Leerdam

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Leerdam
Adres: Watertorenerf 1
Vraagprijs: 150.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1929
Ligging: in woonwijk, vrij uitzicht
Oppervlakte: 500 m²

De watertoren van Leerdam; een uniek ontwikkelings- en renovatieproject.

LET OP: DOOR DE OVERWELDIGENDE ANIMO WORDT ER VOOR DIT OBJECT GEEN INFORMATIE MEER VERSTREKT EN GEEN BEZICHTIGING GEPLAND! HET VERKOOPTRAJECT WORDT VANAF HEDEN BESLOTEN AFGEROND.

In 1929 werd de derde watertoren van Leerdam gebouwd. De toren is ontworpen door ir. A. Visser onder advies van H.P. Berlage; wereldberoemd door zijn ontwerpen van onder andere de Beurs van Berlage en het Haags Museum. In 2009 nam Drinkwaterbedrijf Oasen de toren buiten gebruik en nu is er de mogelijkheid tot herontwikkeling. In de toren van ruim 50 meter hoog, mogen twee wooneenheden worden opgenomen. Eventueel aangevuld met maximaal 825 m² bedrijfsoppervlak (BVO). Denk hierbij aan kantoren, publieksgerichte dienstverlening en publieksgerichte aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten (categorie 1).

Op een hoogte van 42 meter bevindt zich 360 graden panoramaterras met prachtig uitzicht over de weide omgeving. Bij helder weer reikt het zicht tot de Utrechtse Dom en de skyline van Rotterdam.

De watertoren is een regelmatige tienhoek met stijlen van gewapend beton. Het bovenste gedeelte, waar het betonnen holbodemreservoir van 500 m³ is gesitueerd, kraagt uit. De tien betonnen stijlen zijn door betonvloeren gekoppeld en gevuld met metselwerk in grijze Waalsteen. De aangebouwde traptoren dient als toegang tot de kantoorruimte op eerste verdieping. Afvoer van regenwater van het torendak en de omloop gaat middels spuiers direct naar buiten.

In de watertoren is een gedenksteen geplaatst die dateert ui 1925 (ter ere van het 25 jarig jubileum van de Leerdamsche Waterleiding Maatschappij). De steen is ontworpen door A.D. Copier en is uitgevoerd in Graniver (persglas met een uitstraling van steen). A.D. Copier is een zeer bekende ontwerper die in dienst was bij de Glasfabriek te Leerdam.

Het object heeft hoge zeldzaamheidswaarde binnen de gemeente Leerdam, als overblijfsel van industrieel erfgoed van een lokaal waterleidingbedrijf, als enige watertoren in Leerdam. De watertoren heeft zeer hoge stedenbouwkundige waarde vanwege haar silhouet dat een landmark is in de wijde omgeving.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).