bij binnenkomst treft u een royale hal van ruim 6 meter lang met donkere lambriseringen en een hoog balkenplafond.

Rechts van de gang is de woonkamer of “mooie kamer” zoals die ooit genoemd werd van 26 m². Tegenwoordig is dit een fijne kamer om tv te kijken en niet alleen maar voor bezoek op zondag. Er is een prachtige schouw met een potkachel en voor de vensters zitten nog de originele binnenluiken. Het kloeke balkenplafond is nog steeds aanwezig en op de vloer ligt een houten vloer in visgraat. Dat geeft deze ruimte sfeer. In het hele huis zijn nog oude paneeldeuren aanwezig.

Links is de gezellige woonkeuken (circa 24 m²), precies zoals een gezellige woonkeuken moet zijn. Een robuuste Rayburn (houtgestookt) zorgt voor gezelligheid en het haardvuur voor de warmte. Uiteraard kan er ook gekookt worden op de AGA (gas). Achter het fornuis een tegeltableau met nog een afbeelding uit de tijd dat het kanaal nog aan de voorzijde van de boerderij liep. Op de vloer liggen tegels in art nouveau motieven. Er is een vitrinekast met plek voor het boerenbond servies en een grote voorraadkast met paneeldeuren.

Aan het einde van de gang is links de trapopgang naar de bovengelegen verdieping, maar hierover later meer. Als u doorloopt komt u in het achterhuis. Hier allereerst een hal met de achteringang die zich aan de rechterzijkant van de boerderij bevindt. Vanuit de hal is een gezellige kamer, nu in gebruik als studeerkamer, maar ook multi-inzetbaar als slaapkamer, bereikbaar. Vanuit de hal is de woonkamer aan de voorzijde ook bereikbaar. Links naast de studeer/ slaapkamer de badkamer op de begane grond bereikbaar. Deze is voorzien van een riant bad, douche, wastafel en toilet. Achter de badkamer is de bijkeuken, met plek voor witgoedapparatuur en andere zaken.

Via de bijkeuken is de voormalige deel bereikbaar. Waar ooit de koeien gemolken werden en op stal stonden is nu een grote ruimte verdeeld over twee ruimten. Ideaal om nog verder te ontwikkelen, te verbouwen of nader in te vullen. Nu is er een werkplaats en een opslagruimte voor het haardhout dat gebruikt wordt voor de Rayburn en de houtkachel in de woonkamer. Op de vloer oude gebakken klinkertjes en een steektrap geeft toegang tot de grote bergzolder boven de deel. Hier is ook prachtig zicht op de onbeschoten rieten kap, het rondhout en de gebinten van dit rijksmonument. Leuk detail zijn de oude melkbussen die oorspronkelijk op deze boerderij bij het melken van de koeien gebruikt werden. Er zijn er nog een paar aanwezig.

Achter het rechterdeel van de deel staat een uitbouw van circa 10 m². Nu een hondenkennel, maar een buitenkeuken kan hier ook zo gerealiseerd worden. Aan de linkerzijde van de deel bevinden zich nog de oude grote openslaande deuren, waar het vee en het materiaal door naar binnen of buiten kon.

VERDIEPING
Via de vrij steile trap komt u op de verdieping van de boerderij. Allereerst een overloop van 16 m² met separaat toilet. In het voorhuis bevinden zich drie slaapkamers, variërend in grootte. Allereerst een slaapkamer van circa 16 m². Twee velux dakramen zorgen voor daglichttoetreding. Aansluitend een kamer van bijna 9 m². De dakkapel boven de voordeur zorgt hier voor prachtig zicht op de voorzijde. Een leuke bedstede is de ideale plek voor een kind om te slapen. Rechts de derde slaapkamer, deze is circa 20 m² groot en eveneens voorzien van twee veluxdakramen.

