Vlijmen

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Vlijmen
Adres: Meliestraat 20
Vraagprijs: 525.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1927
Ligging: aan rustige weg, beschutte ligging
Oppervlakte: 300 m²

INSCHRIJVING GESLOTEN

DIRECTEURSVILLA TE KOOP

Aan de Meliestraat in Vlijmen, een dorp onder de rook van de Bourgondische provinciehoofdstad ‘s Hertogenbosch, staat deze statige voormalige directeursvilla (architect Jan van Vlijmen – Amsterdamse school) uit 1927 op een bijbehorend perceel van circa 750 m2. De villa maakt deel uit van een Rijksmonumentaal complex, samen met een bierbrouwerij en een voormalige dienstwoning (monumentnummer: 525778; complexnummer: 517307). ‘De Melie’ met verschillende historische panden is misschien wel de allermooiste straat van Vlijmen, een straat die de sfeer ademt van een rijke geschiedenis en van een bij de Langstraat horende bedrijvigheid. De naast de villa gelegen voormalige dienstwoning, de bierbrouwerij (beide hebben thans een woonbestemming) en het achterliggende perceel grond (bouwgrond) zullen in een later stadium separaat worden verkocht. De toekomstige bestemming van de omliggende objecten en percelen is vermoedelijk bewoning, maar dit staat niet vast.

OMSCHRIJVING
De grote directeursvilla heeft een imposante en sfeervolle entree aan de Meliestraat. In het portiek is een zwarte boog gemetseld. De robuuste houten voordeur heeft een rondboog bovenlicht met lichtgekleurd glas-in-lood en is gesitueerd in het midden van de gevel. Enkele brede treden met hardstenen dekplaten geven toegang tot het portiek. Bij binnenkomst komt u eerst in een vestibule, gescheiden van de grote hal door een wand van lichtgekleurdglas in lood.

Hoewel de vestibule, de hal en de westelijke kamers zijn gemoderniseerd in de jaren ’60 van de vorige eeuw, zijn er in de villa nog veel oorspronkelijke elementen aanwezig zoals stucplafonds, paneeldeuren, terrazzovloeren, inbouwkasten, oorspronkelijk tegel- en schilderwerk en imitatiemarmer in de gang van de bovenverdieping.

BEGANE GROND
De indeling: aan weerzijden van de hal bevinden zich de kamers en keukens. Midden in de hal is een ruime trappartij met een tussenbordes met glas-in-loodramen; aan het einde van de hal bevindt zich links onder het bordes het toilet en op de kop van de hal de deur naar het terras achter het huis. Rechts van de hal is een grote woonkamer over de hele lengte van het huis (voormalige kamer-en-suite), met open haard, inbouwkast en aan de zuidzijde een grote raampartij; aan de west- en noordzijde de oorspronkelijke vensters met koperen sluitknoppen en lichtgekleurd glas-in-loodbovenlichten met originele bediening. Naast deze grote kamer is nog een ruimte met aanrechtblok uit de jaren ’60 van de vorige eeuw en een deur naar het terras. Vroeger was dit een kleine keuken.

Links van de gang aan de straatzijde vindt u een voorkamer met inbouwkasten en een erker. In de bovenlichten van de ramen met koperen sluitknoppen is nog het oorspronkelijke glas in lood met geometrische figuren en de oorspronkelijke bediening aanwezig. Boven de erker bevindt zich op de verdieping een klein balkon met opengewerkte bakstenen balustrade.

Aansluitend bevindt zich achter de voorkamer de grote woonkeuken. Deze authentieke keuken heeft nog een schouw met AGA-fornuis, wanden met siertegels, een terrazzovloer en een vaste, authentieke servieskast. Zeer fraai en uniek in zijn soort is de prachtige radiator met geïntegreerd warmhoudkastje. Er is ook nog een grote trapkast.

