Wagendijk 12 - Kockengen

Kockengen

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Kockengen
Adres: Wagendijk 12
Vraagprijs: 825.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1800
Ligging: aan water, aan rustige weg, vrij uitzicht, open ligging, landelijk gelegen
Oppervlakte: 399 m²

De rijksmonumentale woonboerderij genaamd “Nabij” is vernoemd naar de ligging nabij Kockengen en een heerlijke plek die garant staat voor eindeloos genieten van de natuur, de rust en de privacy. De woonboerderij is een bijzondere verschijning met veel historische details.

Voor diegene met de wens voor een zeer geschikt gezinshuis, atelier, bed & breakfast, praktijkruimte, kantoor-aan-huis of alle vier, zijn er volop mogelijkheden om dit te realiseren. De voormalige “deel” is een open ruimte van bijna 100 m2 die voor diverse doeleinden kan worden ingericht.

De zeer ruime woonboerderij is gelegen aan de Wagendijk 12 te Kockengen.

Bovenop “de Spengense stroomrug” is in de achttiende eeuw een rietgedekte boerderij gebouwd. In het midden van de negentiende eeuw is er voor de bestaande boerderij een dwarshuis gebouwd. In de jaren ’70 is het geheel met veel zorg en aandacht voor het behoud van de originele details gerenoveerd. De zichtbare houten spanten, hardstenen vloeren, bedstedes en paneeldeuren geven een authentieke sfeer.

Zoals bij alle historische boerderijen heeft ook deze woonboerderij enige liefde en aandacht nodig. Dit biedt de mogelijkheid om naar eigen inzicht en stijl, van de woonboerderij een “thuis” te maken.

De grote inhoud en indeling van de woonboerderij maakt deze ook uitermate geschikt voor dubbele bewoning. Zowel het voorhuis en het achterhuis kunnen met enkele praktische aanpassingen geschikt worden gemaakt voor dubbele bewoning. Bij het schrijven van deze brochure loopt er een verzoek bij de gemeente om mee te werken aan het planologisch mogelijk maken van twee volwaardige wooneenheden. De makelaar kan u informeren over het verloop van de procedure.

Indeling:
Voorhuis begane grond:
U komt binnen in de hal met oorspronkelijk marmereffect-tegels en ‘wolkjes’ tegels (circa 5.50 x 1.30 m), meterkast en authentieke poepton (toilet) met fonteintje. Rechts van de hal treft u de opkamer (circa 5.90 x 5.20 m) met de originele kleuren. De opkamer is voorzien van een vaste kast met keukenblokje en een trapopgang naar de 1e verdieping. De opkamer is erg geschikt als werkruimte of atelier. Onder de opkamer is de originele kaaskelder (circa 5.90 x 5.20 m) met de in tact gebleven pekelbakken gelegen. Tegenover de opkamer bevindt zich de “voorkamer” (circa 5.00 x 5.50 m) die vroeger alleen bij feest- en hoogtijdagen gebruikt werd. Deze kamer bevat twee bedsteden, een origineel balkenplafond en is voorzien van een stijlvolle antieke vloer van Bentheimer zandsteen in de kleur zwart/antraciet. De voorkamer is tijdens de verbouwing verbonden met de naastgelegen woonruimte, waarmee een grote aaneengesloten woonruimte is gerealiseerd van circa 11.00 x 5.50 m. Het aansluitende, tweede gedeelte van deze woonruimte is ingericht als eetkamer met houtkachel en zitgedeelte (splitlevel, circa 5.00 x 5.90 m) en is met een brede doorgang verbonden met de keuken. In het zitgedeelte is een derde bedstee en een open haard gesitueerd. De eetkeuken (circa 4.50 x 4.50 m) met vaste kasten ligt aan de noordzijde van de boerderij en is ingericht met diverse apparatuur. Hier kunt u rustig uw 8 of 10 persoons tafel kwijt.

Voorhuis 1e verdieping
Via de opkamer is achter een deur een houten trap die leidt naar de verdieping. Deze verdieping is als woon unit ingericht en biedt naast een keukenblok en een eet-/zitgedeelte, ook twee slaapkamers (resp. circa 5.10 x 4.90 en 5.50 x 3.60 m) met zolderberging en prachtig uitzicht op de weilanden. Tevens is er een badkamer met douche, wastafel en een separaat toilet.

