Reuver

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Reuver
Adres: Rijksweg 51
Vraagprijs: 1.150.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1902
Ligging: in centrum
Oppervlakte: 611 m²

De Venlose architect Franssen ontwierp voor de lokale fabrikant Jacques Laumans deze vrijstaande villa die is gebouwd in 1902. Het ontwerp in chaletstijl is kenmerkend voor de eclectische bouwperiode aan het begin van de vorige eeuw waarin verschillende stijlkenmerken in één gebouw samenvloeiden. Met groot respect voor de historische elementen van dit gemeentelijke monument heeft de huidige eigenaar het object op zorgvuldige wijze de stap naar de 21e eeuw laten maken. Een kamer en suite met aangebouwde wintertuin, een maatwerk keuken met speciaal gelegde vloer, een marmeren badkamer met architectonische ruimtedeler: het zijn slechts een paar aspecten die de grandeur van dit object benadrukken.

De ligging is zonder meer ideaal te noemen, op korte rij-afstand van zowel Roermond als Venlo, en aan een weg die in het nieuwe centrumplan als 30-kilometerzone is aangemerkt. Reuver kent een ruim gesorteerd winkelcentrum en heeft diverse basisscholen om de hoek. In Reuver zijn er meerdere kinderboerderijen (Offenbeek / Schinderspark /Lommerbergen) en kinderspeeltuinen van verschillende omvang. Aan de ene zijde ligt rivier de Maas met prachtige wandelgebieden, aan de andere zijde bevindt zich richting Duitse grens een uitgestrekt natuurreservaat met een diversiteit in flora en fauna. Het oorspronkelijke bouwjaar is 1902, de inhoud bedraagt 2.501 m3 en de perceeloppervlakte meet 1.295 m2.

BEGANE GROND
Via een metalen hekwerk tussen twee gemetselde kolommen leidt een pad van natuurstenen klinkers naar een overdekte entreepartij. Hier biedt een dubbele voordeur toegang tot een tochtportaal (2,9 m2) met originele wandtegeltjes uit het oorspronkelijke bouwjaar. Vanuit dit portaal is met een deur in een omlijsting met veelkleurige glas-in-lood vensters toegang tot de ontvangsthal (14,8 m2). Deze heeft een rijk gedecoreerde en in ongeschonden staat verkerende, originele tegelvloer met sierrand rondom. De witgelakte lambrisering is in harmonie met de kleurstelling in zacht-beige van de wanden en het geornamenteerde stuukplafond.

Woonkamer en suite
Aan de linkerzijde in de ontvangsthal is toegang tot de woonkamer en suite (totaal 43,8 m2) die met twee schuifdeuren met glas-in-lood raampartijen van elkaar zijn gescheiden. De originele parketvloeren in beide ruimtes zijn uitgevoerd in meerkleurig Kambala (tropisch hardhout) en de stuukplafonds hebben een rijke ornamentering. In beide ruimtes stonden voorheen zwart-marmeren schouwomlijstingen. De schouw in de tweede kamer beschikt bovendien over de inzethaard waar de originele schouwomlijsting in vorm op is afgestemd. De radiatoren zijn, zoals overigens in elke ruimte in huis, aan het zicht onttrokken door stijlvolle omkledingen.

Wintertuin
Aan de achterzijde staat het tweede deel van de woonkamer in verbinding met een wintertuin (28,4 m2) die dateert van 1992. De pui tussen woonkamer en wintertuin zorgt voor een betere lichtinval. De aangebouwde wintertuin dateert van beginjaren negentig en heeft een vloerafwerking van witte keramische tegels met contrasterend zwarte tegeltjes op de snijvlakken. De glazen dakconstructie heeft een geanodiseerde constructie in bijpassend groene kleurstelling. Openslaande tuindeuren bieden rechtstreeks toegang tot het achterterras en de achtertuin.

Aan de achterzijde van de ontvangsthal bevindt zich de meterkast met aansluitingen van de drie nutsvoorzieningen. Ernaast is toegang tot de garderobekamer (3,4 m2) met hardhouten parketvloer in een visgraat-legpatroon. Het achterliggende portaal (2,7 m2) biedt toegang tot het gastentoilet met sanitair en designfonteintje van Villeroy & Boch en staat in verbinding met een overloop naar de achterste kelderruimtes en de wintertuin.

Maatwerkkeuken
De maatkeuken (26,6 m2) is onbetwist een van de blikvangers van deze villa. Zij heeft een keramische tegelvloer in stroken met eikenhouten motief die zijn gelegd als parket. De maatwerkinrichting is afkomstig van Gopa Keukens en heeft massief houten fronten in een middelgrijze kleurstelling. Centraal staat een kookeiland annex eetbar met composieten werkblad waarin een 4-pits keramische kookplaat van Bora met geïntegreerde afzuiging is opgenomen. In de kastenwand zijn de koelkast (AEG), een professionele combimagnetron (AEG) en een hogedruk stoomoven (Miele) achter paneeldeuren aan het zicht onttrokken. Aan de andere zijde, bevindt zich een werkgedeelte met dubbele rvs-spoelbak en afwasmachine. Praktisch detail is zonder twijfel de toegang tot de voorraadberging (3,6 m2) in de keuken die via de opritzijde rechtstreeks bereikbaar is.

