Maasland

TYPE

Monument

KAMERS

14

LOCATIE

Maasland
Adres: Oostgaag 9 13
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1553
Ligging: aan rustige weg, beschutte ligging, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen
Oppervlakte: 433 m²

BUITENPLAATS “DE LEEUWENWONING”

De oudste delen van buitenplaats de Leeuwenwoning dateren uit de beginperiode van de 16é eeuw waarin de buitenplaats werd gebruikt als boerenhoeve. Oude Leenkamerboeken (pachtregisters) laten zien dat Cornelis Jan Harmenszoon Cassenaers de eerste bewoner was, hij was Ambachtsheer en hield toezicht op onder andere de waterstand, de molens en de visrechten van de Kralingerpolder. Na het agrarisch gebruik werd de hoeve in het begin omgebouwd tot een buitenplaats voor de welgestelde Delftse familie van ’s-Gravenzande.

In de periode 2010 / 2011 werd de buitenplaats geheel gerenoveerd en werden de drie woningen die er in de tijd werden gerealiseerd weer tot de oorspronkelijke buitenplaats samengevoegd, zijn alle kappen gerenoveerd en voorzien van nieuw riet, de daken geïsoleerd en is het hele huis onderhanden genomen. Bij deze renovatie is uitsluitend gewerkt met authentieke materialen en met veel oog voor oorspronkelijke details, waardoor de sfeer en uitstraling weer is zoals het vroeger was bedoeld.

Bekijk ook onze speciale website: buitenplaatsmaasland

Bij het ingangshek zijn de twee pijlers nog authentiek en zelfs voorzien van de schilden van de vroegere bewoners. De naambordjes van weleer prijken er ook nog op alsmede twee zittende leeuwen.

De buitenplaats is gelegen op een perceel eigen grond van ca. 4.965 m² en het woonhuis heeft een woonoppervlak van circa 550 m² en een inhoud van circa 2.672 m³. Kortom een vorstelijke plek om te wonen!

BEGANE GROND
Een boerderij wordt niet via de voordeur betreden; die is uitsluitend voor de notabelen. De entree is meestentijds via de linkerzijde; de bijkeuken. Dit bijzonder ruime vertrek omvat naast de functie van klompenhok ook de ruimten voor de techniek (cv-ketels, vloerverwarming bediening) en wasruimte. Hiervandaan betreedt u de uiterst gemoedelijke, maar tevens luxe en complete keuken. Deze woonkeuken speelt een centrale rol in het huis. Een uiterst gezellige ruimte met een handgemaakte keuken voorzien van alle denkbare apparatuur en een AGA-fornuis. Vanuit de woonkeuken heeft u toegang tot alle delen van de woning.

Zoals elke boerderij beschikt ook deze over een deel. Feitelijk was dit het meest essentiële onderdeel van de boerderij, want hier moest het geld verdiend worden; hier stond het vee. Anno nu is dit een geweldige woonkamer geworden. Een grootse ruimte met een vloeroppervlak van maarliefst 135 m². Hier zijn de oude gebinten en de immense sporenkap zichtbaar. Een geweldige ruimte om in te wonen. In deze grote deel bevindt zich aan de linkerzijde ook een fraaie wellness ruimte met sauna, Turk stoombad, douche, dompelbad, kleedruimte en alle faciliteiten om uw leven zo aangenaam mogelijk te maken.

Rechts van de keuken bevindt zich de doorgang naar het voorhuis. Hier een aantal aan elkaar geschakelde riante ruimten. Een eetkamer, opkamer, tv-kamer, woonkamer, bibliotheek en serre, nu in gebruik als kantoor. Het betimmerde plafond geeft deze ruimte sfeer, de strak gestucte wanden en houten lambriseringen zijn in smaakvolle kleuren geschilderd. En de aanwezige houten en natuurstenen vloeren geven het geheel karakter en een heerlijke plek om te wonen.

VERDIEPING
Via de trappartij komt u op de verdieping. Op de overloop treft u een complete nieuwe badkamer en een separaat toilet. Aan het eind van de gang is er een tweede badkamer die eveneens in 2019 is vernieuwd. Deze hoort bij de master bedroom. Ook zijn er 2 kledingkamers.

KAPVERDIEPING / ZOLDER
Middels een vaste trap is de zolder toegankelijk, waar zich nog een tweetal slaapkamers bevinden.

BUITEN
Naast de boerderij bevinden zich een drietal bijgebouwen. Het oudste bijgebouw aan de voorzijde vraagt nog om een nadere invulling, maar is met een voetprint van circa 4 x 12 meter voor vele doeleinden geschikt. Het tweede bijgebouw is gerenoveerd in authentieke stijl en biedt plaats aan 4 auto’s.

De derde opstal is de hooimijt. Voorwaarde bij de restauratie van de buitenplaats was dat de oude hooimijt ook gerestaureerd zou worden; dat is gebeurd en hoe; door de kap naar een acceptabel niveau te laten zakken is deze niet meer zo prominent zichtbaar, maar door de enorme diameter (9 meter) is het mogelijk om ook onder mindere weersomstandigheden, uiterst prettig hieronder te verblijven voor een diner met een groot gezelschap of een intieme barbecue.

Het achter terrein bestaat voornamelijk uit grasland en biedt vele gebruiksmogelijkheden. Rond de boerderij is een fraaie privétuin aangelegd. Naast de woning en op de binnenplaats bevinden zich diverse parkeerplaatsen voor gasten.

MAASLAND
Maasland ligt in de provincie Zuid Holland en is een plaats in de gemeente Midden-Delfland. Maasland was tot 2004 een zelfstandige gemeente, maar is in 2004 samen met de gemeente Schipluiden en Den Hoorn gefuseerd tot de gemeente Midden-Delfland. Maasland is ontstaan als ontginningsgebied en kent een lange geschiedenis. Rond 1450 werd in Maasland de eerste poldermolen gebouwd. In 1574 liep het gebied onder water toen Willem van Oranje de dijken liet doorsteken om de Spanjaarden te verdrijven die Leiden belegerden. Rond 1600 werd Maasland weer opgebouwd. Maeslandsluys ging in 1614 als zelfstandige plaats verder onder de naam Maassluis. Vanaf 1874 werd in het gemeentehuis van Maasland vergaderd; daarvoor in dorpsherberg De Pynas. Anno nu telt Maasland ruim 6.500 inwoners. Maasland ligt tussen de A20 en de A4. Rotterdam, Delft en Den Haag zijn binnen 20-25 minuten bereikbaar.

KORTOM
Buitenplaats de Leeuwenwoning is een riant huis, volledig gerestaureerd en van alle moderne gebruiksgemakken voorzien en een vorstelijke plek om te wonen!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).