Nijmegen

TYPE

Monument

KAMERS

n.b.

LOCATIE

Nijmegen
Adres: Van Dulckenstraat 18-20 6512 DT NIJMEGEN
Vraagprijs: € 1.300000 kk
Bouwvorm: bestaande bouw
Ligging: Aan rustige weg, in woonwijk
Oppervlakte: 412 m2
Oppervlakte perceel: 233 m2

Authentiek, talloze details, zowel sierlijk als industrieel, enorme ruimte en doorkijkjes, diverse mogelijkheden en perfecte locatie; dat zijn de eerste woorden die dit object het beste omschrijven.

Zichtbaar authentiek door het ambacht dat hier is uitgevoerd! Dit gemeentelijk monument betreft een voormalige kachelsmederij. Met in het voorhuis het winkelgedeelte en in het achterhuis de smederij, waarvan het smidsvuur, blaasbalg en een stootblok voor het aambeeld nog zichtbaar zijn.

Stucplafonds met ornamenten, kozijnen met omlijsting, originele houten vloeren, paneeldeuren, trappartijen met gietijzeren spijlen, natuursteen schouwen; aan details in deze woning geen gebrek.

Dit voor-, tussen- en achterhuis heeft een U-vormig plan met een patiotuin als centrum. Het voorhuis met zijn sierlijke uitstraling is via een tussenhuis verbonden met een achterhuis, dat tal van industriële elementen bevat. Met zijn winkelruimte, 12 kamers, twee kelders en meer dan 400 m2 vloeroppervlak, een binnentuin, balkon, achtertuin en dakterras zou je bijna kunnen verdwalen in dit pand. Achter elke deur schuilt een nieuwe verrassing! Direct bij binnenkomst, bieden de winkelruimte, gangen en smederij een doorkijk van zo’n 24 meter.

Wonen, werken óf een combinatie van beide, maar ook wonen met meerdere gezinnen, er zijn mogelijkheden te over. In dit huis kun je je dromen waarmaken: een bed and breakfast, een winkel, eetgelegenheid, galerie of atelier, kantoorruimte, of een woning met vorstelijke allure. Alles is mogelijk in dit pand. Het object bevat een gemengde bestemming, deze is aangewezen voor wonen, kantoren, dienstverlening, bedrijven, detailhandel, horeca (categorieën 1a, 1b en 2a) en maatschappelijke voorziening.

Hartje Bottendaal zegt voor de Nijmegenaren onder ons al genoeg. Deze gezellige en sfeervolle wijk aan de rand van de binnenstad is omgeven door cafés, restaurantjes en winkels. Dichtbij het Centraal Station en met allerlei andere voorzieningen binnen handbereik.

Indeling: 

De voorzijde van de woning, een art nouveau-gevel met kleurige verblendstenen voor detaillering. De voormalige kunstgalerie en eerder nog een luxe kledingwinkel, is omlijst door een winkelpui die is afgewerkt met een gevelplint in Belgisch hardsteen. De markies als luifel benadrukt het welkom op deze locatie. Je kunt zowel via de winkeldeur naar binnen als via de brede poort ernaast. Beide ingangen hebben een eigen huisnummer, te weten nummer 20 en nummer 18. De poort van nummer 18 vormt via een steegje de entree naar de patio. Het gangetje met vliering is de opslagplaats geweest voor al het materiaal van de smid. Dit bevestigt de binnentuin met originele takel waarmee zware materialen opgeslagen werden in het pakhuis boven de smederij.

De winkelruimte van ca 41 m² is voorzien van originele stucplafonds, schouw met gaskachel en houten vloeren. Via deze ruimte is ook de groene binnentuin bereikbaar. De kleur van kozijnen en deuren aan de buitenzijde is op dit moment ral 1906, dit is niet de originele kleur en mag naar wens worden aangepast.

Doorlopend richting het tussenhuis vinden we het toilet en gaat de aandacht in de hal naar de originele vloer, lambrisering en prachtig uitgevoerde trap. De garderobe onder de trap is uitgevoerd in marmer, deze toevoeging in dezelfde stijl geeft weer hoe onderhoud en aanpassingen de afgelopen decennia zijn uitgevoerd door de welbekende kunsthistoricus, docent, galeriehouder en liefhebber van dit erfgoed en de wijk Bottendaal, Wim de Natris.

De keuken met originele vaste kast is het hart van de woning. Vanaf hier is de tuin bereikbaar, evenals de doorgang richting de smederij met daartussen een kantoortje en een vaste trap naar de kelder onder de keuken.

De smederij, een ruimte van 55 m² en een hoogte van 3,63 meter heeft een combinatievloer van gelakte klinkers in Waalformaat en hout. De openslaande deuren leiden naar de achtertuin. De volledig glazen deur in de smederij geeft toegang tot de binnentuin. De smederij is voorzien van een stalen constructie, waardoor er in het verleden op de eerste verdieping opslag plaats kon vinden van zware materialen. De details zijn in de smederij behouden gebleven, zoals het indrukwekkende smidsvuur met blaasbalg, stootblok voor het aambeeld en de twee verankerde werkbanken. Monumentaal gezien is het van belang dat deze elementen in de ruimte aanwezig blijven, het doorvoeren van leidingen in de vloer of de houten vloerdelen een andere kleur geven, is toegestaan. De boven elkaar gelegen trappen in de smederij geven toegang tot de kelderruimte en de bibliotheek, die gelegen is op de eerste verdieping. De kelder is voorzien van een koekoek, die voor voldoende ventilatie zorgt.

