Eindhoven

TYPE

Monument

KAMERS

11

LOCATIE

Eindhoven
Adres: Hoogstraat 316
Vraagprijs: 1.900.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1880
Ligging: beschutte ligging
Oppervlakte: 300 m²

VOOR EEN SNELLE EERSTE IMPRESSIE, BEKIJK DE VIDEO VAN CATO TV!

5 KERNKWALITEITEN VAN DEZE INSTAPKLARE VILLA MET GESCHIEDKUNDIGE WAARDEN, DUBBELE GARAGE MET EXTRA STUDIO ERBOVEN EN MONUMENTALE BOMEN IN TUIN

1. Verborgen parel.
Voormalige burgemeesterswoning, gesitueerd achter elektrische sierhekpoort met diepe voortuin, volwassen groen en monumentale bomen rondom, nagenoeg zonder enige inkijk; warm en sfeervol geheel met plafondhoogte tot circa 3.55 m.

2. Wonen in geschiedenis.
Gemeentelijke monument, gebouwd in circa 1880, met tal van originele negentiende-eeuwse stijlkenmerken, respectvol en met beleid gerestaureerd en gemoderniseerd, vernieuwd en uitgebreid voor extra ruimte, met allure en hedendaags comfort qua techniek en isolatie.

3. Ommuurde tuinen.
Genieten van het (buiten)leven en volle privacy in de stijlvolle, ommuurde voor- en achtertuinen met monumentale loofbomen.

4. Koetshuis.
Multifunctioneel bijgebouw aan de achterzijde met eigen entree en adres aan verlaagde Laagstraat 323, uitgevoerd met dubbele garage en separate studio erboven voor au pair of eigen praktijk.

5. Excellente ligging.
Op rustig gelegen doch levendige locatie gelegen, met alle dagelijkse voorzieningen op loopafstand, op circa 5 minuten fietsen van hartje Eindhoven en op enkele autominuten van de snelle verbindingen in de Brainport regio.

INTRODUCTIE

Het hooggelegen herenhuis is rond 1880 gebouwd. Destijds, voordat in 1920 de stad Eindhoven ontstond uit de fusie van de vijf stadsdelen, was deze voorname villa de woning van burgemeester Van Gennip van de gemeente Gestel en Blaarthem.

In de ruim twee eeuwen sindsdien heeft het monumentale herenhuis zijn allure behouden. Het is een villa voor notabelen geweest; er heeft een huisarts gezeteld en de directeur van schoenenfabriek Bata woonde er daarna met zijn gezin.

De vorige eigenaar heeft de villa met alle respect gerestaureerd, vernieuwd en uitgebreid, met aandacht voor de authentieke stijl, weet de huidige eigenaar: “Destijds is er jarenlang met veel zorg verbouwd en zijn veel elementen in oorspronkelijke staat teruggebracht.”

De tuinkamer en het bijgebouw zijn jonger dan de villa maar wel in originele stijl met onder meer bijzonder metselwerk. Vanwege de gemeentelijke monumentale status zal in ieder geval het vooraanzicht behouden blijven en ook de meer dan een eeuw oude bomen aan de voorzijde zijn beschermd.

De huidige eigenaren genieten dagelijks van hun domein vlak bij het stadscentrum: “Vooral van de privacy rondom. Bij onze eerste bezichtiging hadden we meteen het gevoel van ‘je zult hier maar zo mogen wonen’.”

Ook zij droegen bij aan de geschiedenis van het huis: “Toen wij de villa kochten zei de eigenaar: ‘Je wordt geen eigenaar maar deel van de geschiedenis en daarmee passant van het huis’. We hebben de aangebouwde voormalige schuur met bergzolder laten ombouwen tot keuken met vide aan de achterzijde. Ook het toilet en de badkamer op de verdieping hebben wij vernieuwd en we hebben het appartement boven de garage in het bijgebouw laten realiseren.” Het geheel biedt daardoor stijlvolle klasse in combinatie met actueel comfort.

