Roermond

TYPE

Monument

KAMERS

13

LOCATIE

Roermond
Adres: Minderbroedersstraat 2
Vraagprijs: 975.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1870
Ligging: in centrum
Oppervlakte: 401 m²

Aan de Minderbroedersstraat, achter de Minderbroederskerk, bevindt zich dit rijksmonument waarvan de kelders met tongewelven dateren van de veertiende eeuw. Het heeft domicilie geboden aan vermaarde Roermondse kunstenaars waaronder Joseph Thissen, de beeldhouwer die vóór de Tweede Wereldoorlog het oorspronkelijke beeld van Sint Christoffel ontwierp voor de torenspits van de Roermondse kathedraal.

Het pand telt drie grote kamers op de begane grond die een tijdreis in stijlperioden van omstreeks 1700 tot heden maken en telt op de eerste verdieping drie slaapkamers en twee luxe uitgevoerde badkamers. Op de zolderverdieping zijn twee hedendaagse kamers gerealiseerd waarin historische elementen eveneens zijn verwerkt. Bijzonder architectonisch bestanddeel is zonder twijfel de monumentale trappartij die separaat het predikaat rijksmonument verwierf.

De ligging in het centrum Roermond kent alle gemakken van binnenstedelijk wonen. Parkeerproblemen zijn er niet dankzij de stallingsmogelijkheid op eigen terrein achter de van afstandsbediening voorziene, historische houten poort. Het bouwjaar bestrijkt diverse perioden sedert 1350, de perceeloppervlakte meet 270 m2 en de inhoud bedraagt 2.214 m3.

BEGANE GROND
Ontvangsthal
Via de blauw/zwarte gelakte, eeuwenoude voordeur in natuurstenen omlijsting is toegang tot de T-vormige ontvangsthal (34,0 m2). Deze heeft een vloerafwerking van authentieke en in ongeschonden staat verkerende, natuurstenen tegels. De vloertegels in het achterste deel van de hal zijn overigens het oudste en dateren van de vijftiende/zestiende eeuw. Hier bevindt zich het luxe betegelde gastentoilet met vrijhangend sanitair en fonteintje van Duravit. De zijhal tussen de keuken en de zogeheten gelagkamer biedt rechtstreeks toegang tot de tweede toegangsdeur naar de binnenplaats.

Gelagkamer
Bij binnenkomst in de hal is aan de rechterzijde via een dubbele, eikenhouten deur toegang tot de gelagkamer (22,7 m2). Hier werd in vroeger eeuwen het gerstenat geproefd dat in de kelders gevestigde brouwerij werd gebrouwen. Tijdens de restauratie van de vier wanden bleek achter het behang een olieverf/tempera-muurschildering verborgen met een trompe l’oeil-lambrisering. Datering door een expert leidde tot de conclusie dat deze vermoedelijk dateert van omstreeks 1750, mede te oordelen naar de compositie en de klederdracht van de afgebeelde personen. Om de schildering niet te beschadigen zijn de elektriciteitsleidingen als opbouw uitgevoerd. De vloer van deze ruimte was oorspronkelijk zwart geteerd, een visueel stijlkenmerk dat in hedendaagse zwarte lak is voortgezet. De ruimte beschikt over een haardpartij met gietijzeren voorzethaard en het plafond is voorzien van een kroonluchter, een ontwerp van een leerling van meester Pierre Cuypers.

Woon-/zitkamer
Waar de gelag- en eetkamer historie ademen, maakt de woon-/zitkamer (46,4 m2) de stap naar de 21e eeuw. Deze living is toegankelijk via de eetkamer en via een glazen deur die naar de ontvangsthal leidt. De vloer is uitgevoerd in gietbeton en voorzien van vloerverwarming. Een hoge hedendaagse pui met openslaande deuren biedt toegang tot de binnenplaats. De zitkamer was eertijds de atelierruimte waar Joseph Thissen het Sint Christoffelbeeld vervaardigde dat in die dagen de torenspits van de Roermondse kathedraal sierde. Hij maakte er een mal in was van zijn definitieve ontwerp zodat het in Duitsland kon worden gegoten. Bijzondere details in deze ruimte zijn de houten zoldering en, in hedendaags contrast ermee, een geavanceerd B&O-geluidssysteem dat middels het Beolink-systeem muziekbeleving in diverse woonruimten in huis mogelijk maakt, tot zelfs buiten op de binnenplaats.

