Gouda

TYPE

Monument

KAMERS

15

LOCATIE

Gouda
Adres: Turfmarkt 120 122
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1560
Ligging: aan rustige weg, in centrum, aan vaarwater
Oppervlakte: 685 m²

TURFMARKT 120 EN 122, 122A 122B GOUDA

Geweldig bedrijfspand of ontwikkelobject op A-locatie: tot maarliefst zes woningen in één, aan de geliefde Turfmarkt in Gouda.

Waar de Hollandse IJssel en de Gouwe elkaar ontmoeten, daar ontstond eens een prachtige stad. Gouda, de stad van waterwegen, van kaarsen en kaas, van stroopwafels en het Groene Hart. Wist u dat Gouda aan het einde van de Middeleeuwen de vijfde stad van Nederland was? En ook al is Gouda voor wat betreft die status met de tijd links en rechts ingehaald, de voorname binnenstad echoot nog de grandeur van die goeie ouwe tijd. Al wandelend langs de grachten lijkt het verleden tastbaar te zijn. De uitermate fotogenieke Turfmarkt is dan ook het toonbeeld van een Hollands stadsgezicht; hier staat een keur aan 17e, 18e en 19e -eeuwse monumenten zich haast nonchalant te onttrekken aan het verstrijken van de tijd. Het zou je niks verbazen als er een dame in 18e-eeuwse werkkledij een emmer water uit de gracht kwam vissen. Geen wonder dat straten als deze een eindeloze bron van inspiratie vormden voor onze Hollandse Meesters.

DE MOOISTE STRAAT IN DE FIJNSTE BUURT
In 2020 werd er een verkiezing gehouden: ‘De Mooiste Straat van Gouda’. De Turfmarkt won met afstand. De Turfmarkt is een straat waarvan gehouden wordt, door de toeristen, de Gouwenaars en de inwoners. Men houdt van de huizen en de verhalen die erbij horen. In deze straat wonen jong en oud door elkaar; van jonge ouders op bakfietsen met joelende kinderen tot de éminence grise die alles al heeft gezien. Hun hartstocht voor de straat delen ze. De inwoners van de Turfmarkt zorgen er dan ook voor dat deze woningen er allemaal goed verzorgd bijstaan.

De rijzige gevel met de neoclassicistische stijlkenmerken van de Empire van Turfmarkt 120 vormt een karakteristieke blikvanger in de reeks. Sinds jaar en dag was hier een prachtige dansschool gevestigd, waarbij de bezoekers rond mochten zwieren in de fabelachtig mooie barokke stijlkamer uit 1750 en de belendende danszaal die in de jaren ’80 werd aangebouwd. Hoeveel eerste liefdes zullen hier wel niet zijn ontstaan?

PROJECT
En liefde is de eerste vereiste voor dit prachtige herenhuis, met riant dakterras en een eigen tuin. Want een project is het zeker. Wat is de aanbieding? Een klassiek herenhuis met vier appartementen, twee dakterrassen en ruimte voor een benedenwoning, met grote tuin. Met een indrukwekkend vloeroppervlak van 671 m² is dit een ontwikkelobject pur sang. Het huis mag dan een 19e-eeuwse gevel hebben, het hart van de woning is veel ouder. Redres zoekt daarom een visionair; iemand die de verschillende lagen van dit fraaie Rijksmonument kan afpellen, en er harmonieuze en eigentijdse invulling aan kan geven. Momenteel bestaat de Turfmarkt 120 – 122 uit een kantoor- of bedrijfsruimte met sanitaire voorzieningen, een geschakelde danszaal met bar, drie stadsappartementen aan de turfmarktzijde en een riante stadswoning aan de achterzijde.

DE TOUR

BEGANE GROND (TURFMARKT 120 BEDRIJFSRUIMTE) (334 M²)
Via de entree aan de voorzijde van het pand kom je binnen. Een lange smalle gang leidt je langs respectievelijk de garderobe annex kleedruimte, sanitaire ruimtes in het voorhuis. Aansluitend kom je in het achterhuis met rechts de oude keuken. Aansluitend de indrukwekkende 18e-eeuwse barokke stijlkamer – de voormalige balzaal. Hier staat de bar. De balzaal is geschakeld met de danszaal – een toevoeging die in de jaren ’80 gedaan is. Een deel van de binnentuin is toen bij het gebouw getrokken. Hoe is dit in te passen in een benedenwoning? De prachtige authentieke details als de sierlijsten met gipsen rocailles en bladmotieven zouden pas geven in een schitterende en kekke woonruimte. De gehele danszaal zou een geopende achtergevel kunnen krijgen en een één-tweetje aangaan met de tuin. Plek voor een ultiem loft met de allermooiste woonruimte die je je maar bedenken kan aan de mooiste gracht van Gouda.