INDELING

Kenmerkend voor het monumentale herenhuis zijn de diversiteit, de grootte en de hoogte van alles ruimtes; prachtig om interieurstatements te maken, met bijvoorbeeld grote kroonluchters en kunstobjecten.

BEGANE GROND

Voorbij de antieke en hoge voordeur, strekt zich de lange en centrale ontvangsthal uit met symmetrische uplighters op de wanden. De donkere tegelvloer oogt authentiek, doch is modern en voorzien van comfortabele vloerverwarming.

Meteen vooraan rechts in de gang, is de grote, hoge zitkamer met dubbele openslaande deuren, een haard met schouwpartij, meranti parketvloer en uitzicht door de hoge ramen naar de voortuin met monumentale loofbomen.

Ertegenover, eveneens met dubbele openslaande deuren, is een 2e zit-/woonkamer, die nu in gebruik is als werkkamer. Tegenover de twee hoge ramen naar de voortuin staat een hoge maatwerk boekenkast.

Vanuit de centrale gang links voorbij de werkkamer, is de grote en hoge eetkamer met gietijzeren gaskachel. In de doorgang met boog is links de vernieuwde meterkast en rechts de deur naar de proviand-/wijnkelder. Het hoge centrale raam kijkt door de beglaasde corridor idyllisch naar de achtertuin.

Aansluitend is er een brede en open doorgang naar de vernieuwde moderne Siematic keuken. Voor extra hoogte en daglicht is de bergzolder van de voormalige berging/schuur opengemaakt en voorzien van een groot daklicht. Aan de voorzijde van de keuken is een raam met fraai uitzicht naar de volwassen voortuin.

De keuken is uitgerust met composiet werkblad, anderhalve spoelbak met Quooker en Siemens apparatuur: een inductieplaat met diverse zones en daarboven een extra brede afzuiging, een vaatwasser, koel-/vriescombinatie, een combi-stoom-oven en een combi-oven met magnetron.

In de gevelmuur ertegenover zijn een groot raam en loopdeur ge- realiseerd die uitkijken en -komen in de beglaasde corridor. Deze binnenplaats met glazen zadeldak biedt de mogelijkheid om snel binnendoor naar de tuinkamer te komen. Tevens is hier de toegang van de technische ruimte met cv-combi-ketel. Voorbij de statige trap is het ruime vernieuwde toilet met zwevend closet, urinoir en wastafelkom. Ernaast is de deur naar de verdiept liggende tuinkamer c.q. serre. Deze heeft vier dubbele openslaande tuindeuren naar de achtertuin en een vlonderterras met zwemspa. De drie glazen puien zorgen voor optimaal daglicht en zicht. Via twee opgaande treden en de dubbele deuren is de bar in de ontspanningsruimte bereikbaar.

In deze voormalige jachtkamer, die ook dienst deed als werkkamer van de burgemeester, is nu het bruin café; ideaal voor ontvangsten en feestjes. De sfeer is authentiek dankzij de houten visgraatvloer, de grote schouwpartij (zonder rookkanaal) en de houten bar met toogkast. Het bijzondere houtsnijwerk rondom het balkenplafond herinnert nog aan de oorspronkelijke bestemming; het laat diverse jachttaferelen zien.

PROVIAND-/WIJNKELDER

Zoals het een huis van deze stijl en leeftijd betaamt, heeft het een ruime kelder van meer dan 20 m². De toegang is in de doorgang in de eetkeuken, via de originele gemetselde trap. Wat voorheen een leveranciersluik was, is nu een grote koekoek met raam voor licht en lucht. De manshoge kelder met stenen vloer met elektra en verwarming, is uitstekend geschikt als proviand- en wijnkelder.

EERSTE ETAGE

De statige houten trap, compleet met loper, koperen roedes en ornamentale pilaar, voert naar de grote overloop 1 met balustrade en deur het platte dak van de tuinkamer.

