Hoofddorp

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Hoofddorp
Adres: Hoofdweg 663
Vraagprijs: 825.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar:
Ligging:
Oppervlakte: 185 m²

*** For English, please see below ***

De Driehoek

Een klassieker in de Amsterdamse School, zo kan men dit familiehuis in Hoofddorp het best omschrijven. Trots staat het op de hoek van een tot 2003 in bedrijf zijnde graanhandel, voor generaties in handen van dezelfde familie. De karakteristieke omliggende pakhuizen herinneren aan de belangrijke historische rol van de Haarlemmermeer als de graanschuur van West-Nederland.

Ontworpen en gebouwd in 1933 door bouwkundige C.A. Van Damme, heeft dit prachtige huis haar oorspronkelijke stabiele vorm al bijna 100 jaar weten te behouden. Details zoals de driehoekige ramen, die op speelse wijze in de nok van het huis zijn aangebracht, het glas-in-lood en de prachtige granieten vloeren zijn nog altijd zichtbaar en herinneren aan de geest van de tijd waarin het gebouwd werd.

Het huis staat aan de Westzijde van de Hoofdweg, op slechts 15 minuten van Amsterdam. De Hoofdweg volgt de karakteristieke Hoofdvaart, die doorloopt tot Lijnden.
Door de nieuwe onderverdelingen zijn drie afzonderlijke percelen ontstaan, hoewel het oorspronkelijke woonhuis het grootste deel van de oorspronkelijke tuinen en grond heeft behouden. De royale oppervlakte van de tuin biedt ruimte voor veel creatieve veranderingen. De tuin omarmt het huis met groen en de voor-, zij- en achtertuin zijn met elkaar verbonden. Grenzend aan de zijtuin ligt een groene buffer, aangelegd door de gemeente, waardoor privacy en bescherming tegen geluidsoverlast worden gegarandeerd.

Via de originele voordeur komt men in de vestibule met originele granieten vloeren. Dit huis heeft overal royale proporties en een geweldig potentie om mee te werken.
Op de begane grond bevindt zich een grote woonkamer met erker en een serre met originele hardhouten vloeren. Hoewel de latere eigenaren hun eigen gevoel voor stijl aan het ontwerp hebben meegegeven, kunnen dergelijke items worden verwijderd om de volgende bewoners in staat te stellen het huis in zijn oorspronkelijke vorm terug te brengen. Onder de trap is een kelderruimte te betreden via een gemakkelijk begaanbare trap. Het volledige huis is echter onderkelderd, toegankelijk via verschillende ingangen.

De ochtendzon betreedt het huis door de erker aan de voorzijde en blijft het grootste deel van de dag aanwezig dankzij de sublieme ligging op het zuidoosten.

Op weg naar de bovenverdieping passeert u een van de originele glas-in-lood ramen; boven aangekomen zult u merken dat de balustrade relatief kort is vergeleken met de huidige standaard, maar dit zijn de originele panelen en trap. Hetzelfde geldt voor alle originele paneeldeuren, die weer in hun oude glorie kunnen worden hersteld.
Op deze verdieping bevinden zich twee grote slaapkamers en een kleinere kamer, met badkamer aan de achterzijde. Aaneengesloten bevindt zich ook een groot dakterras op het zuiden met de mogelijkheid tot uitbreiding op het dak van de serre. Het uitzicht op de façade van het achterliggende pakhuis is werkelijk subliem.

Op de bovenste verdieping heeft het huis een grote leefzolder die ruimte biedt voor twee slaapkamers met charmante driehoekige ramen. Zo’n speels ontwerp is bijzonder leuk om naar te kijken, en bijna niet meer te vinden in hedendaags design.

Eenmaal op de begane grond teruggekomen loopt u via de keuken naar de tuin. Hier worden de grote proporties duidelijk. Onmiddellijk links treft u een originele regenwaterput, die nog steeds toegankelijk en in gebruik is ter bewatering van de omliggende tuin en het gazon. Een houten veranda maakt het mogelijk om onder alle weersomstandigheden te genieten van uw tuin. Achter de veranda is een grote glazen serre gebouwd. Dit familiehuis heeft tal van mogelijkheden.

De Driehoek

An Amsterdamse School (of Architecture) classic, is how best to first describe this wonderful family home.
Designed and constructed in 1933 by architectural engineer C. A. Van Damme, this wonderful property keeps its original form for being almost 100 years old. Details built into this house are still visible (such as the triangle windows) and capture the mood of the time.

Located but 15km from Amsterdam, the house stands proudly on the corner of a once prosperous family business in the merchandize of grains. It has since been sub- divided to provide its own boundaries. The street itself follows a small canal, de Hoofdvaart, which runs to Lijnden.

The new sub-divisions have created three separate properties, though the principal merchants house retains most of the original gardens and land. The surface-area of the garden is quite large and could easily accommodate for many creative changes. The garden wraps itself around the property, surrounding it in green, with front, side and rear garden, connected; The side garden is also a land buffer for noise control, created by the city council. This will always remain, ensuring privacy and protection.

Stepping through the original front-door, you step into the vestibule which still offers the original ceiling height and granite floors. Previous owners have tried to cover this, which was the rule of thumb throughout the previous decades. Hide everything that was old and unfashionable!

The home gives generous proportions throughout and as you walk from the entry, it becomes evident what and how the original design was, and where later residents have had their way. This home is an amazing canvas with which to play.

The ground floor includes two large communal rooms all with their original hardwood floors, though subsequent owners have imparted their own sense of style into the design. Such items can be removed to allow the next family to return the house to its original form. Sunlight screams through the front bay-window into the rooms and continues throughout most of the day due to its South-East facing.

The home also offers ample cellar space, accessed via various entrance. Below the stairs is the main cellar compartment, though ample additional spaces are located below a large hatch in the main living space.
Heading upstairs, you will pass one of two original stained-glass windows; the second used as the window for the ground floor toilet. Upon reaching the top, you will notice that the balustrade is relatively short compared to today’s standard, though these are original panels.

and stairs. As are all the doors throughout, which can be returned their former glory. The previous owners had had them all paneled up, again a victim of previous tastes.

Two large bedrooms and one smaller room are laid out on this floor, with a second bathroom to the rear. Leading out through the back, yet more space can be built or developed, such as in a summer sitting area overlooking the rear garden.
Climbing further to the top floor gives enough space for one large living space, or two smaller bedrooms, though which ever you decide, they get to claim the two triangle windows as theirs! Such whimsical design is so fun to look at, and almost non-existent these days in contemporary design.

Heading out the rear door to the garden, its large proportions are evident. Immediately to your left, is the current access to the original well, which is still accessible! The garden’s lush lawn, framed by a newly built wooden verandah, which was created by the previous owner, allow the space to be used in all weather. Additionally, added behind the verandah, an expansive glass conservatory also has been built, giving all future residents the chance to start their orchid garden!

This property has oodles of possibilities for its new owners, is it you?


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.