Kasteellaan 1 - Nederhemert

Nederhemert

TYPE

Monument

KAMERS

LOCATIE

Nederhemert
Adres: Kasteellaan 1
Huurprijs: 130.000 p/j
Bouwvorm: BESTAANDE_BOUW
Bouwjaar: 1300
Ligging:
Oppervlakte:

ALGEMEEN
Kasteel Nederhemert is een uniek kasteel, dat in gebruik is als luxe kantoorlocatie en in die hoedanigheid te huur wordt aangeboden. Het kasteel is eigendom van Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen, onderdeel van Geldersch Landschap & Kasteelen. De totale oppervlakte bedraagt ca. 950 m² VVO (Verhuurbaar Vloer Oppervlak), waarvan ca. 700 m² VVO kantoorruimte. Het kasteel beschikt over een prachtig kasteelpark met slotgracht en een afgesloten parkeerterrein met ca. 30 parkeerplaatsen.

Het kasteel is herbouwd en volledig gerenoveerd, zeer smaakvol en eigentijds ingericht in lijn met het Monumentale karakter van de kasteelkamers. De kantoorruimten zijn gemeubileerd en op basis van thema’s door verschillende kunstenaars ingericht.
De diverse kasteelkamers zijn verschillend van uitstraling en geschikt voor samenwerken, vergaderen en solitair werken. De namen van de kamers refereren aan het (voormalig) gebruik (woontoren, traptoren), de inrichting (bloemen kamer, gele, terra en zwarte kamer) of het (beoogde) gebruik (keuken, scrumroom, break out room, support).

Het kasteel is omgeven door bos en toegankelijk via een eigen oprijlaan. De tuin en het kasteel zijn door een slotgracht omringd en voorzien van een af te sluiten hekwerk zodat het geheel een afgesloten geheel vormt. De oorspronkelijke indeling en uitstraling is volop aanwezig. De kantoorruimten zijn afgewerkt tot in een topniveau.

INRICHTING
Voor de inrichting van kasteel Nederhemert is veel gebruik gemaakt van de 3000 jaar oude Chinese filosofie Feng Shui die leert hoe de omgeving het geluk kan beïnvloeden.
Feng Shui gaat over de relatie tussen mens en de leef- of werkomgeving en is gericht op harmonie tussen natuurlijke en gecreëerde vormen. Alles wat de mens maakt is in wezen niet natuurlijk, maar kan wel met die natuur in harmonie gebracht worden.

De invloeden van Feng Shui zijn in het kasteel duidelijk te merken. Er is voldoende ruimte vrijgehouden in alle ruimtes om de energie te laten stromen. Dit kun je letterlijk opnemen: er is veel bewegingsvrijheid. De ruimtes zijn tevens harmonieus in een thema of kleur ingericht en er is veel gewerkt met natuurlijke materialen (houten vloeren, veel planten).
Daarnaast is er met het inrichten ook gekeken naar de functie van de ruimtes; witte natureltinten in ruimtes waar veel mensen samenkomen (waar veel energie samenkomt). Een inspirerende en energieke inrichting in ruimtes waar de creatieve geesten aan het werk zijn.

BIJZONDERHEDEN
• De kelders van het kasteel herbergen een uniek boheems plafond en vormen in de winter een favoriete plek voor vleermuizen. Vooral baard- en watervleermuizen en de gewone grootoorvleermuis en franjestaart komen hier voor.
• 3 ruimtes van het kasteel zijn tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag voor het publiek (beperkt) geopend.
• Het kasteel is een officiële trouwlocatie van de gemeente Zaltbommel. De huurder heeft de mogelijkheid om huwelijksvoltrekkingen te faciliteren.