Alle vier ruime slaapkamers en de riante vernieuwde badkamer 1 op deze verdieping hebben een eigen dakkapel met fraai raam en alle ramen zijn voorzien van shutters. De hardhouten vloer is, behalve in de badkamer, overal dorpelloos doorgelegd.

Slaapkamer 1 en 2 zijn licht en royaal. De centraal gesitueerde slaapkamer 3 is nu in gebruik als luxueuze garderobekamer met maatwerkkasten. Eenvoudig is hier weer een extra slaapkamer van te maken. Direct ernaast is de grote ouderslaapkamer 4 gelegen met schouw voorzien van elektrische haard. Het raam in de zijgevel kijkt fraai uit op de klokkentoren van de rijksmonumentale Sint Lambertuskerk.

De riante en luxe badkamer 1 is uitgevoerd met een vrijstaand ovalen ligbad, een luxe uitgevoerd, maatwerk zwevend wastafelmeubel met composiet blad, twee waskommen en een verwarmde spiegel als ook een extra diepe inloopdouche met grote regendouche en rookglazen wanden. Achter de ruime inbouwkast is zowel een zwevend toilet als een bidet (Villeroy & Boch met Geberit bediening en afzuiging) gesitueerd.

TWEEDE ETAGE

In slaapkamer 1 is een luik met vlizotrap naar de bergzolder over de volle breedte van de villa. De zolder heeft in het midden stahoogte, een dakraam en de twee boilers voor de badkamer.

MULTIFUNCTIONEEL BIJGEBOUW MET DUBBELE GARAGE EN STUDIO ERBOVEN

Opmerkelijk en bijzonder: het in 2003 in stijl gebouwde “koetshuis” is direct bereikbaar via de lager gelegen Laagstraat en uitgevoerd met een dubbele garage en bovengelegen studio, met een eigen entreepartij en met eigen adres (huisnummer 323). Naast de poort in de originele muur zijn een tweetal automatische sectionaaldeuren. Dit in spouw gebouwde bijgebouw heeft diverse ramen, een eigen cv-combi-ketel, een uitstortgootsteen, ruim plaats voor twee auto’s en daarnaast nog volop ruimte voor fietsen, gereedschap en dergelijke.

In de hoek van het bijgebouw, voert de vaste houten trap naar de overloop van de studio boven de garage. Deze bovenwoning is ideaal voor een au pair, een studerend gezinslid of als eigen praktijkruimte, zeker vanwege de eigen entree via de poort aan de Laagstraat. De grote en lichte ruimte heeft een verhoogd bordes waarin een tweepersoons schuifbed is gemaakt. Erboven is een fijne werkplek. Opzij is badkamer 2 met inloopdouche, zwevend toilet en wastafelmeubel. Indien gewenst, is op eenvoudige wijze nog een kitchenette toe te voegen.

VOOR- EN ACHTERTUIN

Zowel de voor- als achtertuin biedt volop privacy en is volledig omheind. De entree ligt aan het brede trottoir van de Hoogstraat. Het sierhekwerk aan weerszijden van de zuilen en dubbele elektrische sierpoort is blijvend groen begroeid met laurier. Erachter houdt een fraai gevormde en eveneens groenblijvende coniferenhaag op stam het hele jaar door alle inkijk tegen. De dubbele poort is bekroond met een smeedijzeren boog met daarop een grote lamp. Dezelfde lampen – antieke, geëlektrificeerde gaslantaarns – flankeren de voordeurpartij van de villa.

De brede wandellaan voert rond de voormalige fontein, die nu als perk is ingericht. Aan weerszijden zijn de monumentale en meer dan een eeuw oude bomen te zien; een beuk en treurbeuk met beschermde status. Rond het gazon zijn diverse borders en bloemenbakken ingericht. De gehele voortuin als ook de achtertuin hebben automatische beregening met grondwaterpomp.

