Eindhoven

TYPE

Monument

KAMERS

11

LOCATIE

Eindhoven
Adres: Ruusbroeclaan 28
Vraagprijs: 1.350.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1934
Ligging: aan park, in woonwijk
Oppervlakte: 282 m²

VOOR EEN SNELLE EERSTE IMPRESSIE, BEKIJK DE VIDEO VAN CATO TV!

5 PLUSPUNTEN VAN DEZE STIJLVOLLE VOOROORLOGSE TWEE-ONDER-EEN-KAP VILLA MET GESCHIEDKUNDIGE WAARDEN EN PARKEERGELEGENHEID OP EIGEN TERREIN

1. Markante ligging.
In het beschermde stadsgezicht Den Elzent aan volwassen bomenlaan gelegen en grenzend aan het Hornemannplantsoen met De Dommel, op vijf minuten wandelen van het bruisende stadscentrum, in 1934 gebouwd in opdracht van sigarenfabrikant H.J. van Abbe, grondlegger van het internationaal vermaarde Van Abbe Museum, even verder op.

2. Geschiedkundige waarden.
Met behoud van originele stijlkenmerken: art-deco tegelwanden, ontvangsthal met originele houten trappenpartijen en vide, eikenhouten binnendeuren en architraven, houten vissengraat parketvloer met sierrand en bies, glas-in-lood ramen en muurschilderingen van Koulitchov.

3. Ruimte.
Grootse woning met woonoppervlakte van circa 285 m² en inhoud van circa 1100 m³; de indeling is nagenoeg origineel met en-suite woon- en eetkamer van ruim 80 m² over de volle diepte van de villa, extra werkkamer op de begane grond, maar liefst zes flinke slaapkamers en drie badkamers.

4. Buiten zijn.
Genieten van het buitenleven in hartje stad en met volle privacy, in de onder architectuur van Fons Linders aangelegde achtertuin met vlonderterras en buitenzwembad, bijgebouw en parkeergelegenheid voor meerdere auto’s op eigen terrein.

5. Staat van onderhoud.
Indien gewenst te moderniseren en naar eigen inzicht en smaak af te werken. Er is recent een bouwkundig rapport opgesteld, die op aanvraag te verkrijgen is via Cato Makelaars.

KENMERKEN

Bouwjaar: 1934
Perceeloppervlakte: 402 m²
Woonoppervlakte: circa 282 m²
Oppervlakte inpandige ruimte (kelder): circa 16 m²
Oppervlakte balkon voorzijde: circa 2 m²
Oppervlakte bijgebouw/berging: circa 12 m²
Totale gebruiksoppervlakte: circa 312 m²
Inhoud villa inclusief exclusief bijgebouwen (conform meetcertificaat): circa 1075 m³

INTRODUCTIE

Leven en genieten, in en temidden van Eindhovens erfgoed, qua geschiedenis, locatie, grootte en authentieke stijlelementen.

Deze hooggelegen villa is in 1934 gebouwd in opdracht van de bekende Eindhovense fabrikant H.J. van Abbe. Inderdaad, de sigarenfabrikant die voor de Tweede Wereldoorlog één van de grootste werkgevers van Eindhoven was en met zijn omvangrijke kunstcollectie de grondlegger was van het internationaal vermaarde museum (dat enkele honderden meters verderop ligt).

Ook de bijzondere ligging verdient een aparte vermelding: aan een volwassen bomenlaan, in de gewilde villawijk Den Elzent waarvan de jaren dertig uitstraling middels het beschermde stadsgezicht behouden blijft.

Het perceel van ruim vierhonderd vierkante meter grenst bovendien aan de Dommel en het Lex en Edo Hornemannplantsoen, genoemd naar de twee Eindhovense broertjes die in 1945 omkwamen. Hun monument, pal achter deze villa, gedenkt alle Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn heengegaan.

Die oorlog speelt ook een rol in het imposante trappenhuis en het huis zelf, vertelt de eigenaar: “Er zaten op zolder onderduikers, verstopt onder de afgetimmerde dakschuinte. Eén van hen, kunstenaar Koulitchov, keerde begin jaren vijftig terug om als dank voor het veilige onderdak de muurschilderingen in het trappenhuis te maken.”

INDELING

De verhoogde ligging van het huis geeft een voorname indruk. Rond de stijlvolle ontvangsthal en het magnifieke trappenhuis zijn op vier woonlagen (plus kelder) de vele kamers te vinden.

Overal zijn authentieke stijlelementen te zien; van glas-in-lood en oorspronkelijke art-deco tegels tot eikenhouten binnendeuren met bijpassende architraven, van hoge plafonds met sierlijsten en rozetten tot visgraatparket met bies.

