Kerkstraat 27 - Goirle

Goirle

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Goirle
Adres: Kerkstraat 27
Vraagprijs: 935.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar:
Ligging: in centrum, in woonwijk
Oppervlakte: 285 m²

Uw laatste kans op dit oogappeltje! Een verrassend huis vol authentieke details in Goirle.

Deze prachtige woning aan de Kerkstraat 27 in Goirle staat nog tot eind juni 2023 te koop.
Grijp uw kans, neem contact op voor een bezichtiging en laat u verrassen.

Als een klassieke adventskalender. Zo voelt dit gemeentelijke monument aan de rustige Kerkstraat in Goirle. Met achter elk luikje/deurtje smaakvolle originele details. Van hoge, sierlijke plafonds en glad in lood tot een authentieke waterpomp en een heuse herbergkelder. Proef de sfeer en treed in de sporen van onder andere de ‘vorster’ die hier ooit woonde.

Wonen in een huis met historie. De huidige bewoners houden er naar eigen zeggen ‘heel erg’ van. “We zouden het dan ook ontzettend mooi vinden als hier iemand komt wonen die met net zoveel liefde van de geschiedenis geniet als wij.” Die geschiedenis is duidelijk zichtbaar aan de voorzijde van het huis. Met een statige voorgevel – vernieuwd rond 1870 – met omlijstingen van de (glas-in-lood) ramen en de deur. Wie hier staat, heeft overigens nog geen idee hoeveel ruimte achter deze gevel schuilgaat. De hal geeft een goede tweede indruk. Hier vertellen de bewoners enthousiast over de geschiedenis, die teruggaat tot in de zeventiende eeuw. Hoe de woning werd bewoond door een kapelaan, werd onteigend door de Staten-Generaal om vervolgens te dienen als ‘vorsterswoning’. In dit geval voor de vorster (dorpsdienaar) van Goirle, die er ook een herberg hield. Ook is het huis honderdvijftig jaar een fabrikantenwoning geweest van een textielfabriek.
Kom verder, ontdek en geniet.

Woon- en eetkamer met hoge, sierlijke plafonds en glas in lood
Zowel de eetkamer als de kantoor-/hobbyruimte en de bibliotheek bevinden zich aan de voorzijde van het huis. Kenmerkend voor deze ruimtes zijn de hoge, sierlijke plafonds en de langgerekte ramen met glas in lood. Gelegen aan de rustige Kerkstraat is het hier aan de voorzijde heel ontspannen dineren, studeren, werken of een boek lezen. Ensuite-deuren scheiden de eetkamer van de woonkamer. Typisch voor de living zijn de gas- en houtkachel en de openslaande deuren met toegang tot het aangrenzende terras. Neem hier heel even plaats en laat de subtiele haardgeur inwerken. Ondertussen een blik werpend op het mooie glas in lood boven de tuindeuren of het plafond. Beide een lust voor het oog.

Leefkeuken, rijk aan authentieke details, als centraal middelpunt
De moderne keuken bevindt zich in het midden van het huis en is daarmee ‘het hart’ van de woning. Wie aan het zwevende kookeiland kokkerelt, heeft overzicht en een fraai zicht op de tuin. Het kookvertrek is van alle gemakken voorzien en heeft bovendien veel bergruimte. Met genoeg plek voor een lange eettafel, leent de woonkeuken zich uitstekend voor uitgebreide diners met vrienden of familie. Of sluit de ensuite-deuren van de woonkamer en neem plaats in de sfeervolle eetkamer aan de voorzijde van het huis. Vanuit de keuken is er toegang tot de kelder. Ideaal voor het bewaren van wijnen in de gemetselde wijnvakken of andere proviand. Ook hier vinden we leuke authentieke details, zoals vakken waar vroegere bewoners kool fermenteerden. Of een zandputje, waar eieren in werden bewaard. Terug boven ontdekken we ook een pomp, die vroeger deel uitmaakte van de keuken. “En waar de keukentafel nu staat, was ooit een buitenterras”, legt de heer des huizes uit.

Vier slaapkamers, twee badkamers en een apart toilet
De eerste verdieping is op twee manieren te bereiken. Via de statige trap in de hal en via de vroegere ‘bediendentrap’ in de garage – een multifunctionele ruimte die momenteel in gebruik is als speelkamer. Wij nemen de steile bediendentrap en staan boven midden in de grootste slaapkamer van het huis. Via de schuifpui, met toegang tot het dakterras, komt het daglicht u hier letterlijk tegemoet. De masterbedroom heeft een eigen badkamer met douche en een wastafelmeubel met twee waskommen. Ook is er een inloopkast. Deze slaapkamer is ook toegankelijk via de overloop (met klassieke visgraat vloer), de plek waar u uitkomt wanneer u met de oorspronkelijke trap naar boven loopt. Buiten deze grootste slaapkamer, zijn vanaf de overloop nog eens drie slaapkamers te bereiken. Hiervan hebben de twee vertrekken aan de achterzijde van het huis ook veel lichtinval, uitzicht op de tuin en hoge plafonds. Typisch voor de slaapkamer aan de voorzijde is het karakteristieke balkenplafond en de aanwezigheid van een kleine dakkapel, die de ruimte speelsheid geeft. De tweede badkamer bevindt zich ook aan de voorzijde van het huis. Een exemplaar dat van alle gemakken is voorzien: van een ligbad en een douche tot een toilet, een wastafelmeubel en een handige inbouwkast voor badschuim, shampoo en meer. Naast vier slaapkamers en een badkamer is op de eerste verdieping ook een apart toilet aanwezig. Daarnaast geeft de overloop toegang tot de bergzolder.

Meerdere terrassen in de royale tuin op het zuiden
Via de trap die uitkomt in de hal lopen we naar beneden en daarmee is de rondgang binnenshuis compleet. “Jaren liep ik hier de trap af met de gedachte: ‘Dat ik hier toch woon…’ Nu geven we het door aan een volgende generatie”, vertelt de vrouw des huizes. Voordat we afscheid nemen van dit karakteristieke gemeentelijke monument, wandelen we op deze zonnige herfstdag nog even de ruim bemeten tuin op het zuiden in. Met meerdere terrassen is het hier op elk moment van de dag genieten van de zon. Op het terras aan huis genieten van de eerste koffie in de ochtendzon. Of onder de overkapping grenzend aan de bijkeuken dineren in de avondzon. Genieten van groen/natuur kan ook in het natuurgebied vlak achter de woning. Hier is het tussen en rondom de beken de Oude en de Nieuwe Leij heerlijk wandelen. “De gunstige ligging van ons huis ten opzichte van de natuur en het dorp hebben we altijd als heel fijn ervaren.” Goirle is een dorp met allerlei voorzieningen. Van een winkelcentrum met een divers winkelaanbod tot supermarkten, scholen, sportfaciliteiten en een groot cultureel centrum. Tilburg Centraal ligt op zo’n twintig minuten fietsen. Wie hier woont, heeft alle voordelen van een stad en geniet tegelijkertijd ook van de rust die het wonen in een dorp met zich meebrengt.

Kerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - GoirleKerkstraat 27 - Goirle


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.