Deventer

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Deventer
Adres: Lookersdijk 2
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1920
Ligging: aan water, aan park, aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, in bosrijke omgeving
Oppervlakte: 491 m²

Lookersdijk 2, Deventer.

De idylle begint al als u de slingerende dijk oprijdt. Het landschap is zacht en glooiend. Vijverpartijen, dromerige wilgen en eenden die op hun dooie gemak oversteken. De perceelgrootte is voor stadsbegrippen ongekend. Net als de rust. En dat, terwijl u midden in het dynamische Deventer woont. Nummer 2 ligt ietwat verscholen in een bocht, achter meidoornhagen en een elegant hek. Het kleine bordje met de naam ’t Löken is eigenlijk veel te bescheiden voor wat u erachter aantreft.

Geheel in stijl

Het rietgedekte, monumentale landhuis werd in 1920 door architect W.P.C Knuttel ontworpen voor een telg uit een textielfabrikantenfamilie. De Engelse landhuisstijl is niet vreemd: fabrieksdirecteuren keken destijds de kunst af bij hun leveranciers in Engeland. Tuinarchitect Leonard Springer tekende niet alleen voor de aanleg van het Nieuwe Plantsoen, zoals de wijk heet, maar ook voor het tuinontwerp van ’t Löken waar klassieke rododendrons de hoofdrol spelen.

Warm welkom

De verrassend royale hal imponeert door zijn klassieke, hoge raampartijen, open haard en zichtlijnen naar de tuin. Hij vormt het centrale deel van het huis. Aan de noordzijde vindt u de riante werkkamer en diverse dienstruimtes. De keuken en de woonvertrekken zijn op het zuiden georiënteerd. In bijna elk vertrek is wel een haard met karakteristieke schouw. Ook in de keuken: daar reflecteren parelgroene schouwtegels het invallende zonlicht. Zo worden de pronkstukken in de speciaal ontworpen servieskast extra mooi uitgelicht.

Echt vakmanschap

Overal in huis heeft de architect, of misschien beter de timmerman, zijn handtekening achtergelaten. Van de lambrisering en de monumentale bordestrap die naar de overloop leidt tot aan kleine onverwachte kasten en nisjes. Bij het zien van de sfeervolle kastenwand met haard in de zitkamer krijgt u vanzelf zin in een koude winter. En dan is er – op de eerste verdieping – nog een bijzonder ingebouwd bureau met vernuftig, draaiende laatjes.

Zomeridylle

Zowel de woon- als slaapvertrekken zijn stuk voor stuk compact van formaat en staan allemaal in verbinding met de tuin. De dubbele openslaande deuren in de woonvertrekken verbinden binnen met buiten. De zichtlijnen zijn haast onstedelijk, net als de diepte. Met zo’n 150 meter is een par-3 hole vanaf het bordes niet ondenkbaar. Halverwege de tuin lonkt een rietgedekt, lommerrijk theehuisje. Helemaal achterin, aan de oevers van de Klinkenbeltskolk ligt een privé strandje. Kinderen vermaken zich met een bootje. Winterzwemmen vanuit uw eigen tuin kan natuurlijk ook.

Privacy gegarandeerd

De naaste omgeving is geliefd bij wandelaars en sporters. Van auto’s zult u geen hinder hebben: er komt alleen bestemmingsverkeer. Hoge bomen en hagen omsluiten het perceel waarmee uw privacy is gegarandeerd. Mag het wat levendiger? Het huis biedt aan de noordoostzijde volop mogelijkheden voor een kantoor of praktijk aan huis, een inwonende au pair of misschien wel een Bed & Breakfast.

Deventer

Deventer is prachtig. In de historische binnenstad zijn de gezellige pleinen met elkaar verbonden door smalle, middeleeuwse straatjes. Tussen de vaak nog authentieke winkels ontdekt u culinaire hotspots en fijne restaurants. Op een van de terrassen is altijd wel een plekje vrij. Houdt u van cultuur? Probeer dan de straatjes rondom de eeuwenoude Lebuïnuskerk. Naast een bibliotheek, gerenommeerde boek- en interieurwinkels is er een modern filmhuis met continu-programmering.

Indeling

Parterre: entree, ruime hal, eetkamer, zitkamer, keuken (freulekamer), tuinkamer, studeerkamer, keuken, bijkeuken.
1e Verdieping: overloop met balkon, 2 Masterbedsrooms met vaste kasten en aangrenzende badkamers, 4 slaapkamers met vaste kasten en wastafels en een voormalige bodekamer.
2e Verdieping: ruime vliering.
Kelder 1: centrale kelder waar zich het kruipluik en de CV-opstelling bevinden.
Kelder 2: opslagruimte.

Liever naar buiten? Op en langs de uiterwaarden vindt u landgoederen om uitgebreid te wandelen en te fietsen. Golfliefhebbers kennen vast ‘De Sallandse’: een prachtige 18-holes baan waar al sinds 1934 wordt gespeeld.

Bouwkenmerken:
Bouwjaar: vanaf 1920 (1927-1937 fasebouw)
Perceeloppervlakte: 11.960 m²
Gebruiksoppervlakte wonen: 491 m²
Overige inpandige ruimte: 217 m²
Gebouw gebonden buitenruimte: 15 m²
Externe bergruimte: 12 m²
Inhoud: 2.416 m³
Bouwwijze: het huis is opgetrokken in stenen gevels, betonvloeren, houten kozijnen
Dakbedekking: de woning is voorzien van samengesteld dak
Verwarming: middels C.V.- ketel
Isolatie: de woning is voorzien van muurisolatie, gedeeltelijk dubbel glas en voorzetramen
Energielabel: D

Voorzieningen:
– alarm;
– maairobot;
– waterpomp (vijver);
– automatische buitenverlichting;
– automatische poort;
– glasvezel.


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.