Halfopen keuken
De halfopen keuken (11,5 m2) heeft een vloerafwerking van getrommelde granieten tegels en is voorzien van vloerverwarming. In de binnendeur van de hal naar de keuken is het oorspronkelijke glaswerk geconserveerd; de verbinding naar de naastgelegen eetkamer is open. Tot de inrichting behoren een hedendaags kookeiland/eetbar waarin een rvs-spoelbak met Quooker-kraan, een 5-pits gaskookplaat met wokbrander, een elektrische oven van Smeg en een afwasmachine van AEG zijn opgenomen. De rvs-wasemkap is in eigen beheer op maat vervaardigd; de techniek ervan bevindt zich op de zolderetage. Aan de korte zijde is een vierdeurs wandkast met hoogglans zwarte fronten geplaatst die naast de reguliere bergruimte tevens plaats biedt aan een koelkast met separaat vriesgedeelte (Bosch). Zes ingebouwde halogeen-plafondspots zorgen voor de gewenste sfeer- en werkverlichting.

Eetkamer
De naastgelegen eetkamer (24,1 m2) heeft de authentieke houten vloer en een plafondafwerking met houten balkjes. De historische haardomlijsting biedt plaats aan de haard van de grootmoeder van de vorige eigenaar en neemt een symbolische plek in, passend bij de historie van het pand. Fraai detail zijn zonder twijfel de binnendeuren die ook elders in huis zijn toegepast. Ze zijn van de hand van Joseph Thissen die ze aan één zijde voorzag van een ‘platte’ ornamentering en aan de andere zijde van een ‘bolle’ en kenmerkende detaillering.

EERSTE VERDIEPING
Trappartij als rijksmonument
Niet enkel het pand zelf is aangemerkt als rijksmonument; de monumentale trappartij is dat eveneens. Zij voert veertien meter de hoogte in tot de bovenste verdieping en is voorzien van bijzondere detailleringen. Het meest spraakmakend is zonder twijfel de kopie van de voormalige torenspits van de kathedraal met Sint Christoffel die op de begane grond als trappost fungeert.

Overloop met detaillering
De overloop (16,6 m2) op de verdieping heeft bruine, eikenhouten vloeren en tijdens de restauratie zijn de hoeken van de wanden door een meester-stukadoor op ronde wijze afgewerkt.
Op deze overloop bevinden zich kastruimte (1,4 m2) bij de trap en designarmaturen aan de wanden symboliseren hedendaagse ‘fakkels’.

Slaapkamers
Aan de voorzijde ligt de eerste slaapkamer (22,6 m2) die met drie raampartijen, waarvan de vensterbanken een zitfunctie hebben, uitzicht heeft op de straatzijde. De raampartijen zijn uitgevoerd met zogeheten ‘triple-plus’ glas waardoor er geen enkel binnenstedelijk geluid binnendringt. De tweede slaapkamer (10,1 m2) ligt georiënteerd aan de zijde van het trappenhuis waar zij met een originele raampartij uitzicht op heeft.

Hoofdslaapkamer met eigen badkamer
De derde en hoofdslaapkamer (48,4 m2) is gesitueerd aan de achterzijde en heeft een onderhoudsvriendelijke vloerafwerking van massief en gelakt Belgisch eiken. De drie raampartijen aan de zijde van de binnenplaats zijn nieuw, voorzien van thermopane beglazing en kregen een afwerking met het authentieke beslag.
Via een open doorgang is twee treden lager toegang tot de hoofdbadkamer (19,6 m2). Deze heeft dezelfde vloerafwerking als de hoofdslaapkamer en een inrichting met twee vrijstaande, keramische waskommen (Durvavit) op houten onderstellen naar ontwerp van Philippe Starck. Van zijn hand is tevens het vrijstaande bad, ontworpen met een knipoog naar de vroegere wastobbe. Alle gebruikte armaturen betreffen de Tara van Dornbracht, een gelauwerd ontwerp van Dieter Sieger uit begin jaren negentig. Het tweede deel van de badkamer (5,0 m2) herbergt een vrijhangend toilet en bidet (Duravit) en een inloopdouche met regendouchekop; alle armaturen zijn uit de Tara-lijn en de vloer in gebroken zwarte hardsteen is dezelfde als die van de keuken en voorzien van vloerverwarming. De wanden zijn afgewerkt met witte metrotegels, ditmaal niet in een rechthoekig doch vierkant formaat.