Eetkamer & Kantoorruimte
Bij binnenkomst in de ontvangsthal is aan de rechterzijde toegang tot de eetkamer (20,2 m2) die eveneens een parketvloer heeft in visgraatlegmotief. Met een deur staat deze ruimte in verbinding met de aan de achterzijde gelegen keuken. Via schuifdeuren staat de eetkamer in verbinding met een kantoorruimte/kamer (16,1 m2) met raampartijen aan twee zijden. Deze ruimte heeft een originele (uit kasteel afkomstige) antieke vloer in visgraatlegmotief. Deze ruimte betreft, evenals de achterliggende keuken, een ‘latere’ aanbouw dan 1902. Het plafond is verlaagd waardoor de gordijnrails geheel aan het zicht wordt onttrokken.

EERSTE VERDIEPING
De originele en goed geconserveerde, houten trappartij leidt vanuit de hal naar de eerste verdieping waar op een tussenoverloop toegang is tot een aan de achterzijde gelegen kamer (5,7 m2) waar zich de witgoedaansluitingen bevinden. De lambriseringen naast de trap en op de overloop zijn in dezelfde stijl als de overige nieuw gefabriceerd.

Drie slaapkamers
Op de overloop (16,4 m2) met parketvloer in visgraatlegmotief is aan de voorzijde met een dubbele deur toegang tot een met metselwerk omheind balkon (2,2 m2). Aan de linkerzijde bevinden zich twee slaapkamers (van 26,2 m2 en 14,4 m2) waarbij de grootste van beide toegang heeft tot een eigen garderobe/inloopkast. Deze slaapkamer heeft met een dubbele raampartij uitzicht op de achtertuin en het plafond is voorzien van een koofomlijsting met indirecte verlichting. De slaapkamer aan de voorzijde heeft eveneens een dubbele raampartij. Aan de overzijde van de overloop
is toegang tot de aan de eveneens aan de voorzijde gelegen derde slaapkamer (19,7 m2) die een omlopende plafondkoof heeft met indirecte verlichting en rechtstreeks toegang tot de badkamer. Alle slaapkamers hebben een vloerafwerking van hoogwaardig vinyl in teakhouten dessin en radiatoromkledingen die in dezelfde stijl zijn uitgevoerd als op de begane grond.

Designbadkamer
De badkamer (16,0 m2) heeft een volledig nieuwe inrichting gekregen en de keramische tegelvloer in marmerdessin is voorzien van vloerverwarming. De wanden zijn afgewerkt met keramische tegels in marmer uitvoer; blikvanger is zonder twijfel de nagenoeg verdiepingshoge wand die het bad- van het douchegedeelte scheidt. Zij is bekleed met grootformaat en diagonaal lopende, marmeren tegels. Een waar meesterwerk welke tot op de millimeter nauwkeurig is afgewerkt. Tot de inrichting behoren een vrijhangende wastafel met twee ronde waskommen van Villeroy & Boch met armaturen van Axor, een ligbad en een inloopdouche met regendouchekop van Axor en verscholen afvoer. De raampartijen zijn voorzien van maatwerk jaloezieën. Het tweede toilet is niet in de
badkamer gesitueerd, maar bevindt zich op de overloop. Het is in juni 2021 geheel gemoderniseerd en voorzien van vrijhangend sanitair en een designfonteintje.

ZOLDER
De vaste trap leidt naar de geheel geïsoleerde zolderverdieping waar de originele houten spantconstructie zichtbaar is gebleven. Deze ruimte, met een pvc-vloer in eiken dessin, bestaat uit twee gedeelten die in open verbinding met elkaar staan. De zolder is multifunctioneel inzetbaar, bijvoorbeeld om er een inpandig appartement van te maken; in aansluitingen voor een badkamer is al voorzien. De grootste van beide (41,8 m2) heeft lichtinval via dakkapellen aan drie zijden. De andere (40,5 m2) heeft een dakkapel aan de voorzijde, een Velux-dakvenster aan de achterzijde en
beschikt over een ingebouwde muurkast. Deze ruimte biedt tevens plaats aan de HR-combiketel (Nefit, 2017).

