Tegelen

TYPE

Monument

KAMERS

n.b.

LOCATIE

Tegelen
Adres: Hoekstraat 4 5931 GJ TEGELEN
Huurprijs: € 600
Bouwvorm: bestaande bouw
Ligging: Rustige woonomgeving nabij het centrum van Tegelen
Oppervlakte: 110 m2

Smederij Giesen
Deze bedrijfsruimte is voorheen in gebruik geweest als (hoef)smederijwerkplaats. Het gebouw dateert uit 1933-1934 en is ontworpen door de Tegelse architect Lambert Noten. Aan de achterzijde bevindt zich een binnenterrein waar tevens een parkeerplaats voor deze bedrijfsruimte aanwezig is.

Indeling:
Begane grond:
Bedrijfsruimte van 110 m² bestaande uit een grote ruimte,met aan de achterzijde een sheddak met daklicht op het noorden. Aan de achterzijde is bij de meest recente verbouwing een kleine aanbouw gecreëerd, met bouwkundige voorbereidingen voor een toiletaansluiting. In de bedrijfsruimte is een pantry aanwezig. De bedrijfsruimte is vanaf de straat toegankelijk door stalen schuifdeuren en via het afsluitbare binnenterrein door dubbele deuren in de zijgevel. Op het binnenterrein, dat ook door anderen wordt gebruikt, bevindt zich een parkeerplaats ten behoeve van deze bedrijfsruimte.

Eerste verdieping:
Aan de voorzijde heeft de smederij een traditioneel schilddak. De bevloerde zolder onder dit schilddak is bereikbaar via een luik. De gebruiksmogelijkheden van deze zolder zijn echter beperkt.

Bijzonderheden:
De bedrijfsruimte wordt verwarmd middels een gas-heater. In het midden van de bedrijfsruimte bevindt zich links het smidsvuur met grote rookvang welke thans niet meer in gebruik is, maar wel bewaard dient te blijven. Op de zolder staat nog een oude blaasbalg-installatie die vanuit de voormalige smederij bediend kon worden. Ook deze is thans niet meer in gebruik, maar dient wel bewaard te blijven. De bedrijfsruimte is voorzien van een betonnen vloer en deels van een klinkerbestrating. De Vereniging is voornemens de originele travalje (houten hokje van circa 3 m² om paarden en ossen in vast te zetten als ze nieuwe hoeven kregen) terug te plaatsen in de smederij.

Locatie:
Gelegen in rustige woonomgeving nabij het centrum van Tegelen, met winkels en openbaar vervoer op loopafstand. Het NS station van Tegelen ligt op 800 meter afstand. Winkels bevinden zich eveneens op loopafstand.

 

 


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.