BEGANE GROND

De originele voordeur heeft een halfronde overkapping boven het halfronde trapbordes dat doorloopt richting de keuken en de achterom via de fietsenberging. De entree is een vestibule met postkastje, originele art-deco tegelwanden en facetgeslepen glazen tussendeur naar de imposante hal.

De ontvangsthal heeft grotendeels eveneens authentiek tegelwerk op de wanden. De vloer is later in bijpassende stijl betegeld. Aan de hal liggen het moderne gastentoilet en de originele houten loopdeuren naar de eetkamer, de zitkamer, kantoor/werkkamer, de keuken en de manshoge kelder. De glas-in-loodramen in vestibule en toilet zijn conform de originele ramen gemaakt in atelier FOKA in Sint-Oedenrode.

Absolute blikvanger is de eikenhouten trap naar de drie hoger gelegen verdiepingen, met vide en mooi licht door de originele glas-in-loodramen. De muren en de onderzijde van de bovenste trap zijn in art deco-stijl geschilderd door kunstenaar Koulitchov, als dank voor zijn veilig onderduikschap tijdens de oorlog.

Rechts is de kamer die vroeger dienstdeed als antichambre, waar bezoekers wachtten als ze belet hadden gevraagd. Daar is nu kantoor/werkkamer 1 met inbouwkast en fraai hoekraam dat uitkijkt over de oprit, de bomenlaan en het plantsoen.

Rechtdoor is de eetkamer, waarvan het authentieke eikenhouten visgraatparket met bies en sierrand doorloopt in de en-suite woonkamer. De grote eetkamer met een plafondhoogte van circa 2.85 meter heeft een originele hout gestookte openhaard. In de en-suite scheiding zijn twee fraaie vitrinekasten met spots voor het plaatsen van kunstobjecten. De dubbele tuindeuren aan de voorzijde hebben aan weerszijden fraaie driehoekige ramen met natuurstenen vensterbanken. Ze openen naar het verdiepte loungeterras in de voortuin waar het in de ochtendzon heerlijk vertoeven is met een kop koffie en een krant.

Ook de grote woonkamer aan de achterzijde heeft een hout gestookte openhaard, hier met natuurstenen mantel, visgraatparket en sierlijsten met rozetten op de 2.85 m hoge plafonds. De en-suite kasten naar de eetkamer hebben nog de originele deuren; in de ene kast is de toegang tot de kruipruimte.

De kamer heeft veel daglichttoetreding en fraai uitzicht door de dubbele tuindeuren naar de achtertuin. Het achterste gedeelte van de woning was oorspronkelijk lager; het is in de jaren negentig verhoogd en voorzien van travertinvloer met vloerverwarming.

Vanzelfsprekend kunnen eet- en zitgedeelte van de grote en-suite kamer naar persoonlijke wens worden omgekeerd. Het zijgedeelte bij de twee grote ramen, leent zich uitstekend als game-, huiswerk-, speel- of leesruimte voor de diverse gezinsleden. Hier is de open doorgang naar de keuken, die indien gewenst breder gemaakt kan worden.

De keuken is ook vanuit de hal bereikbaar en heeft, tussen grote ramen, de originele duo-achterdeur; oftewel de dienst- en leveranciersingang op het zijbordes. De keuken zelf is modern, met inbouwkast, kookeiland met vierpits Siemens keramische kookplaat en rvs- en glazen afzuiging. In de L-vorm met hardstenen blad zijn onder- en bovenkastjes en laden, heteluchtoven, vaatwasser, dubbele spoelbak, inbouwboiler en magnetron/stoomoven verwerkt.

EERSTE VERDIEPING

De originele, brede en houten trap voert langs de art-deco tegellambrisering en glas-in-loodramen naar boven.

Direct rechts is de ouderlijke suite met airco. De brede deur is intact gelaten maar erachter bevindt zich badkamer 1.

De grootse ouderslaapkamer 2 heeft aan weerszijden garderobekasten en openslaande deuren naar het platdak, waar desgewenst een dakterras en spiltrap naar tuin en zwembad kunnen worden gemaakt.

Aansluitend aan de ouderslaapkamer is badkamer 1 gesitueerd met dambord gelegde tegelvloer. Er is natuurlijke ventilatie via twee raampartijen en verwarming middels een design-radiator en vloerverwarming. Het geheel is uitgevoerd met een douche- en stoomcabine met diverse sproeiers en zitje, een rond XL-whirlpoolbad, twee wastafels met meubel, spiegels met verlichting en een zwevend toilet.

Slaapkamer 3, tegenover het aparte toilet op de overloop, is opvallend groot. Deze kamer met airco heeft een eigen betegelde inloopdouche 2 met diverse sproeiers en een wastafel met aan weerszijden grote garderobekasten in de muur. De dubbele deuren slaan open naar het Frans balkon dat uitkijkt over laan en wijk aan de voorzijde.