LIGGING
Het kasteel ligt bij het dorpje Nederhemert-Zuid, vlakbij Heusden, in de Bommelerwaard (provincie Gelderland). Het werd oorspronkelijk gebouwd op een oeverwal in de Doornwaard aan een oude bocht van de Maas, vlakbij Heusden. Een strategische plek, omdat van hieruit zowel de Waal als de Bergse Maas te controleren waren.
Sinds de Maas ten oosten van Nederhemert is afgedamd stroomt er geen water meer door de Doornwaard. Nederhemert-Zuid werd zo afgesneden van Nederhemert-Noord. En met het graven van de Bergsche Maas in 1904 kwam het dorp min of meer op een eiland te liggen.

Het is nu een prachtig schiereiland, met veel natuur en interessante cultuurhistorie. Het dorpje Nederhemert-Zuid telt circa 45 inwoners en heeft de status ‘beschermd dorpsgezicht’. In de omgeving van het kasteel bevinden zich een 105 jaar oude speeltuin, monumentale boerderijen en verschillende historische woningen, zoals huize Wielestein, de oude pastorie. Ook is het een bekend wandelgebied. Het Klompenpad, het “Hamarithapad” van 10 km, loopt vlak langs het kasteel.

BEREIKBAARHEID
Nederhemert-Zuid ligt in de Bommelerwaard, in het gebied tussen Waalwijk, ’s-Hertogenbosch, Gorinchem en Zaltbommel. De locatie staat centraal tussen de A2 (’s-Hertogenbosch-Zaltbommel), de A27 (ter hoogte van Hank) en de A59 (tussen Waalwijk en ’s-Hertogenbosch).
Tussen Nederhemert-Noord en Zuid vaart een veerpont.

PARKEREN
Er is een grote parkeerplaats aanwezig met 6 laadpunten voor elektrische auto’s. De tuin en het kasteel zijn door een slotgracht omringd en voorzien van een af te sluiten hekwerk zodat het geheel een afgesloten geheel vormt.

OPPERVLAKTE
Het kasteel heeft een totaal verhuurbaar vloeroppervlak (VVO) van circa 950 m², als volgt verdeeld:
Begane grond : ca. 318 m²
Eerste verdieping : ca. 330 m²
Tweede verdieping : ca. 43 m²
Derde verdieping : ca. 260 m²
____________________________
TOTAAL : ca. 951 m²

VOORZIENINGEN
De kantoorruimten zijn afgewerkt tot in een topniveau. Alle kamers zijn zeer smaakvol gemeubileerd met moderne kwaliteitsmeubels en het voorzieningenniveau is hoog. Denk hierbij aan:
– Domotica/verlichtingsplan;
– Wifi;
– camerabewaking;
– verwarming/klimaatbeheersing;
– akoestische plafonds;
– kantoormeubilair (45 werkplekken, 4 vergaderruimtes);
– vloer en raambekleding;
– 6 laadpunten voor elektrisch auto’s;
– buitenterras met 26 zitplekken en barbecue/kook installatie;
– volledig ingerichte keuken;
– anti-kalk systeem;
– alle benodigde elektrische apparaten (koffiemachines, watertapinstallaties, quooker, ovens, magnetron, koel/vrieskasten);
etc.

Naast de kantoorkamers zijn er bergingen, een kluisruimte, hallen met trapopgangen, toiletruimtes, een doucheruimte, een technische ruimte en een ruime volledig ingerichte keuken/kantine.

KADASTER
Gemeente Nederhemert, sectie C, nummer 630, groot 30.245 m².

BESTEMMING
Volgens het bestemmingsplan rust er op de locatie de bestemming Cultuur en ontspanning. De regels schrijven voor dat de locatie o.a. bestemd is voor het gebruik als:
– kantoor- en expositiefuncties;
– dagrecreatie;
– de instandhouding en ontwikkeling van cultuurhistorische, natuurlijke en landschappelijke waarden.
In de bestemming zijn bedrijfswoningen niet toegestaan.