Voorbij de trap links kunt u doorsteken naar de vierde slaapkamer. Via een paar traptreden komt u in de lagergelegen hoofdslaapkamer van maar liefst 41 m². Deze bevindt zich boven de oude deel. Een dakkapel zorgt voor verse lucht en daglicht. Er zijn een viertal inbouwkasten en er is een badkamer. Deze is voorzien van een weldadige stoomcabine, er is een wastafel en een toilet. Boven de hal is naast de zolders boven de deel een kleine opbergzolder voor het voorhuis.

SCHUUR
Achter de boerderij staat een grote rietgedekte schuur van circa 60 m². Aan zowel de voor- als achterzijde bevinden zich grote openslaande deuren. Er kunnen 2 auto’s naast elkaar geparkeerd worden. Maar deze ruimte is ook voor andere doeleinden geschikt. Wat te denken van een atelierruimte, hobbywerkplaats of misschien wel een kantoor? (Voor dit laatste zal wel een vergunning moeten worden aangevraagd).

BUITEN
Achter de boerderij ligt een grote plaats van 11 x 10 meter. Een lekkere plek om buiten te zitten. Maar aan de andere zijde van de Groningerstreek ligt langs het kanaal een perceel grond van circa 550 m². Een prachtplek om lekker buiten te leven in de zomermaanden, maar ook ideaal voor het houden van een paard, pony of kleinvee. Het is mogelijk om meer grond bij te kopen (circa 925 m²), maar deze is separaat te koop.

WATERSPORT
Op een paar honderd meter afstand ligt Passantenhaven De Vier Elementen op de overgang van het Prinses Margrietkanaal naar het Van Starenborghkanaal. Deze haven ligt aan het Landgoed De Vier Elementen met uitzicht over een prachtig landelijk gebied. Dit maakt Stroobos tot de perfecte plek voor trips naar Schiermonnikoog en Ameland. Tevens zijn vanuit hier de plaatsen Leeuwarden, Groningen, Lauwersoog en Dokkum gemakkelijk per boot te bereiken.

STROOBOS (FRIESLAND)
Stroobos is een dorp in de gemeente Achtkarspelen, in de provincie Friesland. Het ligt ten noordoosten van Surhuisterveen en ten zuidoosten van Buitenpost. Stroobos vormt samen met Gerkesklooster het tweelingdorp Gerkesklooster-Stroobos. De twee dorpen zijn in veel zaken verenigd. Tot 1993 lag Stroobos in twee gemeenten, de gemeente Grootegast (provincie Groningen) en de gemeente Achtkarspelen (provincie Friesland). Omdat dit allerlei praktische bezwaren gaf, is het Groningse deel van Stroobos naar Achtkarspelen (provincie Friesland) overgegaan.

De naam zou voor het eerst zijn gebruikt in 1655, toen het Hoendiep werd gegraven, en zou verwijzen naar onderkomens van stro voor de arbeiders die het kanaal groeven. Stroobos heeft zijn sporen verdiend in de wereld van scheepvaart en handel, daar het op de provinciegrens lag en een sluis had. De vaart naar Dokkum heet niet voor niets Stroobossertrekvaart. Tot in de jaren vijftig had de stad Groningen een kanaal naar het Hoendiep waarin de naam Stroobos voorkwam.

De ligging aan het Prinses Margrietkanaal / Van Starkenborghkanaal is al zeer lang van groot belang voor deze dorpen. De industrie kreeg daardoor al vroeg een kans, en in de twee dorpen zijn dan ook enige grote bedrijven gevestigd. In 1850 werd te Stroobos de scheepswerf Barkmeijer gesticht. Het bedrijf bestaat nog steeds.

Ongeveer 700 meter ten noordoosten van Stroobos staat een Amerikaanse windmotor, een poldermolen die is aangewezen als rijksmonument. Daarnaast staat er in het dorp nog één monumentale boerderij en dat is deze boerderij die wij te koop aanbieden.

KORTOM
Een prachtige woonboerderij, ideaal voor een gezin of liefhebbers die willen genieten van de vrijheid op een prachtige locatie.

INTERESSE?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.