Rossum

TYPE

Monument

KAMERS

24

LOCATIE

Rossum
Adres: Slotselaan 6 -8
Vraagprijs: 4.100.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1850
Ligging: aan park, aan rustige weg, in centrum, vrij uitzicht, beschutte ligging, in bosrijke omgeving
Oppervlakte: 553 m²

“This castle is my home”, hoeveel mensen kunnen dat zeggen?
Historisch Slot met koetshuis in de Parel van de Bommelerwaard, midden in het rivierenland.

Het woord ‘uniek’ is een van de grote clichés in makelaarsland. Maar we gebruiken het nu tóch, want een woonverblijf als het Rijksmonument Slot Rossum, op deze locatie, dat is werkelijk uniek. Te meer daar dit prachtige woonhuis beschikt over een fraai en volumineus koetshuis, eveneens aangemerkt als (gemeentelijk) monument en voor vele doeleinden geschikt. Bijvoorbeeld als extra woning, als praktijk aan huis of als luxe stalling voor klassieke voertuigen. Dit Slot ligt met haar koetshuis midden in het schilderachtige Rossum, zodat je buiten de poort meteen in een mooie straat van het dorp bent. Vanuit de parkachtige tuin loop je zo de dijk op, voor een prachtig uitzicht over de rivier de Waal. Voordat we je de panden nader presenteren, eerst even een terugblik op de rijke geschiedenis van deze bijzondere plek.

De historie van Slot Rossum
Dit kasteeltje staat op een plek waar de meanderende rivieren Maas en Waal elkaar op een paar honderd meter naderen. Aan het einde van de Middeleeuwen, in de 13e eeuw, liet het geslacht Van Rossem hier het buitenverblijf Kasteel Rossum bouwen. Dit versterkte kasteel werd tijdens het beleg van Zaltbommel (1599) geheel verwoest. De ruïne bleef daarna nog 140 jaar staan. Het werd pas in 1740 afgebroken, om plaats te maken voor een kleiner rentmeesterslot voor de familie Van Randwijck. Dit Slot was echter geen lang leven beschoren. Al in 1847 besloot de baron C.A.J van Randwijck het weer af te breken omdat hij op dezelfde plek een groter landhuis met koetshuis wilde laten bouwen. Als genie-officier en ingenieur besloot de baron zelf het ontwerp voor zijn nieuwe Slot Rossum te maken. Hij liet zich daarbij inspireren door de Engelse, neogotische, neo-Tudor stijl. Zo ontstond het huidige Slot Rossum: een kasteeltje in eclectische stijl met kantelen en gotisch aandoende raampartijen. Onder leiding van het gerenommeerde architectenbureau TAK is het Slot een aantal jaren geleden totaal gerenoveerd. Het geheel verkeert nu in uitstekende staat.

Woning 1: het Slot
Een pand als dit wordt in de volksmond vaak aangeduid als ‘het kasteel’. De officiële naam is ‘Slot Rossum’ maar eigenlijk is het eerder een groot landhuis. Het pand heeft weliswaar kantelen en een slotgracht, maar het is zeker geen versterkte veste. Daarvoor is het veel te elegant. Slot Rossum is door Baron Van Randwijck ontworpen vanuit een soort geromantiseerd idee van een kasteel. Net zoals het aanpalende Slingerbos (eigendom van de gemeente) ontworpen is als romantisch landschap. Het bijzondere witte hoofdgebouw is in excellente conditie, tot in de kleinste details gerenoveerd en uitstekend onderhouden. Er is werkelijk níets op aan te merken. Het totale woonoppervlakte telt 553m2, met – door de hoge plafonds in de statige zalen en kamers – een inhoud van 2.609m3.

Begane grond van het Slot
Via het ruime bordes en de hoge dubbele deuren kom je binnen in de indrukwekkende hal met gebruik van nobele materialen. Op de begane grond bevinden zich verschillende ruime kamers, waaronder een moderne eetkeuken van 4,6×7,5 meter, en bibliotheek en twee vertrekken van respectievelijk 21m2 en 14m2. Pronkstuk is de hoge centrale woonkamer met uitzicht op het park. Deze ruimte heeft met haar 60m2 zaalachtige proporties en is dan ook gedurende een periode – toen Slot Rossum werd gebruikt als gemeentehuis – in gebruik geweest als raadzaal.

De eerste verdieping en de zolder
Via de imponerende marmeren centrale trap is de eerste verdieping bereikbaar, met een overloop van 7×8 meter omringd door vijf slaapkamers van verschillend formaat. Stuk voor stuk in uitstekende staat, met veel authentieke details uit het midden van de 19e eeuw.
Op zolder is een zeer grote open en hoge ruimte die vele mogelijkheden biedt. Je kunt hier meer slaapkamers creëren, maar ook een sportzaal of een groot atelier. En vanuit de zolder kun je zo het dak op, waar je een prachtig uitzicht hebt over het imponerende geheel.
Overigens is onder het pand ook nog een stahoge koele wijn- en proviandkelder van in totaal circa 50m2, met een hoogte van 1.94 meter.

Het koetshuis – nét zo groot als het kasteel
Baron van Randwijck was een pragmatisch mens, die wist dat je op een domein nooit te veel berg- en stallingsruimte kan hebben. Hij liet bij zijn landhuis daarom een royaal koetshuis bouwen, dat qua oppervlakte en volume op een paar meters na identiek is aan het hoofdgebouw, en dus ook zo’n 550m2 groot. Dit koetshuis was oorspronkelijk bedoeld voor het stallen van de rijtuigen, waaronder ook de speciale brandblusgereedschappen (zoals een verrijdbare pomp). In de loop der jaren is het een aantal malen verbouwd, waardoor nu het bijvoorbeeld dienst kan doen als complete tweede zelfstandige woning. Dit maakt het landgoed dan ook uitermate geschikt voor dubbele bewoning.
Al kun je het koetshuis met zijn centrale hal van 100m2 natuurlijk ook gebruiken voor het oorspronkelijke doel: als waardige stalling, garage en toonzaal voor al dan niet klassieke voertuigen. Bijzondere kenmerken van het koetshuis zijn de grote, lichte serre en de verschillende vides, die het pand een zeer ruimtelijke, transparante aanblik geven.
Perfect dus geschikt als bijgebouw voor praktijk aan huis, maar ook voor het creëren van een boeiende, authentieke woning of als stalling voor uw collectie waardevolle auto’s.

Subsidiemogelijkheden Rijksmonument
Een Rijksmonument vergt uiteraard onderhoud. Gelukkig biedt de overheid subsidiemogelijkheden voor de instandhoudingskosten van monumenten. De subsidie kan oplopen tot 38% van deze kosten. Wil je daar mee over weten, dan informeren wij je graag.

Een warme plek in het hart van Rossum
Slot Rossum heeft een belangrijke rol in de geschiedenis van de gemeente. Bedenk dat hier heel wat Rossumnaren in de echt zijn verbonden, en dat hier ook jarenlang alle geboorten werden aangemeld. Je zou kunnen zeggen dat Rossum en haar Slot eveneens een bijzondere verbintenis hebben, al was het maar doordat veel mensen in de regio warme gevoelens koesteren omtrent ‘hun’ Slot.

Brochure
Graag verwijzen wij u naar de brochure. De bepalingen opgenomen in de brochure zijn van toepassing.


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.