Achterhuis begane grond:
Het achterhuis is via de eetkeuken bereikbaar. Er is ook een separate buitendeur aanwezig. De centrale hal biedt toegang tot de verdiepte ouderslaapkamer (circa 4.50/6.00 x 3.65 m) met twee wastafels en vaste kasten en is voorzien van een schuifpui met zicht op de tuin. De badkamer (circa 3.00 x 4.00 m) is voorzien van een ligbad, douche, wastafelmeubel en kastruimte. Er is een separaat toilet met fonteintje. De hal heeft een vloer van oude zandkleurige Bentheimer tegels en de oude spoelbak voor melkbussen is bewaard gebleven. Deze hal biedt tevens toegang naar de tuin via een glazen deur, het vroegere staldeel en de 1e verdieping.

De deel, vroeger in gebruik als koeienstal heeft een afmeting van 9.10 x 10.80 m, inclusief fietsenberging en washok, biedt zeer veel ruimte. Via de staldeuren is de achtertuin te bereiken, evenals de hooiberg. De deel is uitstekend te verbouwen tot woonkamer/keuken, zoals ook in de fotovisuals is aangeven. Ook is de deel te gebruiken als bijvoorbeeld werkruimte of atelier.

Achterhuis 1e verdieping
Via een houten trap is de 1e verdieping met een vide bereikbaar. De vide met bedstee is voorzien van een glazen wand welke uitzicht biedt op de vroegere deel. Er is een royale werkkamer met bibliotheek (circa 5.00 x 6.00 m) en via een hal zijn er twee slaapkamers bereikbaar, beide circa 3.40 x 3.65 m en zolderberging met een daartussen liggende badkamer voorzien van een wastafelmeubel met dubbele wastafel en inloopdouche. In de hal zijn nog een separaat toilet en veel kastruimte aanwezig. Een gedeelte boven de deel is nog niet bevloerd. Dit kan ook nog als woonruimte ingedeeld worden.

Tuin
De boerderij heeft rondom tuin. De voortuin is voorzien van beplanting, een grasgazon en omzoomd met oude leilindes. Er is een ruime oprijlaan voor minimaal 2 auto’s en aan de voorzijde is er parkeergelegenheid voor 2 auto’s. Aan de zuid- en noordzijde zijn terrassen gesitueerd. Op het achtererf staat een eeuwenoude kastanje. In de tuin bevinden zich tevens een kippenhok en een glazen tuinkas. Aan de noordkant vormt een sloot de begrenzing van de tuin.

Hooiberg
Achter de woonboerderij zijn in de voormalige hooiberg twee bergingen gemaakt (voorheen twee oude paardenboxen).

Omgeving
Kockengen is een landelijk gelegen dorp in het Groene Hart. Binnen 5 minuten rijdt u op de A2 en daarmee bent u in korte tijd in Amsterdam of Utrecht. Ook de NS-stations van Breukelen en Vleuten zijn goed bereikbaar. In Kockengen zelf vindt u basisonderwijs, sportfaciliteiten en winkels voor de dagelijkse boodschappen. Voor uitgebreidere faciliteiten liggen Vleuten, Breukelen en Woerden om de hoek. In de directe omgeving liggen fraaie fietsroutes dwars door het Groene Hart en richting bijvoorbeeld Landgoed De Haar en het plassengebied van Nieuwkoop, Vinkeveen en Loosdrecht Kortom, een heerlijke omgeving om te wonen en te ontspannen.

Rijksmonument
Het object heeft een monumentale status. Het kopen van een Rijksmonument biedt extra financiële en fiscale voordelen. Zo zijn de kosten voor het onderhoud aftrekbaar van uw inkomstenbelasting en kunt u in aanmerking komen voor subsidie voor het instandhouding van het monument. Aanvullende informatie over Rijksmonumenten kunt u vinden op www.monumenten.nl, www.cultureelerfgoed.nl, www.restauratiefonds.nl. Er zijn recente rapporten van de Monumentenwacht beschikbaar. Er is een rapport van de monumentenwacht aanwezig waarin er diverse zaken jaarlijks gecontroleerd worden. Tevens is er een inschatting gemaakt van de direct noodzakelijke kosten voor onderhoud. Wilt u hier meer informatie over, dan is dat beschikbaar via ons kantoor.

Doordat het een rijksmonument betreft, behoeft er geen energielabel gemaakt te worden.

Wagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - KockengenWagendijk 12 - Kockengen


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.