DOELGROEP
Het kasteel biedt een unieke kans voor een ondernemer in de (zakelijke) dienstverlening, die op zoek is naar een eigen kantoorpand en zich wil onderscheiden. Er zijn weinig plekken in Nederland die zo tot de verbeelding zullen spreken. Een zeer representatief kantoor dat volledig gemeubileerd en geoutilleerd is en waar door de inrichting en de prachtige omgeving een harmonieuze werkomgeving is gecreëerd. De uitstraling naar uw medewerkers, cliënten en de buitenwereld zal overweldigend zijn.

HUURPRIJS
€ 130.000,= ex BTW per jaar.

INDEXERING
Jaarlijkse indexering voor het eerst één jaar na huuringangsdatum op basis van de Consumenten Prijs index reeks “alle huishoudens” samengesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS (2015=100).

OPLEVERDATUM
Aanvaarding kan in overleg geschieden.

HUURPERIODE
Onderhuurperiode in overleg.

OVEREENKOMST
Volgens het model van de Raad voor Onroerende Zaken ROZ model februari 2015, artikel 7: 230a BW (kantoor- en overige bedrijfsruimten) met de bijbehorende algemene bepalingen en nodige aanvullingen.

ZEKERHEIDSTELLING
Tot zekerheid van nakoming van de verplichtingen uit deze overeenkomst dient een zekerheid gesteld te worden ter grootte van een betalingsverplichting (inclusief BTW) van drie maanden.

HUURBETALING
Huurbetaling per kwartaal vooruit door middel van een automatische incasso.

OMZETBELASTING
Indien huurder niet aan 90% criterium voldoet, zal er van rechtswege sprake zijn van een van omzetbelasting vrijgestelde verhuur. Alsdan wordt de overeengekomen kale huurprijs exclusief omzetbelasting, zodanig verhoogd dat het voor verhuurder ontstane financiële nadeel wordt gecompenseerd.

VOORBEHOUD
Een en ander geschiedt onder aanvaarding en uitdrukkelijk voorbehoud goedkeuring eigenaar.

GESCHIEDENIS
Kasteel Nederhemert is één van de grotere middeleeuwse kastelen van Nederland. Het oudste gedeelte van het kasteel, de rechthoekige woontoren (de woontoren van Reinoud van Gelre), dateert al uit 1300. Door de tijd heen werden aan de woontoren zijvleugels en drie torens toegevoegd. Zo ontwikkelde het kasteel zich van een verdedigbare woontoren tot een veelhoekig complex, omringd door een gracht, deel uitmakend van een 16e eeuwse fortificatie.

VERWOESTING, FATALE BRAND
In 1479 werd het kasteel het door de Bosschenaren gedeeltelijk verwoest en aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd door brand. Bij de brand, het laatste grote oorlogsschadegeval van ons land, bleven vrijwel alleen de indrukwekkende buitenmuren overeind staan. Gelukkig bleven ook de 14de-eeuwse kelders, met een prachtig tongewelf en een zeldzaam boheems gewelf in de woontoren gespaard en zijn veel muurtrappen, kaarsnissen, bogen en bouwnaden intact gebleven.

RESTAURATIE
Na 50 jaar verval werd de restauratie eindelijk opgepakt. Tussen 2001 en 2005 is Kasteel Nederhemert geheel gerestaureerd. Bij de restauratie is besloten om laatste gevelaanbouw uit het einde van de 19e eeuw in neo-gotische stijl weg te laten. Op vrijdag 15 april 2005 werd het kasteel heropend in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Beatrix.
In het kasteel is nu een kantoor gevestigd en het heeft een lichte publieksfunctie.

GELDERSCH LANDSCHAP EN GELDERSCHE KASTEELEN
Kasteel Nederhemert is door de eeuwen heen in handen geweest van veel families. Na de brand besloot de toenmalige eigenaar, de familie Van Wassenaer, om in 1957 het kasteel te verkopen aan de staat, die het vervolgens in beheer stelde van Staatsbosbeheer. In 1961 droeg Staatsbosbeheer Nederhemert in langdurige erfpacht over aan Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Sinds 2003 bezit deze stichting het ook het eigendomsrecht.

Kasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - NederhemertKasteellaan 1 - Nederhemert


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.