Leiden

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Leiden
Adres: Plantage 2
Vraagprijs: 1.375.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1878
Ligging: aan park, in centrum, in woonwijk, vrij uitzicht
Oppervlakte: 267 m²

Statig 19e eeuws herenhuis gelegen aan het Singelpark.

Ooit lag hier de Hogewoerdse Poort, een stadspoort die onderdeel uitmaakte van de Leidse stadswallen en verdedigingswerken. Op weg naar hun buitenplaatsen langs de Oude Rijn verliet de gegoede burgerij hier in de 17e en 18e eeuw de stad. In de 19e eeuw zijn vrijwel alle verdedigingswerken, waaronder ook deze poort, geslecht en zijn er parken met voorname Herenhuizen verrezen. Op een zonnige dag verlieten de dames met parasol, hoedje en hoepeljurk en de heren met slipjassen, wandelstok en hoge hoeden de statige huizen om een rustig rondje te wandelen en te verpozen in het Plantsoen.

Ook vandaag de dag heeft deze woning nog de grandeur en uitstraling die herinneren aan deze vervlogen tijden. Niet alleen de monumentale gevel en het tuinhek zijn hier nog getuige van, maar ook binnen zijn vrijwel alle details behouden gebleven: hoge plafonds met origineel stucwerk in alle vertrekken, de marmeren gang met deuren met geslepen glas, de haardpartijen en schouwen in alle kamers, en suite deuren, glas-in-lood en nog veel meer.

De Plantage is onderdeel van het Leidse Singelpark, een wandelpark dat het gehele historische centrum van leiden omringt. Naast het oorspronkelijke park voor de deur wordt op dit moment ook de straat opnieuw ingericht met meer groen en ruimte voor wandelaars en wordt het achtergelegen pleintje veranderd in een parkje. Minder ruimte voor auto’s, meer ruimte voor groen, wandelaars en fietsers.

Dit betekent overigens niet dat het een probleem is om te parkeren in de buurt. Een vergunning kan worden aangevraagd en is na aanvraag direct geldig. Voor de rest ligt alles binnen loop of fietsafstand gelegen: winkels, restaurants en cultuur in de binnenstad. Sportclubs en scholen in de Professorenwijk. De bus stopt voor de deur en de treinstations Leiden CS en Lammeschans zijn ook binnen10 minuten fietsen te bereiken.

INDELING

Begane grond.
Beneden kom je via de entree binnen in een statige hal met direct rechts een ontvangstkamer die zo ruim is dat deze prima ook als kantoor kan worden gebruikt. De dinerkamer aan voorzijde biedt alle ruimte om met een groot gezelschap van een uitgebreid diner te genieten. En als je je even wil afzonderen van het gezelschap, dan sluit je de en suite deuren en neem je plaatst naast de haard in de woonkamer. Of heerlijk even jezelf neervlijen op een bank in de aangrenzende serre met zicht op de groene achtertuin. Aan de rechterkant van de woning bevindt zich de keuken: ruim van opzet met een aangrenzende serre met alle ruimte voor een grote ontbijttafel. En als extra nog een zeer ruime kelder met stahoogte.

1e etage
Op deze verdieping zijn drie zeer royale kamers gelegen. Aan voorzijde de eerste slaapkamer met daarnaast de bibliotheek. Deze heeft twee enorme boekenwanden die zo hoog zijn, dat een ladder nodig is om bij de hoogste boekenplanken te kunnen komen. Aan achterzijde ligt een tweede zeer ruime slaapkamer met balkon en aan overzijde van de gang de badkamer. Correctie: badzaal!

2e etage
De bovenste etage was oorspronkelijk bedoelt voor het inwonend personeel. Enige tijd geleden is deze verdieping aangepast en is er een appartement met eigen keuken, badkamer, slaapkamer en zeer royale woonkamer gerealiseerd. Aan de voorzijde is nog de originele dakkapel en ook de balkconstructie van de mansarde kap zijn in het zicht, wat samen met de lichtinval van de Velux-ramen voor een mooie sfeer zorgt.

3e etage
Zeer royale bergvliering met opstelling van de cv-ketels.

Tuin
De voortuin biedt niet alleen de gelegenheid om fietsen te plaatsen, maar ook voor een zitje. Heerlijk genieten van een kop koffie, het uitzicht op het park en de wandelaars die het Singelpark rondje maken. De achtertuin is groen en heeft veel bomen, waardoor deze in de hete zomer heerlijk koel is. Vanuit beide serres, maar ook vanuit de naastgelegen Veerstraat is deze via een achterdeur bereikbaar.

BIJZONDERHEDEN

– ouderdomsclausule
– niet-bewonersclausule
– gelegen in beschermd stadsgezicht
– gemeentelijk monument
– 1e bewonersparkeervergunning: € 48 per kwartaal
– 2e bewonersparkeervergunning: € 144 per kwartaal
– notariskeuze verkoper: BMS notarissen te Leiden


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.