Blankenham

TYPE

Monument

KAMERS

13

LOCATIE

Blankenham
Adres: Kerkbuurt 10
Vraagprijs: 650.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1918
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, open ligging, landelijk gelegen
Oppervlakte: 266 m²

PASTORIE TE KOOP | BLANKENHAM KERKBUURT 10

In Blankenham, een uitgestrekt dijkdorp in de gemeente Steenwijkerland staat deze fraaie pastorie. Het gemeentelijk monument staat – hoe kan het ook anders – pal naast de kerk van de Protestantse gemeente Blankenham, midden in het dorp. Het dorp ligt op de grens van Overijssel en de Noordoostpolder en aan de rand van Nationaal Park De Weerribben. De pastorie bevindt zich op de oude Zuiderzeedijk en lag tot de komst van de Noordoostpolder pal aan de Zuiderzee.

De pastorie is al van verre zichtbaar en staat rechts naast de kerk. Voor de kerk ligt een kleine kolk (ontstaan tijdens een dijkdoorbraak in het verleden), waarlangs de oprijlaan naar de kerk en toegang tot de carport van de pastorie zich bevindt. Meteen naast deze oprijlaan staat de pastorie. Anno nu is het een enclave van rust. Kerkbuurt 10 ligt op fietsafstand van twee natuurgebieden: De Weerribben en De Wieden. Dat biedt veel mogelijkheden voor de natuur- en sportliefhebber. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk fietsen en kanoën. Het leuke havenplaatsje Blokzijl is om de hoek en grotere plaatsen, zoals Steenwijk en Emmeloord liggen in de nabije omgeving.

De huidige eigenaars hebben meer dan 40 jaar met heel veel plezier in de pastorie gewoond. Het huis staat op een perceel van circa 1.480 m² eigen grond. Ondanks het feit dat de tuin op het noordoosten ligt biedt de circa 50 meter diepe tuin de hele dag zon. Het perceel grenst aan de achterzijde aan uitgestrekte landerijen. Deze pastorie heeft een woonoppervlak van maar liefst 266 m² verdeeld over twee woonlagen en een souterrain van bijna 60 m². Er zijn 4 tot 5 slaapkamers, een gezellige woonkeuken en door de ligging aan de dijk is er een niveauverschil van ruim 2 meter, waardoor aan de achterzijde het souterrain zich op maaiveldniveau bevindt.

Kijk ook op de landingspagina pastorieblankenhamtekoop punt nl

BEGANE GROND
Aan de voorzijde bevindt zich de entree. Aan de linkerzijde een uitbouw met balkon. Aan de rechterzijde een dwarskap. Op het schuine dak liggen Friese golfpannen. De entree bevindt zich in het midden. Bij binnenkomst treft u eerst een vestibule met aansluitend een royale hal die bijna 10 meter lang is. Aan de linkerzijde is de trappartij naar de bovengelegen verdieping en naar het souterrain op de begane grond. Aan de linkerzijde bevinden zich de woonkamer en de eetkamer, die door een kastenwand, voorzien van schuifdeuren, van elkaar worden gescheiden. Aan de voorzijde de woonkamer van circa 26 m² met flinke erker. De originele schouwpartij geeft veel sfeer en vanuit de erker is er ook zicht op de dijk en de Noordoostpolder en de voormalige Zuiderzee. Aan de achterzijde bevindt zich de eetkamer, of tweede woonkamer van circa 33 m² met in de schouwpartij een voorzet-open haard. Aan de achterzijde is via openslaande deuren toegang tot de veranda, die bijna 8 m breed en 1.7 m diep is. Een prachtplek voor lange zomeravonden. Het is immers een dijkwoning waarbij aan de achterzijde de begane grond zich een verdieping hoger bevindt.

Rechts van de hal bevindt zich aan de voorzijde een zitkamer/ studeerkamer van circa 21 m² met ook hier een fraaie schouw met stuc ornamenten. De volgende kamer is een smallere ruimte van circa 14 m², nu in gebruik als kantoor. Aan het einde van de hal is links de WC en rechts de keuken. Een gezellige, nostalgisch ingerichte ruimte met onder de schouw het fornuis. De oude achterwand en de van kraaldeel voorziene houten delen maken het plaatje compleet.