De achtertuin is eveneens verrassend groot en bijzonder rustig. Naar de Laagstraat is deze afgeschermd met de originele, antieke stenen muur. Ook links en rechts staan tuinmuren die, in combinatie met de leiplatanen en overige volwassen begroeiing, voor volkomen privacy zorgen.

Dat geldt zeker voor het grote vlonderterras bij het bijgebouw, dat doorloopt langs de serre en het huis; niet voor niets staat hier de grote zwemspa, met whirlpool en jetstream.

Blikvanger in de achtertuin is het ronde en grote begroeide prieel, waaronder het heerlijk al fresco dineren is. Naast de keuken, eveneens onder de overkapte corridor, is een voormalige schuur, waar nu de cv-combi ketel hangt.

Voor- en achtertuin zijn van elkaar gescheiden door hoge en begroeide omheining. Daarin is aan beide zijden een afsluitbare ijzeren sierpoort verwerkt, voor makkelijke toegang tot de achtertuin en overdekte fietsenberging in de hoek bij het vlonderterras.

Achter de afsluitbare poort langs de keuken en de huidige werkkamer af, ligt een binnenplaats die uitmondt in de achtertuin. In deze bestrate en intieme zijtuin is de koekoek naar de kelder en een afgedekte, originele waterput.

LOCATIE EN UITZICHT

Dit mini-landgoed in de stad ligt bijzonder; zowel aan de Hoogstraat als aan de Laagstraat in de wijk Blaarthem in het stadsdeel Gestel, vlak bij de binnenring. De namen kloppen; de Laagstraat ligt daadwerkelijk ruim een meter lager. Dat is te zien aan de flauwe afloop van de achtertuin en de twee treden omlaag in de garage. Het uitzicht is rondom zeer aangenaam met volop groen.

HISTORIE

Rond 1880 werd deze villa gebouwd voor Egidius Henricus van Gennip die burgmeester was van de voormalige Nederlandse gemeente Gestel en Blaarthem in de periode van 1874 tot en met 1910. In 1920 ging deze deelgemeente op in de gemeente Eindhoven.

Deze burgemeestersvilla is gebouwd in de zogenaamde (neo)classicistisch stijl. Bij het classicisme wordt gekeken naar de klassieke oudheid (net als bij de renaissance). Vooral symmetrie en verhoudingen zijn bij deze bouwstijl belangrijk. Het neoclassicisme was aan het eind van de 18e en het begin van de 19e eeuw een stroming in de kunst, waarin opnieuw de vermeende puurheid van de klassieken werd nagestreefd. Men richtte zich daarbij met name op de (bouw)kunst van de oude Grieken en Romeinen. In 1975 werd deze villa als gemeentelijk monumentaal aangewezen vanwege cultuurhistorisch belang.

Eindhoven is een dynamische monumentenstad met vele monumenten en beschermde stadsgezichten en -dorpsgezichten, waaronder 153 rijks- en 368 gemeentelijke monumenten. Dat zijn niet alleen gebouwen, maar ook tuinen, parken en archeologische vindplaatsen.

REDENGEVENDE OMSCHRIJVING GEMEENTELIJK MONUMENT:

Dubbelhuis in neostijl met lei gedekte mansardekap en twee oeils de boeuf (oculus ramen). Rijk stucwerk. Met voortuin achter ijzeren hek.

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Bouwperiode:1875- 1900
Bouwstijl: neoclassicisme
Gevels en materialen: gepleisterd, gelaagd. Omlijsting ramen en deuren met kuiven. Middenrisaliet.
Vensters en deuren: dakkapel met vleugelstukken, timpaan, oeils de boeuf.
Dak en bedekking: geknikt schilddak, halfronde leien.
Bijgebouwen: gietijzeren hek met pijlstaartpunten op bakstenen muurtje met ezelsrug en pilaren.
Groen: tuin met onder andere lindebomen.

VOOR DE COMPLETE VERKOOPINFORMATIE, DOWNLOAD DE UITGEBREIDE DOCUMENTATIE MET PLATTEGRONDEN!!


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.