Geulle

TYPE

Monument

KAMERS

9

LOCATIE

Geulle
Adres: Kommelderweg 1
Vraagprijs: 1.000.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1782
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, open ligging, landelijk gelegen
Oppervlakte: 292 m²

PASTORIE VAN GEULLE TE KOOP

Idyllischer dan deze pastorie in Geulle (L) is vrijwel niet te vinden. Op slechts 15 minuten van Maastricht staat dit fantastische huis, midden in het charmante dorpje Geulle aan de Maas, een klein dorp in de gemeente Meerssen Tegenover het huis gedurende de zomermaanden wuiven korenvelden in een adembenemend landschap. De oude pastorie van Geulle staat aan de Kommelderweg 1 en is gebouwd in de zogenaamde “Maaslandse stijl”, is met recht een rijksmonument en staat op een perceel van maar liefst 2.500 m². Aan voor- en achterzijde van het huis is een prachtige geometrisch aangelegde “Franse tuin” precies zoals het ruim 200 jaar geleden ook al was.

De pastorie dateert uit 1782 behoorde oorspronkelijk bij de naastgelegen Sint Martinuskerk. Bijzonder is dat deze kerk in de periode 1664 – 1820 werd gebruikt als “simultaankerk” door de rooms-katholieke parochie Heilige Martinus én de toenmalige hervormde (gereformeerde) gemeente Geul. Twee geloven op een kussen avant la lettre? Hoe het ook zij, de pastorie is daarom in vergelijking met andere rooms katholieke dienstwoningen sober uitgevoerd, alhoewel deze grootdeels werd bewoond door pastoors van de Rooms Katholieke kerk tot 1996.

De huidige eigenaars kochten de pastorie in 1997 en restaureerden het huis zorgvuldig met behoud van het oorspronkelijke karakter. Het fraaie pand bestaat uit een hoofdgebouw met aan weerszijden een aanbouw met lessenaar dak. Aan de rechterzijde is hier een riant appartement in ondergebracht. Het object heeft een totaal oppervlak van ruim 372 m² verdeeld over drie woonlagen en de aanbouwen. Het huis heeft 4 slaapkamers, er zijn 3 badkamers en er is een riante geïsoleerde kapverdieping die nog naar wens kan worden ingedeeld.

Dit is een huis voor liefhebbers van het bourgondische leven. Een prachtplek voor een jong gezin, een plek om kinderen te laten opgroeien. Landelijk wonen en toch dichtbij Maastricht. Een plek om samen te zijn of juist te delen met anderen. En wat te denken van een B en B of het verhuren van een pied a terre? Bij deze pastorie aan de Kommelderweg 1 in Geulle kan het allemaal.

Kijk ook eens op de website van de pastorie: pastorievangeulletekoop [punt] nl

ALGEMEEN
Meteen bij het binnenrijden in Geulle aan de Maas ervaart u de serene rust. Een eeuwenoud dorpje met prachtige gebouwen. Hoogtepunt is de eerdergenoemde Sint Martinus kerk waarvan de oudste fdelen hier al staan sinds de 11e eeuw na Christus. Als u voor de kerk naar rechts gaat komt u vanzelf bij de pastorie. Deze is bijna niet te missen: herkenbaar aan de vorm, de uitstraling de ligging naast de kerk. Aan de voorzijde een fraaie formele gevel met de hoofdentree centraal in het midden. Aan weerzijden dubbele ramen met luiken op de begane grond. Alle gevelopeningen van het pand zijn voorzien van segmentbogen in Naamse steen. Op het zadeldak liggen oude keramische oudhollandse dakpannen.

BEGANE GROND (119 m²)
Bij binnenkomst treft u een royale hal die bijna 9 meter lang is. Op de vloer oude keramische tegels in een geometrisch patroon. De wanden en plafond zijn wit gestukt. Aan de rechterzijde is de trappartij naar de bovengelegen verdieping en hieronder de stenen trap naar de fraaie droge en stahoge kelder met een prachtig gemetseld tongewelf en een oude estriken tegelvloer op de vloer.