Achter de keuken is er een bijkeuken met origineel tegelwerk, een gootsteen met oude waterpomp en een inbouwkast. Het schilderwerk met bies dateert waarschijnlijk nog uit de bouwtijd. Vanuit de bijkeuken is een deur met trapjes naar buiten en vanuit de bijkeuken kunt u naar de kelder. Achter de bijkeuken is nog een wasmachineruimte met een deur en trapjes naar buiten en een tweede toilet. De ruime kelder heeft nog een wand met originele voorraadrekken en geeft via een dubbele deur toegang tot de achter de kelder gelegen cv-ruimte. Deels is de woning voorzien van de nog originele houten rolluiken en er zijn nieuw aangebrachte rolluiken.

EERSTE VERDIEPING
De trap in de hal mondt uit op de grote overloop van de eerste verdieping, die net zoals de hal op de begane grond over de hele lengte van het huis loopt. Op deze verdieping met marmerschilderwerk zijn vijf slaapkamers, een badkamer met douche, ligbad, toilet en dubbele wastafel (jaren ’70 vorige eeuw) en een diepe inbouwkast. De kamers – enigszins variërend in grootte – zijn deels voorzien van inbouwkasten en/of wastafel.

KAPVERDIEPING
Via een tweede trappartij met raamloos bordes komt u op de zolder van het huis. Deze kapverdieping bestaat uit een zeer grote open ruimte (9,5 x 10,5) met een indrukwekkende houten kapconstructie en houten dakbeschot. Aan de straatzijde is een klein houten ‘dienstbodenkamertje’ aangebracht met daarnaast een hangkast.

OORSPRONKELIJKE ELEMENTEN
Ook een deel van de installaties is nog oorspronkelijk. Voorbeelden hiervan zijn de gootsteen met waterpomp in de bijkeuken, de resterende radiatoren van G. Boink-Meyer uit Tilburg, prachtige radiatorkranen, een open expansievat op zolder, koperen sluitknoppen van de vensters, grotendeels monumentenglas, het bedieningssysteem van de bovenlichten (Patent Hesemann) en paneeldeuren (deels zijn ze betimmerd met plaatmateriaal).

HISTORIE VAN DE VILLA
Eén van de specialiteiten van Vlijmen is tot het einde van de 19e eeuw de hopteelt. Bij deze hopteelt horen eind 19e eeuw twee belangrijke brouwerijen: Het Hert (1836, Julianastraat) en De Valk (1888, Meliestraat). Cornelis van Nieuwkuijk koopt in 1909 de leegstaande bierbrouwerij De Valk en laat in 1927 de villa aan de Meliestraat bouwen. De woning wordt ontworpen door de Vlijmense architect Jan van Vlijmen. Wanneer de zoon van Cornelis, Ad van Nieuwkuijk, in 1949 trouwt, wordt het woonhuis uit 1927 met een kleine uitbouw rechtsachter voorzien van een extra keuken. Zo kunnen zowel bierbrouwer Cornelis en zijn vrouw Jeanne, als bierbrouwer Ad en zijn vrouw Christine in het grote woonhuis wonen. In 1955 neemt Ad de brouwerij van zijn vader over. Hij zet de brouwerij voort en levert bier op vat en fles aan diverse cafés en instellingen in de omgeving. Rond 1959 stopt Ad met het brouwen van bier om zich helemaal toe te leggen op de productie van de vruchtenlimonades die verkocht worden onder de naam Fency. In 1985 zet Ad een punt achter zijn werkzame leven om te gaan genieten van zijn pensioen. Ad van Nieuwkuijk overlijdt in 1988. Zijn vrouw Christine blijft ook na de dood van haar man in het grote huis wonen, totdat zij in 2011 overlijdt.

