Kolhorn

TYPE

Monument

KAMERS

7

LOCATIE

Kolhorn
Adres: Nieuwe Streek 58
Vraagprijs: 695.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1790
Ligging: aan water, aan rustige weg, beschutte ligging
Oppervlakte: 242 m²

Achter de donkergroen geschilderde houten topgevels schuilt een dot van een zogenaamde langhuisstolp. Een verborgen stuk agrarisch erfgoed welke als Rijksmonument is opgenomen.

Tot de jaren ’70 diende het rechterhuis nog als koestal met daaraan gekoppeld de kapberg en was het linkerhuis de boerenwoning. Hierna is het prachtig verbouwd tot één ruim woonhuis en heeft één van de vroegere burgemeesters het jaren bewoond. Binnen heerst er een aangename en unieke sfeer.

De stal is nu een ruime living met als centraal middelpunt de keuken en de open trap naar de verdieping. Op de vloer liggen boerengeeltjes met vloerverwarming, waarin de patronen van de grup en koestallen door het gebruik van afwijkende motieven herkenbaar zijn gebleven. Elk vertrek heeft haar eigen sfeer en beleving.
De kapberg is de trots van de bewoners, want behalve dat het twee hele fijne kamers zijn welke nu worden gebruikt als werkkamer (begane grond) en boekenkamer (verdieping), herbergt het dak van de kapberg bovendien een flinke kolonie gierzwaluwen. Gasten die elk voorjaar terugkeren om onder de rode pannen te nestelen. In de kapberg is de vierkant constructie prachtig zichtbaar.

Via de open trap bereikt u de eerste verdieping van het rechterhuis. Deze is ingedeeld met een vide welke toegang geeft tot de loggia. Aan de voorzijde is de slaapkamer gesitueerd met hiernaast de badkamer. De zojuist genoemde ‘boekenkamer’ is ook een hele fijne kamer om u even terug te trekken, waarbij u een blik kan werpen op uw prachtige groene tuin.

De ‘linkerwoning’ heeft een voorkamer en een tuinkamer. Beide met een haard met authentiek tegeltableau.
De tuinkamer heeft over de gehele breedte en hoogte een glazen pui, eveneens een hele fijne ruimte om tijd door te brengen en tot rust te komen. De voorkamer geeft weer een totaal andere beleving. Vanuit hier heeft u toegang tot de wijnkelder. Ook bevindt zich hier de trap naar de verdieping van het linkerwoonhuis. De slaapkamer is gesitueerd aan de tuinzijde en voorin de badkamer. Het linkerwoonhuis heeft ook jaren als B&B gefungeerd.
De details aan stijlen, groene en gele estriken, balken, hoekkepers, kamerdeuren, raampartijen en kleine tegeltableaus spreken voor zich en geven een intiem karakter.

Het uitzicht aan beide kanten is briljant, aan de achterzijde kijkt u naar uw eigen mooie tuin. Een door de voorramen kijkt u over de tuin en het water richting het schilderachtige straatje ‘Keern’.
De buitenruimte is veelzijdig, enerzijds een (voor Kolhornse begrippen) enorme achtertuin en anderzijds een ruime ‘overtuin’ grenzend aan het water van de Nieuwe Streek. In de zomer is het mogelijk om een rondje Kolhorn te varen en in de winter kan er met een beetje geluk worden geschaatst. Uw bootje kunt u aanmeren aan uw eigen steiger. Mocht u een groter plezierjacht hebben, dan ligt er aan de andere kant van de dijk de haven van het dorp.
De tuinen worden ecologisch verantwoord onderhouden en met name de achtertuin geeft veel privacy. Overal zijn bloeiende planten, knusse zithoekjes, hoge bomen en zelfs een vijver. De blokhut geeft naast het nodige opberg gemak ook een fijne zitplek onder de overstek. Onlangs zijn er twaalf zonnepanelen geplaatst op het dak van de blokhut. Ook de achtertuin is gelegen aan het water. Samengevat is het een ‘boerenparadijs’…
Het geheel ligt aan het nostalgische voetpad ‘Nieuwe Streek’. Via het voetpad bereikt u de aangrenzende berging. Vroeger diende deze berging als ‘kleinveestal’, tegenwoordig dient het als fietsenberging en de wasruimte.

Kolhorn is een schilderachtig oud dorpje aan de voet van de Westfriese Omringdijk en bestaat al tenminste 600 jaar. Tot de drooglegging van de Wieringermeerpolder was Kolhorn een levendig vissersplaatsje aan de Zuiderzee.
Houten topgevels en makelaars rijgen zich aaneen tot een uniek dorpsbeeld. Het is misschien wel één van de mooiste en best bewaarde voormalige Zuiderzeedorpen. Voor toeristen is het ook zeker een trekpleister om te wandelen. Er is zelfs een stukje Kolhorn nagebouwd in het Zuiderzeemuseum.
In het dorp is een actief verenigingsleven, aangedreven door enthousiaste inwoners. Ook is er een basisschool, kinderopvang en een uitstekend restaurant ’t Anker. Binnen tien minuten bent u met de auto in Schagen, hier is een diversiteit aan winkels, horeca, voortgezet onderwijs en een NS-station. Ook rijdt er een buurtbus naar de stad. Nieuwe Niedorp en Anna Paulowna zijn tevens vlot te bereiken met de auto met eveneens een winkelcentrum. Het gemak van tegenwoordig is dat de boodschappen aan huis kunnen worden bezorgd. Via de A7 bent u met ongeveer drie kwartier op de ring van Amsterdam.

Waarschijnlijk brengt u de meeste tijd door op uw eigen prachtige stek aan de Nieuwe Streek, want een romantischere plek bestaat er bijna niet! En houden we stiekem niet allemaal van romantiek?

Perceeloppervlakte: 1.081 m²
Inhoud: 909 m³
Woonoppervlakte: 242 m²
Kelder: 2 m²
Loggia: 5 m²
Bouwjaar: eind 18e eeuw, gerenoveerd omstreeks 1976
Energielabel: niet van toepassing, in verband met Rijksmonumentale status
Bergingen totaal: 34 m²

Voor meer informatie kunt u de uitgebreide brochure aanvragen, tevens kunt u diverse aanvullende documenten (onder andere NVM vragenlijst, kadastrale kaart, berekening gebruiksoppervlakte & inhoud, bestemming, enzovoort) downloaden via onze website (met een Klaver Profiel).


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.