Aan de linkerzijde bevindt zich de woonkamer met aansluitend een bibliotheek, die door een kastenwand, van elkaar worden gescheiden. Dat het een voornaam huis was is nog steeds te zien aan de plafonds: alle balken zijn rondom gestukt met een kleine sierlijst. De twee schouwen in deze kamers zijn beiden niet meer voorzien van een kachel maar hebben elk wel een sierlijke rococo omlijsting met verfijnd bladmotief. Aan de rechterkant van de entreehal bevindt zich de eetkamer annex studeerkamer. Een heerlijke lichte ruimte van circa 3.8 x 8.6 meter. Een prachtige schoorsteenmantel met kachel voorziet in een gezellig haardvuur tijdens koude dagen. Bijzonder fraai zijn ook alle oude originele massief eikenhouten deuren in het huis met een prachtig patina. Deze geven sfeer aan dit huis.

Via de eetkamer komt u in de gezellige woonkeuken uitgevoerd in lichtgele tegeltjes en lichtblauwe accenten van ruim 15 m². De keuken is van alle gemakken voorzien. Er is een kookeiland met een blad van Portugees grijze zandsteen en een separaat aanrecht met spoelbak, vaatwasser, oven magnetron, een fijne plek om te kokkerellen. Openslaande deuren geven toegang tot de Franse tuin en het overdekte terras dat zich achter de garage bevindt. Een tweede zijdeur is in gebruik als achteringang.

Via de keuken is toegang tot een kleine hal. Hier een separaat toilet, een provisiekast en een badkamer, voorzien van bad, douche bidet en grote wastafel. Naast de badkamer is vanuit de keuken toegang tot de tweede kelder.

APPARTEMENT
Aan de rechterzijde is hier een riant appartement in ondergebracht van circa 35 m². Op de begane grond een knusse woonkamer, een keuken met sanitair (douche, wastafel, WC en opstelplaats wasmachine). Een vaste trap biedt toegang naar de bovengelegen zolderslaapkamer.

EERSTE VERDIEPING (93 m²)
De royale trap is vanwege de flinke verdiepingshoogte van maar liefst 4,5 meter halverwege voorzien van een bordes. Bij de restauratie is de trap los van de achtergevel gehouden en zorgt de moderne glaspartij in de achtergevel voor een zee aan licht. Op de eerste verdieping treft u op een royale overloop die zich precies boven de entreehal van de begane grond bevindt. Op deze verdieping een viertal grote slaapkamers variërend in grootte van 15 m2 tot circa 20 m2. De beide voorkamers beschikt nog over een schouwpartij voorzien van Delfts Blauwe tegeltjes met Hollandsche taferelen. En in de schouw een gietijzeren sieromlijsting, waar in vervlogen tijden kachels ingehangen hebben. Op de vloer een eenvoudige in vurehouten delen uitgevoerde plankenvloer. Ook hier zijn de wanden strak wit gestukt en zijn de houten plafondbalken rondom eveneens afgewerkt met stucwerk. Aan de voorzijde van de overloop is tegen de voorgevel de badkamer gesitueerd. Een transparante ruimte met matglas voorzien van douche, toilet, wastafel. Op de wanden een eenvoudige metro tegel. De toepassing van klassieke kranen maakt het plaatje compleet.

KAPVERDIEPING (81 m²)
Als u de bordestrap vervolgt komt u op de kapverdieping. Hier een gigantisch grote ruimte. Pas dan heeft u in de gaten hoe groot de kap is van deze pastorie. De nok zit op circa 5.5 meter hoogte en is geïsoleerd. Deze verdieping bestaat uit een grote ruimte van ruim 72m2, een berging van 10 m2 en een bergzolder van 45m2 eveneens. Hier is het mogelijk om extra (slaap)kamers te maken of een gastenverblijf/ B en B. Of wat te denken van een atelier of kantoor aan huis?