BOUWKUNDIGE STAAT
In opdracht van de verkoper is in 2019 bouwkundig onderzoek verricht door Joan van den Hurk Bouwkundig Advies & Restauratie. Het woonhuis is in nagenoeg originele staat. Er is aan de woning het nodige achterstallig onderhoud (o.a. plaatselijk aangetast kozijnhout, lichte scheurvorming in de stucplafonds en in sommige gevels), schilderwerk, elektrische installatie en afvoeren, maar grote of constructieve gebreken die ingrijpende herstelmaatregelen vragen manifesteerden zich niet. In de koopovereenkomst zal een zogenaamde ouderdomsclausule worden opgenomen. Kopers wordt geadviseerd een bouwkundige keuring te laten doen.

FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN
Het kopen van een Rijksmonument heeft nog steeds financiële voordelen: het restauratiefonds kent een gunstige hypotheek voor aankoop en restauratie. Daarnaast kan voor woonhuis-rijksmonumenten een aanvraag worden gedaan voor de Subsidie Woonhuismonumenten. Jaarlijks is hier 57 miljoen euro voor beschikbaar. Met de subsidie kunnen bewoners onderhoud deels financieren, zoals schilderwerk, goten en regenpijpen repareren, dakherstel, voegen repareren, kozijnen herstellen en de fundering repareren. Eigenaren kunnen elk jaar na afloop van het onderhoud subsidie aanvragen. De bijdrage bij deze regeling is 38% van het subsidiabel bedrag. Meer informatie kunt u vinden via: https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/subsidie-woonhuismonumenten

VLIJMEN
Vlijmen is een plaats in de gemeente Heusden in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Vlijmen is het meest oostelijk gelegen dorp van de Langstraat. De gemeenten Drunen, Vlijmen en Heusden zijn in 1997 opgegaan in de fusiegemeente Heusden. Vlijmen ligt tussen Drunen en ’s-Hertogenbosch en aangrenzende kernen zijn Cromvoirt, Nieuwkuijk, Haarsteeg en Engelen. Vanuit Meliestraat 20 fiets je in 5 minuten naar de dorpskern met winkels en in slechts 20 minuten naar hartje Den Bosch. Maar net zo snel sta je in de Loonse en Drunense Duinen, een uitgestrekt natuurgebied dat de status van Nationaal Park heeft. In 5 minuten ben je bij de recreatieplas het Engelermeer, in een kwartier fiets je naar golfclub de Haverleij. Belangrijke uitvalswegen zijn vlakbij, evenals het Jeroen Bosch ziekenhuis.

In de hoge middeleeuwen waren de heerlijke rechten van Vlijmen in handen van de Heer van Heusden, die een leenman was van de Hertog van Brabant. Deze verkocht de heerlijke rechten in 1334 aan de Graven van Holland, zodat Vlijmen aan het Graafschap Holland kwam. Ondanks dit alles bleef Vlijmen toch voor het overgrote deel katholiek. Vlijmen bezat tijdens het ancien régime een schepenbank. Tussen 1810 en 1821 maakte Vlijmen deel uit van de gemeente Vlijmen en Engelen. Hierna werd Vlijmen een zelfstandige gemeente. In 1935 werd Nieuwkuijk, Hedikhuizen (gedeeltelijk) en Haarsteeg aan de gemeente toegevoegd, maar in 1997 werd de gemeente opgeheven en bij de fusiegemeente Heusden gevoegd.

De Vlijmenaren leefden aanvankelijk van de schapenteelt en later ook van de landbouw. Hun specialiteit was de verbouw van hop. Na 1900 ging deze teelt sterk achteruit, om met de Tweede Wereldoorlog geheel te verdwijnen. Andere landbouwactiviteiten, waaronder ook pluimveeteelt, namen de plaats hiervan in. In de nijverheid was de mandenvlechterij een zeer belangrijke bedrijfstak. In 1930 werkte zelfs 75% van de beroepsbevolking in de mandenvlechterij.

KORTOM
Een unieke villa ‘met een verhaal’ in de mooiste straat van Vlijmen!

INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag!


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.