Via de trap met loper, gietijzeren spijlen, rond gevormde houten leuning is de eerste verdieping bereikbaar. Hier geven de paneeldeuren met omlijsting in de ruime overloop de sfeer van een Frans hotel. De kamer aan de voorzijde is te scheiden door en-suite-deuren, in beide ruimtes zijn gedecoreerde stucplafonds aanwezig, inbouwkasten en schouwen van natuursteen.

De badkamer met bad, douche en wastafels grenst aan het balkon dat uitkomt in de binnentuin.

Hiernaast is een slaapkamer gelegen met vast bed (niet monumentaal) wastafel en inbouwkast, ook vanuit deze kamer is het mogelijk het balkon te betreden.

Doorlopend richting het tussenhuis bevindt zich het tweede toilet en opnieuw een statige trap die toegang geeft tot de tweede verdieping. De tussenkamer is een oase van licht met vaste kast waarin de cv-ketel verstopt zit.

De bibliotheek gelegen boven de smederij, geeft de industriële sfeer weer, door zijn ijzeren balken. In combinatie met de hijsbalk, het katrol met gewicht en de openslaande deuren van het Frans balkon is nog duidelijk het magazijn/pakhuis van de smederij zichtbaar. Vanaf de huidige bibliotheek is ook de tweede verdieping bereikbaar.

Vanaf de overloop op de tweede verdieping is via hardhouten harmonicadeuren een ruime kamer bereikbaar die over de gehele breedte van de voorzijde van de woning reikt. Deze kamer met dakraam, dakkapel en dakkoepel is naar eigen wens in te delen.

De slaapkamer op de tweede verdieping is voorzien van vaste kasten en geheel in stijl de wastafel. Via een tussenkamer op de overloop is het dakterras bereikbaar, ook een heerlijke plek om te genieten van de zon. Het achterhuis is vanaf het dakterras bereikbaar door een dakkapel. In deze ruimte zijn de originele gebinten zichtbaar die gedragen worden door de stalen balken in de bibliotheek hieronder. De ruimte met een hoogte van 3,7 meter is voorzien van dakramen en keuken.

Buiten, de binnentuin, achtertuin, balkon en het dakterras, samen 74 m² om buiten te vertoeven. De binnentuin mag zeker als groen omschreven worden door de blauwe regen, die in het voorjaar prachtig in bloei staat, en de klimroos. De binnentuin is vanuit de winkelruimte, de keuken, de smederij en via de poort aan de voorzijde van het object bereikbaar. De achtertuin is noemenswaardig door het monumentale toilet en de Amerikaanse eik die voor de natuurlijke schaduw zorgt in de zomer. Het dakterras omrand met gietijzeren spijlen geeft een uitkijk op verschillende mooie panden in de omgeving, hier voel je de sfeer van Bottendaal met haar historische gebouwen.

 

Omgeving

Bruisend, randje stad en de prachtige voorgevels niet voor niets een van de populairste wijken van Nijmegen. Op 4 minuten lopen van Nijmegen centrum, diverse winkels en cafeetjes in de directe omgeving. Een verscholen parkeerplaats tegenover de woning met daaraan een speeltuin. Dicht bij het NS-Station, basis- en middelbare scholen, en centraal gelegen ten opzichte van het Radboud Ziekenhuis en de Universiteit.

 

Bijzonderheden:

  • Gemeentelijk monument;
  • Gemengde bestemming;
  • Ligging in de meest populaire wijk;
  • Veel daglicht;
  • Goed onderhouden;
  • Voorzien van cv-installatie;
  • Voorzien van tien zonnepanelen;
  • Omgeving: speeltuin en verscholen parkeerplaats met meer dan genoeg plek.

Voormalig eigenaar aan het woord:

“Ik woon er nu al ruim veertig jaar met veel plezier. Het voorhuis is naar de wereld gericht, het achterhuis is in zichzelf gekeerd. Je Proeft het verleden toen productieproces, verkoop van de producten en wonen op een plek nog heel gewoon was. Tegelijkertijd verbaas ik mij steeds over het vakmanschap van de bouwers van toen en gebruiksmogelijkheden van nu die het huis te bieden heeft. Zo functioneert de winkelruimte al jaren als galerie, de smederij als woonkamer en kleine theaterruimte, de keuken in het ‘tussenhuis’ als entree en ontmoetingsplek.”

Wim de Natris

 

Opties voor deze woning:

Activo Makelaardij werkt samen met interieurontwerpbureau ID-Design, de 3D-visualisaties zijn door ID-Design ontworpen, zij kunnen van uw wens realiteit maken en bieden onder andere bouwbegeleiding aan.

In de bijgevoegde 3D-tekeningen zijn alle maten en verhoudingen op schaal overgenomen. De getekende impressies zijn er om een realistisch beeld te schetsen van de mogelijkheden die deze woning biedt. In de opties is rekening gehouden met de bouwkundige mogelijkheden. De ene optie sluit de andere niet uit, meerdere opties zijn mogelijk om te combineren.

In de 3D-tekeningen is een weergave gegeven voor de optie om in het huidige atelier een bakkerij/ patisserie winkel te starten. Ook de optie voor kantoorruimte is toegevoegd in 3D.

Van de woning is ook een film beschikbaar: https://youtu.be/-TIZYMkgTWg

 


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.