BUITEN
De pastorie staat op een perceel van 2.500 m² eigen grond. Aan de rechterzijde (gezien vanuit het huis) is een eenvoudige garage (circa 5,80 x 2,80) die toegankelijk is via de oprit naast de pastorie. In het verlengde van de garage is een gezellige veranda annex buitenkeuken gesitueerd. Ideaal voor zomerse avonden. De achtertuin heeft een diepte van ruim 50 meter en is een oase van rust. Huidige eigenaars hebben deze prachtige formele Franse tuin gerestaureerd en in samenspraak met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed weer in oude luister hersteld. Vanuit het midden van het huis loopt een lang pad, de centrale as, dat naar achteren toe enigszins versmalt, waardoor de tuin nog groter lijkt. In grote imposante Frans aangelegde tuinen werd in de achttiende eeuw ook vaker gebruik gemaakt van dit optisch perspectief. Dit perspectief wordt ook versterkt door een indeling met borders en grasvelden en de padenstructuur. De strakke zichtlijnen van de tuin lopen door in de symmetrie van het huis en benadrukken elkaars geometrie

De oorsprong van dit strakke tuingrondplan kan gevonden worden in het uitoefenen van de pastoorsfunctie. Al lopende lezen in gebedenboeken, het brevieren is al vanaf de middeleeuwen een activiteit van geestelijken geweest en al wandelend lezen in het brevier en/of getijdenboek vraagt om een eenvoudig padenstelsel en die is bij deze pastorie dan ook aanwezig.

Links langs het huis loopt de beek Broekgraaf die uitmondt in de Maas.

OVERIGE ZAKEN
– De schuine kap is in 2010 gerenoveerd (folie, panlatten, plaatselijk beschot waar nodig)
– De meeste kamers op de eerste verdieping zijn inpandig geïsoleerd
– De meeste ramen en kozijnen zijn in 2017 – 2020 vernieuwd
– 2 CV-ketels (hoofdhuis en gastenverblijf) 2018 Bosch (huur) inclusief onderhoud
– Rijksmonument

GEULLE
Geulle is gelegen in Zuid-Limburg. In het noorden wordt Geulle begrensd door Elsloo (gem. Stein), in het oosten door Beek en Ulestraten, in het zuiden door Bunde en in het westen door de Maas. De Maas vormt hier tevens de grens met België. Dit dorp (220 inwoners) vormt de westelijkste kern van Geulle, dat door het Julianakanaal en het Bunderbos in drieën wordt gesplitst. Feitelijk is deze dorpskern waar onze pastorie zich bevindt het originele Geulle. Het dorp is, zoals de naam al zegt, aan de Maas gelegen en ligt ingesloten tussen deze rivier aan de westzijde en het Julianakanaal, ten oosten. De aanleg van het Julianakanaal (1931-1934) sneed het laaggelegen deel van Geulle (Geulle aan de Maas) af van het hoger gelegen gedeelte. Beide delen zijn door een brug met elkaar verbonden.

Aan de overzijde van de Maas ligt het Belgische dorp Uyckhoven. In vroeger tijden liep de Maas om Uyckhoven heen en waren deze plaats en Geulle zeer nauw met elkaar verbonden. De spoorlijn Eindhoven – Maastricht snijdt het dorp doormidden, een hoger en een lagergelegen deel. Het Julianakanaal snijdt vervolgens het lagergelegen deel nogmaals in twee delen.

De kernen van Geulle ten oosten van het kanaal (Geulle aan de Maas) worden beschouwd als ‘het dorp’ en bieden de voorzieningen voor dagelijks nut. Zelfs een openbaar zwembad, visvijver en tennisclub ontbreken niet in het geheel. Het lieflijke dorpje Geulle drapeert vanaf het plateau van Moorveld zijn bebouwing tot aan de brede stroom van de Maas. Vanuit Geulle aan de Maas kunt u tijdens het vaarseizoen (meestal mei tot september) per fiets/voetveer de oversteek maken naar het Belgische dorpje Uikhoven. Hier sluit u aan op het Belgische fietsknooppuntennetwerk.

KORTOM
Kortom een uniek huis op een unieke plek. Door het flinke vloeroppervlak zijn de mogelijkheden onbeperkt: voor een (samengesteld) gezin, opgroeiende kinderen, een heerlijk gezins- en familiehuis, bed en breakfast, kangoeroe wonen, bedrijf aan huis, in dit ruime vrijstaande rijksmonument kan het allemaal!

INTERESSE?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.