Bolsward

TYPE

Monument

KAMERS

n.b.

LOCATIE

Bolsward
Adres: Kleine Dijlakker 17 8701 HW BOLSWARD
Huurprijs: € 1.560
Bouwvorm: bestaande bouw
Oppervlakte: 351 m2

Ruim woonhuis (6 kamers) met bijzonder historisch (winkel)interieur, veel bergruimte, tuin en garage.

Indeling
Het huis Kleine Dijlakker 17 is een ‘tijdcapsule’ van wonen en werken in het verleden. Het is een van de oudste huizen van Bolsward: de kern van het huis gaat terug tot de eerste helft van de 16de eeuw. In de 18de eeuw was er een bouwbedrijf annex wolkammerij gevestigd. Van 1814 tot 1983 werd in het huis door vijf generaties Albada Jelgersma een handel in drank gedreven, met winkel, distilleerderij, bottelarij en pakhuis.

Begane grond:
Entree via museale winkelruimte (20 m²) met toonbank, drankkast en marmeren vloerafwerking. In de voormalige winkelruimte bevindt zich een klein kantoortje (7,5 m²). Via het portaal en de achter de winkel gelegen gang komt u in de deftige tussenkamer (25 m²). De kamer is voorzien van een bedstedewand met houtimitatie -bruikbaar als bergruimte-, bespannen behang, een schouw en diverse glas in lood ramen. Achter de tussenkamer bevindt zich de ruime woonkeuken (30 m²) met verhoogd kookeiland. Er is een kookplaat en afzuigkap, voor overige apparatuur zijn opstelplaatsen. De keuken is eveneens voorzien van een historische bestedewand -bruikbaar als bergkasten- en vanuit de woonkeuken heeft u prachtig zicht op de achtergelegen tuin.

In de achteraanbouw bevinden zich een toilet en een bijkeuken (10 m²) met rode plavuizen, oude servieskast en wasmachine-aansluiting. De voormalige bottelarij/schuur (46 m²) is eveneens bereikbaar vanuit de achteraanbouw en is geschikt als berging (onverwarmd). Vroeger diende deze opslagruimte voor opslag van wijn, port, jenever, cognac, beerenburg en andere dranken.

Achter het pand ligt een ruime tuin (ca. 140) m m²et een hierachter gelegen pakhuis, geschikt als garage voor meerdere auto’s (150 m²) en of opslagruimte welke ook toegankelijk is vanuit de Kerkstraat. De schuur wordt verhuurd in de huidige (ongerestaureerde) staat.

Eerste verdieping:
Op de verdieping bevindt zich aan de voorzijde een voorkamer met een annex en-suite (12,5 m² + 6 m²) voorzien van bespannen behang. Tweede slaapkamer (8 m²) aan de voorzijde en een derde slaapkamer (7 m²) aan de gangzijde met inbouwkast. Moderne badkamer (10 m²) met douche, twee wastafels en wasmachineaansluiting. Aan de overzijde van de gang is in een oude meidenkamer een riant en modern toilet (4,5 m²) gerealiseerd. Aan de achterzijde van de woning bevindt zich een grote kamer (55 m²), de zogenoemde Stinskamer, met bestede en een extra pantry. De 16de-eeuwse constructie van eiken muurstijlen met korbelen en een plafond met moer- en kinderbinten bepalen het karakter van dit vertrek. Grote ramen geven uitzicht op de tuin.

Zolder:
De zolderverdieping is opgedeeld in een voorzolder (35 m²) en een achterzolder (29 m²) geschikt als bergruimte. De achterzolder is bereikbaar via een ladder. In de voorzolder bevindt zich de authentieke meidenkamer welke is afgetimmerd met een houten schotwerk van de rest van de ruimte.

Bijzonderheden:
De winkel mag vanuit het bestemmingsplan niet meer als zodanig worden gebruikt, het pand wordt verhuurd als woonruimte met de mogelijkheid voor kleinschalige bedrijvigheid aan huis (woonhuiscontract). De museale winkelentree dient als zodanig ingericht te blijven.

In het huis bevinden zich vele bijzondere historische interieuronderdelen, zoals bedstedewanden en servieskast, en wandafwerkingen, zoals marmer- en houtimitaties. Deze mogen door de huurder niet gewijzigd worden. Huisdieren in overleg.

Locatie:
Het pand bevindt zich in het gezellige historische centrum van Bolsward aan een stadsgracht. Op loopafstand van het gevarieerde winkelaanbod, horeca, etc.

Bolsward is gunstig gelegen aan Rijksweg A7 en kent goede openbaar vervoer verbindingen naar onder andere Leeuwarden. Parkeren kan in de eigen ruime schuur van 150 m² en ook in de directe omgeving (betaald of met vergunning).


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.