KELDER
Het object beschikt over twee gescheiden keldergedeelten. De originele kelder is toegankelijk vanuit de hal via een bakstenen trap en bestaat uit drie vertrekken (van 20,0 m2, 6,5 m2 en 4,3 m2) die via een portaal (1,6 m2) bereikbaar zijn. Een ruimte dient als wijnkelder, de andere als berging die onder meer de aansluitingen van de vloerverwarming herbergt. De vloeren zijn afgewerkt met keramische tegels met ingelegde sierrand rondom. De nieuwe kelder is opgetrokken uit gewapend beton en bevindt zich aan de achterzijde. Hij dateert van de periode dat de wintertuin is gebouwd, Hij beslaat twee ruimtes (van 45,2 m2 en 6,9 m2) die via een tussenportaal (5,4 m2) bereikbaar zijn.

TUIN
De omliggende tuin kent een bijzonder hoge mate van privacy dankzij de volgroeide vegetatie en de overgang naar een park aan de achterzijde. De voortuin heeft een smeedijzeren hekwerk en een inrichting met hoogstam acacia’s en hortensia’s aan een gazonstrook. De naastgelegen oprit is toegankelijk via een elektrisch bedienbare poort die met een smartphone bedienbaar is. De achtertuin kent een inrichting van gazon dat wordt omzoomd door borders met in geometrische vormen gesnoeide heestersoorten. Aan de woningzijde, naast de wintertuin en achter de keuken, bevindt zich een bakstenen terras, op eenzelfde wijze uitgevoerd als het parkeergedeelte ernaast met stallingsmogelijkheid voor meerdere auto’s. Op de rechtererfgrens staat een tuinhuisje met elektriciteitsaansluiting voor de grondwaterpomp die de beregeningsinstallatie in de voor- en achtertuin van wateraanvoer voorziet.

BIJGEBOUW
Aan de rechterzijde bevindt zich een in oorsprong als koetsstalling gebouwd bijgebouw. Het is in 1992 getransformeerd tot woning en beschikt op de begane grond over een woonkamer met aanliggende keuken en op de verdieping over twee slaapkamers en een volledig ingerichte badkamer.

BEGANE GROND
Vanuit de hal is toegang tot de op de voorzijde georiënteerde woonkamer (34,6 m2) waar de voormalige koetspoort is vervangen door een driedelige raampartij. De vloer is afgewerkt met een keramische tegel met rechthoekige sierrand rondom en is voorzien van vloerverwarming; het balkenplafond verkeert in authentieke staat en is witgelakt. Naast een tussenmuur in schoonmetselwerk voert aan de rechterzijde een trap naar de verdieping, er direct naast bevindt zich een trapkast voor de opslag van voorraden.

Halfopen keuken
Via een open doorgang is toegang tot de aan de achterzijde gelegen, halfopen keuken (18,9 m2) waar de tegelvloer drempelloos in doorloopt. De keuken heeft een opstelling met onder- en bovenkastjes en een inrichting met een 4-pits elektrische kookplaat en elektrische oven onder een schouwkap met afzuiging, alsmede een afwasmachine. Sfeerverhogend is zonder twijfel het vrijstaande fornuis met geïntegreerde oven van Nordica. Vanuit de keuken is rechtstreeks toegang tot het achterterras. Vanuit de keuken biedt een tuindeur rechtstreeks toegang tot een eigen
achterterras dat is gelegd in meerkleurige, natuurstenen klinkers in een waaiervormig legpatroon.

VERDIEPING
Een open trap leidt vanuit de woonkamer naar een overloop (4,8 m2) waar in een muurkast de HR-combiketel (Nefit, 2019) is opgesteld. Aan de voor- en achterzijde bevinden zich twee slaapkamers (van respectievelijk 15,9 m2 en 19,2 m2 aan stahoogte boven de 1.50-meterlijn). De dragende balken in de geïsoleerde kapconstructie met Velux-vensters is in beide slaapkamers zichtbaar gehouden. De badkamer (5,9 m2) ligt tussen beide slaapkamers in en heeft een inrichting met een ingebouwd ligbad in een omkleding met sierrand die overeenkomstig is met die van de vloer, een vaste wastafel en een vrijhangend toilet. Deze ruimte biedt tevens plaats aan de witgoedaansluitingen.

ALGEMEEN
– Gemeentelijk monument, daterend van 1902;
– Fasegewijs gerenoveerd en naar een hoge, hedendaagse woonstandaard gebracht waarbij authentieke, historische elementen op zorgvuldige wijze in de huidige opzet zijn geïntegreerd;
– Multifunctioneel indeelbare en geheel afgewerkte zolderverdieping;
– Twee gescheiden keldergedeelten (aan voor- en achterzijde);
– Achtertuin met een hoge mate van privacy, aansluitend op een park;
– Tot het object behoort tevens een bijgebouw dat in 1992 geheel is verbouwd tot tweede woning, ideaal geschikt als gastenverblijf of voor aanwonende ouders op leeftijd;
– In het centrum van Reuver gelegen en op korte rij-afstand van de oprit naar de A73;
– Reuver heeft de beschikking over een eigen winkelcentrum en diverse basisscholen op korte (loop)afstand.


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.