Harlingen

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Harlingen
Adres: Noorderhaven 33
Vraagprijs: 1.485.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar:
Ligging: aan water, aan rustige weg, in centrum, vrij uitzicht, aan vaarwater
Oppervlakte: 412 m²

Monumentaal wonen

Op een rustige ochtend waan je je in een andere tijd. In het oude havengebied rond de Zuider- en Noorderhaven in Harlingen leunen de monumentale grachtenpanden soms letterlijk tegen elkaar aan. Het havenstadje heeft een historie die teruggaat tot het jaar 1234. De statige panden vertellen het verhaal van zeevaart, handel en visserij, van hard werken en grote voorspoed. Die zeemansromantiek bepaalt tot op de dag van vandaag de sfeer in en rond het karakteristieke havengebied. Klassieke zeilschepen, ranke jachten en stoere motorboten liggen zij aan zij afgemeerd aan de kades. Vooral zomers is de dynamiek groot – het is een komen en gaan van alles wat de Waddenzee aan- en weer afvoert. Harlingen verwelkomt het bezoek met open armen, een prachtige ambiance, zeshonderd monumenten en vele cafés, restaurants en terrasjes.

Als de voordeur van het begin achttiende-eeuwse grachtenpand aan de Noorderhaven 33 openzwaait, stap je letterlijk honderden jaren terug in de tijd. Althans, visueel. Vijf jaar geleden hebben de huidige eigenaars het pand – met een woonoppervlakte van 450 m² verdeeld over tien kamers – van top tot teen gerenoveerd. Kosten noch moeite werden gespaard om de authenticiteit te bewaren en onder toezicht van Monumentenzorg te verrijken met hedendaags comfort. Het resultaat is glorieus. We staan vrijwel direct oog in oog met de buste van een admiraal der zeemacht, die een prominente plaats in de hal inneemt. Volgens de kronieken telt het chique pand een admiraal tot haar voormalige bewoners, maar niet per se dit heerschap. De buste is decoratief met een speelse knipoog naar het verleden. Wat direct opvalt zijn de 4.30 meter hoge geornamenteerde plafonds op de begane grond en eerste verdieping. Zij verschaffen de vertrekken een bijzondere ruimtelijkheid. Maar ook het licht, dat in dit vrijstaande huis van alle kanten binnenstroomt. Bij de renovatie is zorgvuldig voortgeborduurd op de initiële stijl van het huis. Marmeren vloeren in de verkeersruimtes en gloedvol eikenhout in de woonvertrekken, de opulent gedecoreerde houten wandbetimmeringen in de originele kleur donkergroen, gelardeerd met goudkleurige versierselen en prachtige spiegels boven marmeren schouwen. Zelfs de bakeliet schakelaars tonen als een rekwisiet uit het verleden, maar blijken zorgvuldig gemaakte replica’s en zijn dus splinternieuw. Dimmers hadden ze immers nog niet in de achttiende eeuw. De hoge vensters met roederamen bieden een fascinerend uitzicht over de Noorderhaven, de schepen en de gezellige drukte op en rond het water. Een schouwspel dat nooit verveelt. En ook voor de buitenwereld valt er veel te genieten bij het aanzien van dit trotse, rijkversierde pand.

Een lange, marmeren gang verbindt de entreehal met de tuinzijde van het huis. Aan de voorzijde rechts bevindt zich een klassieke en zeer representatieve ontvangstkamer met mooie lambrisering, balkenplafond, marmeren schouw, vensters met binnenluiken en een visgraat parketvloer. De woonkamer met open haard ligt aan de achterzijde van het huis en is in dezelfde stijl uitgevoerd. Een van de diepe kasten herbergt een liftje naar de keuken in het souterrain, zodat je niet met een high tea over de trap naar boven hoeft. De woonkamer kijkt uit over de ommuurde binnentuin. Via een brug over de rechthoekige zwemvijver is de glazen oranjerie bereikbaar, die ten tijde van de renovatie is gebouwd. Op zomeravonden is het hier heerlijk toeven. Rechts van de tuin staat een fraai koetshuis met ruimte voor drie à vier personenauto’s en een werkplaats. Vanuit het koetshuis loop je overdekt naar de achteringang van het huis.
Op de eerste verdieping bevinden zich rond de centrale hal de master bedroom met aangrenzende luxueuze badkamer met whirlpool, dubbele wastafels en een aparte doucheruimte met Dornbracht plafonddouche. Er is een was- en kleedkamer en aan de voorzijde een riante, dubbele kamer met open haard die thans als kantoor is ingericht. Op de tweede verdieping zijn nog drie slaapkamers, een badkamer met toilet en douche, fitnessruimte en een bergzolder. De grote verrassing hier is de grote, overhangende dakkapel aan de achterzijde van het huis met een knus kamertje dat een fabelachtig uitzicht biedt over de haven en de Waddenzee met Terschelling en Vlieland aan de horizon. Met recht een riante uitkijkpost.

De keuken in het souterrain is een absolute droom voor fijnproevers en liefhebbers van samen koken en genieten. Prachtige wandkasten, antieke tegeltableaus en vloeren, een stoer balkenplafond, uitzicht over de tuin, een voorraadkelder en alle kookattributen die je kunt wensen. Noorderhaven 33 is al met al een uitzonderlijk monument. Dankzij de ingrijpende en uiterst smaakvolle renovatie bevindt het huis zich in ‘nieuwstaat’.
De Noorderhaven is beschermd stadsgezicht en geldt bovendien als een van de mooiste plekken van Fryslân. De historische ambiance in en rond het huis, de gezelligheid en de connectie met het water maken het wonen hier tot een onvergelijkbaar genoegen.

Inclusief garage van 58 m2.

Inhoud woning: 1.925 m3
Inhoud bijgebouw: 346 m3


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.