Waskamer
In de separate waskamer (8,2 m2) met zwartgelakte houten vloer zijn de witgoedaansluitingen ondergebracht; de keramische wastafel beschikt over warm en koud stromend water.

Gastenbadkamer
De gastenbadkamer (6,1 m2) beschikt eveneens over een vloer van getrommelde zwarte natuursteen, is voorzien van vloerverwarming en heeft tevens een designradiator voor het drogen van handdoeken. De inrichting bestaat uit een vrijhangend toilet en wastafel (Plus) en een inloopdouche met thermostaatkraan. Praktisch detail is zonder twijfel de stortkoker voor wasgoed.

ZOLDER
Twee slaapkamers
De vaste trap voert naar de zolderverdieping waar zich aan een gestoffeerde overloop (5,2 m2) twee nieuw gerealiseerde slaapkamers bevinden. De eerste (met 14,6 m2 aan stahoogte boven de 1.50-meterlijn) is een geïsoleerde ruimte binnen deze zolderverdieping en heeft lichtinval via een grootformaat Velux-dakvenster. De tweede (met 33,3 m2 aan stahoogte boven de 1.50-meterlijn)
is eveneens gestoffeerd en geïsoleerd en heeft een afgewerkt plafond met ingebouwde halogeenspots. De originele muur is intact gelaten, evenals de balken dakconstructie waarin één balk nog lichte sporen draagt van de stadsbrand van 1554.

Zolderberging
De grootste ruimte betreft een niet geïsoleerde doch beschoten zolderberging (met 43,8 m2 aan stahoogte boven de 1.50-meterlijn) met fraai zicht op de originele en deels versterkte kapconstructie. De vloer is gestoffeerd en de ruimte biedt plaats aan de HR-combiketel (Neft Topline, 2010), het centrale stofzuigersysteem en de techniek van de mechanische ventilatie.

KELDER
De in totaal vier keldervertrekken zijn gebouwd als tongewelven en dateren van de veertiende eeuw. Ze hebben hoge ‘plafonds’ en zijn geconstrueerd in mergel. Via de eerste ruimte is toegang tot een wijnkelder (7 m2) met een overigens ideaal klimaat. Er is een constante temperatuur welke binnen de marge van 12 tot 14 graden blijft, ’s. Hij bevindt zich onder het wegdek van de Minderbroedersstraat en vormde een perfecte schuilplaats in de Tweede Wereldoorlog. De derde kelderruimte herbergt de watermeter en de koppelingen van de vloerverwarming, de vierde ten slotte is thans als sportruimte in gebruik. Eertijds lag deze laatste geheel volgestort met eeuwenoud puin dat door de huidige eigenaren is verwijderd.

BINNENPLAATS
Via een elektrisch bedienbare houten poort met afstandsbediening is toegang tot de met maaskeitjes afgewerkte binnenplaats met stallingsmogelijkheid onder de carport (20,4 m2). Stadse geluiden dringen er nauwelijks tot door en het uitzicht op de historische gevelpartijen is magnifiek. In vroeger eeuwen was dit de ‘Beghynenstrate’ die de verbinding vormde naar de Minderbroederssingel.
Het is een ruimte om heerlijk tot rust te komen, de teruggevonden grafsteen van de echtgenote van Joseph Thissen heeft er een passend ereplaatsje gekregen.

ALGEMEEN
– Historisch rijksmonument dat in basis dateert van de vijftiende eeuw, een periode dat de ‘Meester van Elsloo’ hier atelier hield;
– Drie historische kamers op de begane grond die achtereenvolgens een tijdreis van de 17e tot de 20e eeuw laten beleven;
– Hedendaagse living met grote pui en een gietvloer met vloerverwarming;
– Modern ingerichte keuken met kook-/eeteiland en inbouwapparatuur;
– Drie slaapkamers op de eerste en twee slaapkamers op de tweede verdieping, alle met volledig behoud van historische details ingericht;
– Twee badkamers op de eerste verdieping waarvan de hoofdbadkamer is ingericht met sanitair van Philippe Starck en armaturen van Dieter Sieger;
– Grote en multifunctioneel indeelbare zolder met een historisch originele dakconstructie;
– Sfeervolle en met maaskeitjes geplaveide binnenplaats die toegankelijk is via een elektrisch bedienbare, historische toegangspoort met afstandsbediening;
– Ligging in centrum Roermond, op loopafstand van alle binnenstedelijke voorzieningen.


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.