Via de overloop en slaapkamer 3 is slaapkamer 4 met speelse schuine lijnen bereikbaar, die momenteel als boudoir en logeerkamer in gebruik is.

TWEEDE VERDIEPING

De trap naar de tweede etage zweeft fraai in het open trappenhuis en komt – langs glas-in-lood en muurschilderingen – uit bij overloop 2 en een lange gang. Daaraan liggen de grote huishoud- en linnenkast, de slaapkamers 5 en 6 en de 3e badkamer.

Moderne badkamer 3 heef een grote wastafel met meubel en douchecabine, een zwevend toilet en natuurlijke ventilatie middels de dakkapel. In de kast onder de dakschuinte zijn praktisch de aansluitingen voor wasapparatuur verwerkt.

Slaapkamer 5 heeft schuine dakvlakken, een dakkapel en een op maat gemaakte kastenwand. Oorspronkelijk waren hier twee kleinere (dienstboden)kamers. Achter de kastenwand zijn de cv-combi-ketel Nefit HR 2015 en 100 liter boiler weggewerkt.

Grote slaapkamer 6 met airco en wastafel heeft eveneens een grote garderobekast in de muur en speelse schuine lijnen.

Aan het einde van de overloopgang 3 is een tussenportaal met loopdeur en vaste trap naar de derde etage. Dit portaal is zeer geschikt als bijvoorbeeld bergruimte voor koffers en (winter)sportspullen.

DERDE VERDIEPING

De bovenste etage tenslotte heeft een vaste wastafel op de overloop. Direct ernaast is een grote bergruimte. Rechts is de deur naar slaapkamer 7.

Deze ruime kamer heeft een zogenaamde opkamer die om de hoek doorloopt. Er is volop licht dankzij diverse dakramen die uitkijken over het plantsoen. Ook hier spelen schuine lijnen een rol en is er voldoende garderobe- en bergruimte in de vaste muurkasten.

KELDER

De gehele hal is onderkelderd op manshoogte en heeft een oppervlakte van circa 16 m². De originele binnendeur naar de neergaande vaste houten keldertrap is in de hal nabij de keuken. Naast de trap zelf zijn bergruimte en de in 2012 vernieuwde meterkast gesitueerd. De kelder wordt geventileerd, biedt volop bergruimte en is heel geschikt als bijzondere wijnkelder. Opmerkelijk detail, de kelder bevat een grote, oorspronkelijke notariskluis met brandwerende deur.

TUIN MET BUITENZWEMBAD

Voor- en achtertuin zijn ontworpen en aangelegd door de bekende tuinarchitect Fons Linders; de originele ontwerptekeningen zijn ter inzage beschikbaar. Hij creëerde aan de voorzijde het bestrate en verdiepte terras waar groenblijvende taxus-en coniferenhagen volop privacy bieden. Het wordt omringd door de bordestrappen, de doorgetrokken siermuur naar de buren en het poortje onder de coniferenboog.

Achter, te bereiken via de dubbele tuindeuren en de achterom via het bordes, maakte hij van de behoorlijke stadstuin een smaakvolle combinatie van hagen, borders en diverse betegelde en vlonderterrassen. Dankzij de ligging is er de hele (mid)dag zon. Dat is optimaal voor het buitenzwembad (afmeting circa 8 x 4 meter) met inlooptrap en isolerend solardeck.

Het omringende hoge groen biedt volop privacy, evenals de bebouwing links, met daarin de fietsenschuur met toegangsdeur naar het parkeerterrein aan de voorzijde, de berg-/werkruimte en de technische ruimte met zwembadinstallatie, omkleedruimte en aansluitingen voor een douche.

LOCATIE EN UITZICHT

De locatie is ronduit top. Het herenhuis ligt in het hart van beschermd stadsgezicht Elzent, pal naast de Dommel en het Lex en Edo Hornemannplantsoen, met het bruisende stadscentrum van Eindhoven op wandelafstand.

Aan de voorkant kijkt het huis uit op de vergelijkbare huizen in de Ruusbroeclaan. Op de begane grond is geen inkijk, dankzij de hoge taxus- en coniferenhagen die het verdiepte zitterras aan de voorzijde omringen.

Aan de achterzijde is het uitzicht groen, op de door tuinarchitect Fons Linders aangelegde achtertuin met buitenzwembad, borders, terrassen, omheining en hoge begroeiing en de parkbomen. Links grenst een gedeelte van het naastgelegen kantoorpand.

VOOR DE COMPLETE VERKOOPINFORMATIE, DOWNLOAD DE UITGEBREIDE DOCUMENATATIE MET PLATTEGRONDEN!!


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.