De Kwakel

TYPE

Monument

KAMERS

7

LOCATIE

De Kwakel
Adres: Noorddammerweg 44
Vraagprijs: 775.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1915
Ligging: aan drukke weg, aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, open ligging
Oppervlakte: 184 m²

STATIONSGEBOUW “HALTE DE KWAKEL” TE KOOP

Wie met de auto vanuit Uithoorn De Kwakel binnenrijdt kan niet om dit unieke stationsgebouw (gemeentelijk monument) aan de Noordammerweg 44 heen. De Kwakel was de voormalige spoorweghalte aan de spoorlijn Aalsmeer – Nieuwersluis – Loenen. De halte werd geopend op 1 juli 1914 en gesloten op 15 mei 1935. Van dit stationstype HESM III zijn er negen gebouwd, zes zijn er nog aanwezig.

Dit fraaie exemplaar bevindt zich in De Kwakel op circa 11 kilometer afstand van het stadshart van Amstelveen en onder de rook van Amsterdam. Slechts op 3 km afstand bevinden zich de bloemenveiling Aalsmeer en voor watersportliefhebbers de Westeinderplassen. Het gebouw zelf staat nog steeds trots in het landschap, maar de oorspronkelijke spoorlijn van weleer is anno nu een busbaan geworden. Aan de voorzijde van het station loopt de Koningin Maximalaan (N196) die de Kwakel ontsluit, waardoor de optimale bereikbaarheid van – en – naar De Kwakel is gegarandeerd.

Het haltegebouw bestaat uit het voormalige oude station en de stationswachterswoning die samengevoegd zijn tot één riante woning. De begane grond bestaat uit een ruime oppervlakte en heeft een flinke verdieping. Het stationsgebouw staat op een perceel van 885 m² en achter het pand staat – separaat – een bijgebouw van circa 50 m², voorheen in gebruik door de huidige eigenaresse als atelier, thans dient deze ruimte als schuur/berging en praktijk ruimte, maar – na een renovatie – is het geheel ook eenvoudig te gebruiken als kantoor of zelfs B en B. Kortom een uniek stationsgebouw en een plek met heel veel mogelijkheden!

INDELING BEGANE GROND
Als u het perceel oploopt valt het stationsgebouw op. Het is een groot en hoog gebouw omgeven door een weelderige bloementuin. Op het dak rode kruispannen en de kopgevel heeft een kenmerkende vakwerkindeling. Het metselwerk is uitgevoerd in een rode steen en alle raam- en deuropeningen hebben een rollaag van siermetselwerk met deels een gele steen.

De entree bevindt zich aan de voorzijde. Bij binnenkomst een hal met toilet en trappartij naar de verdieping. Onder de trap de toegang naar de riante stahoge en droge kelder van circa 12 m². Aan het eind de toegang tot de keuken van circa 13 m². Er is een schouw en authentieke servieskast met oude paneeldeuren. Precies zoals het ruim 100 jaar geleden ook was. Naast de keuken bevindt zich het oude “klompenhok” die toegang verschaft tot de binnentuin en naar het bijgebouw. Vanuit de keuken komt u naar de eetkamer (circa 19 m²) met ruim plek voor een riante eetkamertafel.

Naast de eetkamer bevindt zich de royale woonkamer. Deze twee vertrekken worden onderling gescheiden door een schouw. In de oorspronkelijke staat deed de huidige woonkamer dienst als wachtkamer bij het station en de eetkamer bij de stationswachterswoning. Door de wanden naast de schouw te verwijderen zijn de ruimten op een plezierige manier met elkaar verbonden. De oorspronkelijke houten vloeren en fraaie paneeldeuren geven dit stationsgebouw sfeer en naast de eetkamer ligt een slaapkamer/ hobbykamer/ bibliotheek van circa 12 m². Deze is bereikbaar vanuit de woonkamer. Dat geldt ook voor de badkamer voorzien van toilet, bad, douche en dubbele wastafel. Ook is er een opstelplek voor witgoedapparatuur. De badkamer is gebouwd ter plaatse van het oorspronkelijke perron waar de reizigers overdekt konden wachten op de trein. Hier is ook het oude loket waar de vervoersbewijzen werden verkocht nog zichtbaar.

EERSTE VERDIEPING
Via de trappartij in de hal komt u op de eerste verdieping. Hier een overloop van bijna 8 meter met in totaal 4 in grootte variërende slaapkamers. Ook hier fraaie paneeldeuren en deels houten vloeren. Aan de rechterzijde 2 slaapkamers van circa 13 m² waarvan er een als atelierruimte door de huidige eigenaresse wordt gebruikt. Aan de linkerzijde een inloopkast en een slaapkamer van circa 10 m² met twee inbouwkasten. Aan het einde van de gang bevindt zich de grootste kamer van circa 15 m² die ook door haar als atelierruimte wordt gebruikt. Deze kamer heeft tevens drie grote inbouwkasten.

BERGZOLDER
Boven de eerste verdieping bevindt zich over de hele lengte een flinke bergzolder. Deze is toegankelijk via een losse trap.

BIJGEBOUW
Achter het stationsgebouw staat het bijgebouw. Het geheel is opgetrokken uit hout met een flauw hellend dak voorzien van bitumineuze dakbedekking. Het gebouwtje heeft een totaal vloeroppervlak van circa 50 m² en bestaat uit een kantoorgedeelte met eigen opgang en toilet en een berging/ werkplaats eveneens met een eigen toegang. Een ideaal object om een eigen kantoor te realiseren of te gebruiken als locatie voor een bed and breakfast. Hiertoe moet het bijgebouw wel onderhanden worden genomen: het bevindt zich in matige staat.

PERCEEL
Het stationsgebouw staat op een weelderig perceel omgeven door een prachtige tuin. Het perceel is enkele jaren geleden door de herindeling van de gemeente in verband met de aanleg van de busbaan – opnieuw verkaveld en meet maar liefst 885 m². Er is ruim voldoende plek voor parkeren op eigen terrein, maar er is ook ruimte om te parkeren voor de deur.

BESTEMMING
Het voormalige haltegebouw De Kwakel heeft enkelbestemming wonen maar biedt veel mogelijkheden om wonen en werken aan huis te combineren.

INTERESSE?
Kortom een uniek stationsgebouw en een plek met mogelijkheden. Neem contact met ons op, wij informeren u graag!


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.