120 A: 177 m² + 120 m² dakterras
122: 77 m² + 18 m² dakterras
122 A: 55 m²
122 B: 61 m²

TURFMARKT 120A (STADSWONING CIRCA 177 M²)
Op de verdieping van het achterhuis bevindt zich een prachtige woning. Via de trappartij tussen de danszaal en de keukenruimte kom je op de verdieping. Deze woning is gerust riant te noemen: het heeft een woonoppervlak van zo’n 177 m² met een eetkeuken, ruime woonkamer en maar liefst drie slaapvertrekken èn badkamer op de bovengelegen verdieping. Het is goed voorstelbaar hoe de keuken en woonkamer tot een geheel worden gemaakt, en het dakterras middels bijvoorbeeld een glazen oranjerie zou kunnen worden uitgebouwd. Van dit huis zou natuurlijk een schitterende loftwoning kunnen worden gemaakt; waarbij met mezzanines en vides een lichte en luchtige ruimte wordt gecreëerd. Deze woning ligt dus boven de Barokke danszaal en het terras ligt boven de uitbreiding van de jaren ‘80 van de vorige eeuw.

TURFMARKT 122, 122A EN 122B (APPARTEMENTEN)
Het huis is verdeeld in een voorhuis en een achterhuis. Het voorhuis, waarvan de entree aan de linkerzijde van de woning zit in een separate toegangspoort, bevat op de verdieping een drietal appartementen (73 m², 61 m², 55 m²) die circa 20 jaar geleden zijn gerealiseerd. Elke woning is voorzien van een eigen CV-installatie heeft en of meerdere slaapkamers en elk zijn eigen charme. Ideaal voor een bed and breakfast, pied a terre of verhuur.

TURFMARKT 122 (CIRCA 73 M²)
Het grootste appartement bevindt zich op de eerste verdieping. Via de entree eerst een hal met toilet en meterkast en aansluitend de woonkamer van circa 25 m². De grote houten balken sieren de plafonds. Aan de voorzijde natuurlijk een onbetaalbaar uitzicht op wat zich officieel de mooiste straat van Gouda mag noemen. Aansluitend de keuken circa 13 m². Als je doorloopt links een compacte maar zeer bruikbare badkamer (douche, toilet, wastafel en opstelplek witgoedapparatuur). Het appartement bevat twee slaapkamers van respectievelijk 11 m² en 9 m². Beide kamers komen uit op een heerlijk dakterras van ruim 18 m².

TURFMARKT 122A en 122B
Naast de entree van Turfmarkt 122 liggen de appartementen 122A (55 m²) en 122B (61 m²). Via een trapopgang kom je op de verdieping. Met een onvergelijkbare charme door de oude gebinten die in het zicht zijn gelaten, zijn dit stuk voor stuk bijzondere en romantische verblijven. Een appartement kijkt uit aan de voorzijde op de Turfmarkt en de ander aan de achterzijde met zicht op het achterhuis. Beiden hebben een woonkamer van circa 31 m², er is een keukenblok, een separate badkamer (toilet, douche, wastafel). Ook is er een klein buitenplaatsje aan de westkant. Door de hoge kapconstructie is er aan de voorzijde een extra verdieping in de kap gerealiseerd 15 m². In het appartement aan de achterzijde is deze ruimte nog groter: maarliefst 32 m². Hier zijn geweldige slaapvertrekken gecreëerd.

VERDUURZAMING
Ook voor wat betreft monumenten is duurzamer leven een hot topic. Dit object biedt met de royale hoeveelheid dakvlak wellicht de mogelijkheid tot het plaatsen van zonnepanelen. Ook is dit de uitgelezen kans de isolatie van het object te verbeteren. Maakt u zich geen zorgen, monumentcommissies denken graag met u mee wat er mogelijk is en hoe u uw monument kunt verduurzamen.

KORTOM
Ziet u het al voor zich? De mogelijkheden van dit herenhuis aan de Turfmarkt zijn ongekend. We hebben zelf natuurlijk ook wel wat ideeën over de lay-out van dit bijzondere cultuur-historische object, dus we denken graag met u mee. Neem contact met ons op, we laten u graag zien hoe uw dromen precies in te passen zijn in de Turfmarkt 120/122.

De mooiste plannen ontstaan achterop een bierviltje. Of tijdens een kop koffie.
Samen sparren? Neem contact met ons op, wij informeren je graag!


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.