EERSTE VERDIEPING
Via de opvallende rode trappartij komt u op de eerste verdieping. De overloop ligt dwars op de lange hal op de begane grond. Op deze verdieping bevinden zich 4-5 slaapkamers variërend in grootte. De hoofdslaapkamer bevindt zich rechts en is circa 23 m² groot. Aansluitend een moderne badkamer voorzien van vrijstaand bad, wastafel, toilet en inloopdouche. De (logeer) kamer ernaast meet circa 12 m² en daarnaast is een grote en hoge zolderkamer. Een waar kinderparadijs, door de hoogte zijn er twee hoogslapers ingebouwd en is er plek voor maar liefst 4 (klein)kinderen.

Tegenover deze zolderkamer is een gastenverblijf met balkon aan de voorzijde. In deze kamer twee bedstedes met aansluitend een idyllische slaapkamer die door middel van 2 schuifdeuren kan worden afgesloten. Naast de trap is een separate kastenruimte met hierachter een bergzolder.

SOUTERRAIN
Misschien is de grootste verrassing van dit huis wel het souterrain die zich aan de achterzijde van het huis bevindt. Hier zijn drie flinke ruimten variërend in grootte tussen de 14 en 18 m² waarvan twee ruimten over direct daglicht beschikken. Hier is ook de opstelplaats van de CV.

BUITEN
De pastorie staat op een perceel van 1.480 m² eigen grond. Aan de linkerzijde (gezien vanuit het huis) is een carport die toegankelijk is via de oprijlaan naar de kerk. De tuin heeft een diepte van ruim 50 meter en is een oase van rust.

OVERIGE ZAKEN
– Het platte dak is in 1991 vernieuwd
– De schuine kap is in 2009 gerenoveerd (folie, panlatten, plaatselijk beschot waar nodig)
– De meeste kamers op de eerste verdieping zijn inpandig geïsoleerd
– Balkon, balkondeuren en kozijnen zijn in 2.000 vernieuwd
– Gemetselde schutting is in 2000 opnieuw opgebouwd
– Energielabel G geldig tot 2025 – nr 283412720
– Verwarmingsketel: Intergas type HRE 36/48 A-label, oktober 2017
– Riolering is in 2019 van Blokzijl tot Kuinre geheel vernieuwd, dit huis is al sinds eind jaren ’70 aangesloten op het riool
– Gemeentelijk monument

BLANKENHAM
Blankenham is een uitgestrekt dijkdorp in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel. Het dorp heeft dus niets met de Noordoostpolder of Flevoland te maken, maar is een goede buur. Tot 1973 was Blankenham een eigen gemeente; in dat jaar werd het bij IJsselham gevoegd. Sinds 2001 behoort het tot Steenwijkerland. Het dorp ligt op de grens van Overijssel en de Noordoostpolder en aan de rand van Nationaal Park De Weerribben.

Blankenham is ontstaan toen de buurschap IJsselham zich in tweeën splitste. Oorspronkelijk had het de naam In den Hamme. Later werd het vernoemd naar Frederik van Blankenheim, bisschop van Utrecht. Op 26 juni 1418 gaf deze bisschop de Blankhammiggers het recht een eigen kerk te stichten, omdat de inwoners te ver van de kerk van IJsselham woonden. Het huidige kerkgebouw is opgetrokken ter plaatse van een in 1892 door blikseminslag verloren gegane voorganger uit 1816, die een 15e-eeuws aan de H. Nicolaas gewijd gebouw verving.

Blankenham heeft veel te lijden gehad van de voormalige Zuiderzee. De watervloed van februari 1825 richtte grote schade aan. De zeedijk werd op zes plaatsen doorbroken en op andere plaatsen sterk vernield. Daardoor spoelden van de 35 destijds in de gemeente bestaande huizen 16 geheel weg. De andere huizen werden onbewoonbaar. De mensen beschikten over te weinig vaartuigen om te vluchten. Sommigen konden een hooischelf bereiken en daarop gezeten de vloed overleven. Maar liefst 28 ‘menschen’ verloren het leven. En het rundvee, 1060 stuks, 52 paarden, 122 schapen en 16 varkens, verdronk tijdens de overstroming. Dankzij de komst van de Noordoostpolder is dit gevaar nu geweken en beschermt het hen nu voor overstroming.

KORTOM
Kortom een uniek huis op een unieke plek. Door het flinke vloeroppervlak zijn de mogelijkheden onbeperkt; bed en breakfast, kangoeroe wonen, bedrijf aan huis, in dit ruime vrijstaande gemeentelijke monument kan het allemaal!

INTERESSE?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).