Voorst

TYPE

Monument

KAMERS

9

LOCATIE

Voorst
Adres: Hoenweg 9 – 9a
Vraagprijs: 1.300.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1667
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen
Oppervlakte: 324 m²

Grootse woonboerderij Het Hoen
Deze woonboerderij met de naam Het Hoen is bijna onmogelijk samen te vatten in een video of verhaal. Niet alleen de locatie is fenomenaal, dat geldt ook voor de ruimte en de mogelijkheden die deze woonboerderij heeft te bieden. Zien is hier echt geloven. In de eerste plaats staat op de huiskavel van ruim 5.000 m² een dubbele boerderij met elk een eigen adres. Met daarachter twee grote stallen en een prachtige natuurtuin. Rondom de huiskavel ligt een eigen perceel van bijna 2 ha groot. Het typeert direct de enorme vrijheid en de mogelijkheden te midden van een rijke flora en fauna. Verder staat aan de overzijde van de rustige Hoenweg een oude, op te knappen, schuur met een eigen adres: Hoenweg 6. Deze kavel met opstal maakt onderdeel uit van het aanbod.

Dubbele bewoning en stallen
Het oorspronkelijke woonhuis met prachtige kamers vol met authentieke en nostalgische elementen biedt alle ruimte. Op de begane grond, een fraaie entree met onder andere een kamer-en-suite, eetkamer en kantoorkamer, de laatste twee met prachtig tuinzicht, en een landelijke woonkeuken met toegang tot twee riante kelders. De verdieping telt twee grote slaapkamers, een toilet en een hobbykamer met daarboven een ruime vliering. Het tweede woongedeelte, met eigen adres, is onderdeel van de schuur naast de boerderij en heeft een woonkamer en keuken alsmede een badkamer en slaapkamer op de begane grond. Achter beide woningen ligt een grote stal (deel) met talloze mogelijkheden voor werk of hobby. Momenteel worden beide stallen gebruikt voor opslag van machines en hout.

Tuin, agrarisch perceel en bijgebouwen
De tuin ligt heerlijk vrij rondom de boerderij. De grote huiskavel biedt alle ruimte voor bijvoorbeeld een moestuin en het houden van dieren. De beplanting is divers met bosschages, een brede diversiteit aan (fruit)bomen, gazon en borders. Op de kavel staat verder een voormalige jongveestal met dubbele garage en een silo voor wateropslag. Het agrarische perceel (voorheen biologisch gecertificeerd) omsluit de huiskavel perfect zodat er sprake is van een ongekende woonvrijheid. En dan de locatie, in het groene buitengebied van Voorst en vlakbij Hanzestad Zutphen. Een unieke plek.

Voor natuurliefhebbers
De ligging van deze woning is midden in de groene enclave tussen Zutphen, Deventer en Apeldoorn (stedendriehoek) met prachtige natuur. Door de ligging en de omvang is dit een perfect aanbod voor natuur- en tuinliefhebbers met daarbij ook alle mogelijkheden om hobbymatig kleinvee te houden of zelfs om er een agrarisch bedrijf te vestigen. Kortom: de gebruiksmogelijkheden zijn oneindig.

Bestemming
Het vigerende bestemmingsplan van woning en percelen is momenteel agrarisch. De gemeente Voorst kijkt naar de mogelijkheden om mee te werken aan een wijziging naar wonen. De huidige bestemming kan ook worden voortgezet.

Ruimte
Het Hoen, een rijksmonument, is een eeuwenoud erf op de Voorsterklei met twee woonadressen, elk met een eigen stal erachter, een dubbele garage en een watersilo. In totaal omvat het object 23.845 m² grond, waarvan 655 m² aan de overzijde van de weg: Hoenweg 6, met daarop een schuur met blootliggende dakconstructie (gemeentelijk monument). De ruimte in de hoofdgebouwen bedraagt in totaal meer dan 4.000 m³. Daar komen de bijgebouwen ± 1000 m³) en een silo voor wateropslag van 750 m³ nog bij.

Overdrachtsbelasting
Er zijn verschillen in tarieven voor overdrachtsbelasting. Voor de woningen 9 en 9a met bijgebouwen en huisperceel geldt 2%. Voor het agrarisch perceel 8% en de schuur op nr. 6 met twee kavels geldt 8% overdrachtsbelasting.


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.