Zaandam

TYPE

Monument

KAMERS

4

LOCATIE

Zaandam
Adres: Hanenpad 48
Vraagprijs: 225.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1640
Ligging: aan water, aan rustige weg, in woonwijk, beschutte ligging, aan vaarwater
Oppervlakte: 86 m²

TE KOOP: DE OUDSTE OVERGEBLEVEN HOUTEN HUIZEN VAN ZAANDAM

Onder de rook van Amsterdam staan aan het Hanenpad in Zaandam vier bijzondere Zaanse houten huisjes. Uniek omdat de huisjes zeer oorspronkelijk zijn en pas sinds kort is ontdekt dat het oudste deel uit 1640 dateert. Al in 1683 staat het buurtje als ‘Hanepat’ aangegeven op de kaart van Johannes Dou en dankte zijn bestaan aan de nog bestaande Hanenpadsloot, een relatief brede waterloop die van het belangrijke middeleeuwse dorp Oostzaan naar de Buitenzaan en het IJ leidde.

De huizen staan aan het Hanenpad 44-46-48-50-52, een autoluw straatje.

Nummer 44 is ongetwijfeld het oudste pand van het Hanenpad en wellicht een van de oudste nog overgebleven houten huizen in Zaanstad. Dendrochronologisch onderzoek heeft aangetoond dat het rond 1640 is gebouwd. De bouwhistorie van de overige panden valt uit de beschikbare geschriften niet geheel eenduidig te herleiden. Het jongste pand is hoogstwaarschijnlijk Hanenpad 48, hiervan is bekend dat in 1875 een hypotheek werd gevestigd voor een te bouwen woonhuis.

De gebruikshistorie van de drie overige panden is bijzonder omdat ze werden gebouwd en bewoond door leden van een timmermansfamilie. Nog tot zeer recentelijk was Hanenpad 48 van een traditionele timmerman en diende Hanenpad 46 als zijn werkplaats (op dit pand rust een bedrijfsbestemming). Daarmee zijn de panden niet alleen zelf representatief voor de houtbouw in de Zaanstreek, maar staan zij ook via hun bewoners in een lange traditie die Zaandam tot ‘houtstad’ heeft gemaakt.

De huizen liggen aan open vaarwater, De kades zijn voorzien van nieuwe zware beschoeiing en de tuinen liggen pal op het zuiden. Het is mogelijk om het complex in het geheel te kopen of in delen. Hierover informeren wij u graag.

OMSCHRIJVING HANENPAD 48
Naast Hanenpad 46 ligt Hanenpad 48. Deze woning verkeert in redelijke staat en bestaat uit één bouwlaag plus een zolder. Ook dit huis is gefundeerd op gemetselde penanten of poeren. De oorspronkelijk houten vloerconstructie is grotendeels vervangen door stalen balken. De gevel aan de straatzijde bestaat uit rabatdelen en is op de hoeken afgewerkt met een kraal. De vloeren van het huisje zijn van hout. Bij binnenkomst is er een hal. Een langwerpige ruimte met houten wanden waarop een gemarmerde lambrisering geschilderd. In de linkerwand geeft een deur toegang tot de slaapkamer aan de straatkant. Rechts leidt een trap naar de zolderverdieping. Links onder de trap is de doorgang naar de woonkamer. Deze heeft houten wanden bestaande uit verticale delen. In de woonkamer bevindt zich een replica van een smuiger, deze is ontdaan van zijn betegeling en provisorisch bepleisterd. Het met koper beklede boezemijzer en de ijzeren vuurplaat zijn nog wel aanwezig. Ter weerszijde van de smuiger zijn smalle wandkastjes aangebracht en daarnaast bevinden zich kastenwanden met hergebruikte 19e eeuwse dubbele bedstededeuren. De rechterdeur van de linkerkast is de doorgang naar de hal.

Achtergang en kelder
In de achtergang bevinden zich drie hergebruikte 18e eeuwse paneelsdeuren. De eerste leidt naar het toilet met daarachter de badkamer, de tweede naar een wasmachinehok en de derde aan het eind van de gang naar de keuken. In het wasmachinehok is een luik in de vloer, waaronder zich op het eerste gezicht alleen een ondiepe houten bak bevindt. Deze kan worden weggeschoven, waarna een kleine provisiekelder zichtbaar is. De muren, die waarschijnlijk waterdicht zijn gemaakt met een tras- of een cementpleister, zijn bekleed met ongeglazuurde rode plavuizen waarvan een deel heeft losgelaten.

Keuken
De keuken bevindt zich in het gedeelte uit 1881. Door de overvloed aan blank gelakt hout, lijkt het vintage interieur uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw te dateren, maar het venster aan de voorzijde, de plafondbalken en delen van de wanden zijn wel degelijk oud.

Zolder
Op zolder is er eerst in een halletje met een vijftal deuren. De deuren aan de rechterzijde bieden toegang tot de zolder boven het achtergedeelte; de linker naar respectievelijk een slaapkamer en een bergkast. De deur aan het eind van het halletje geeft toegang tot een slaapkamer boven de aanbouw uit 1881.

GEHEEL OF IN DELEN TE KOOP
Het is mogelijk om het in het geheel te kopen. Vraagprijs is dan € 750.000,- KK. Hierover informeren wij u graag.

1. Hanenpad 44-46, 134 m2, perceelgrootte circa 258 m² € 250.000 KK
2. Hanenpad 48, 86 m2 perceelgrootte circa 257 m² € 225.000 KK
3. Hanenpad 50-52, 143 m2 perceelgrootte circa 235 m² € 275.000 KK (bouwgrond)

KORTOM
Een uniek project van vier bijzondere panden in Zaandam. Deze geven ook vanwege hun ligging op een ruim erf en aan een watergang een zeer authentieke indruk van hoe een groot deel van de Zaanstreek eens was. Juist ook omdat ze niet op de Zaanse Schans of een ander toeristisch plekje staan, maar gewoon in een woonwijk. De vier huisjes worden daarom aangewezen als gemeentelijk monument en de cultuurhistorische waarde is zeer hoog. Gezamenlijk vormen ze een beeldbepalend ensemble aan het historische pad. Ook gezien vanaf het Sluispad en de Hanenpadsloot leveren de panden een karakteristiek beeld op die de lange historie van dit stuk Zaandam afleesbaar maakt. De panden hebben daarmee ook hoge stedenbouwkundige waarden. Vanuit de gemeente Zaanstad zijn er subsidies mogelijk tot een bedrag van € 6.600,- per huisnummer per jaar.

INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag.


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.