Schiedam

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Schiedam
Adres: Westerkade 26
Vraagprijs: 1.995.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1870
Ligging: aan water, aan rustige weg, in centrum, beschutte ligging, aan vaarwater
Oppervlakte: 293 m²

Daar staan ze. Stokerijen, mouterijen, destilleerderijen, zo ver als het oog reikt. Schouder aan schouder, als een bataljon bewakers van oud Schiedam. Aan de Westerkade is de historie van de jeneverstad niet bij vlagen voelbaar, of bij stukjes en beetjes – nee, zij is overal en je staat er middenin. Een rij oude platanen langs de waterkant. Ruisende getuigen van een roemrucht verleden van handel en nijverheid.

Op nummer 26 staat ook al zo’n pand van stavast; ferm als de mannen die jenever stookten en fier als de industriëlen die er rijk mee werden. Het bouwjaar 1870 prijkt trots op de gevel. Een eclectisch gebouw, rechthoekig maar ook subtiel getooid met ronde vormen. Een zware poort, blauwer dan de diepzee. Daarboven een halfrond raam verdeeld met roeden, als de stralen van de opkomende zon boven de oceaan.

Het pand en zijn omgeving barsten van de historische symboliek – zie bijvoorbeeld de namen van de twee naburige panden: Neptunus en Mercurius. Alles wat je ziet vertelt het machtige verhaal van de zeehandel, van vaten Schiedamse jenever, per schip vervoerd naar elke uithoek van de wereld.

Binnen wordt dat verhaal met verve in stand gehouden. Een metershoge ruimte, in industriële stijl afgewerkt. Staal, beton, glas en hout. Robuuste, met staal beklede pilaren en houten balken dragen het gewicht van de bovengelegen verdieping en het dak. Een vloer van gekleurd beton. Sluit de ogen, en hoor het gehijg en gekerm en geklop van koperen ketels en zwoegende ambachtslui.

In deze imposante ruimte komen de lichtstralen met het verglijden van de dag van alle kanten. Soms uit een klein, boogvormig zijraam, dan uit het overweldigende dakraam dat hoog boven het open trappenhuis uittorent – het voelt alsof je de zon hier kunt aanraken. Ach, die zon, die overal subtiel zijn ruimte claimt. Dat is wel het meest magische aan deze plek.

Het pand is tot in perfectie voorzien van de modernste snufjes op het gebied van warmte, duurzaamheid en design, maar zo subtiel dat je het pas ziet als je weet waar te kijken. Doe je dat niet, dan voelt het, net als buiten, alsof je met anderhalf been in de negentiende eeuw staat. Op de bovenverdieping is het precies andersom: moderne materialen van allerlei pluimage. Luxe alom. Het is er ruimtelijk en knus tegelijk, subtiel en krachtig, modern en klassiek. Maar een blik van daarboven naar buiten, maakt niet door welk raam, en dáár is de geschiedenis weer.

In de achtertuin hoor je werkelijk niets, behalve het fijne, lome, stadse geroezemoes ver in de verte. Stalen muurankers op de spierwitte achtergevel houden een rijk verleden in een strakke greep bijeen. En de zon? Die draait traag zijn halve rondje rond het huis. Je voelt het leven van toen en nu kalm voorbijtrekken. Dag in, dag uit. Je zou er eeuwig getuige van willen zijn.

Dit ongekend ruime, stoere en imposante object is dé ultieme combinatie tussen (Rijks)monumentale industriële grandeur, duurzaamheid en een zeer subtiele en hoogwaardige afwerking met een unieke speelse indeling. In één woord: UNIEK !

Indeling

Begane grond
Entree middels dubbele hoge deuren, imposante en ruime hal, technische ruimte, berging, twee garderobes, meterkast, luxe toilet met wandcloset en fontein, studeerkamer met fraaie inbouwkasten, een zeer ruime woon-/eetkamer met (420 cm) hoog plafond, een open haard en openslaande deuren naar de achtertuin, een zeer ruime en luxe open keuken (Tielemans) met groot kookeiland en werkelijk alle denkbare luxe inbouwapparatuur.

Eerste verdieping
Ruime overloop, royale hoofdslaapkamer met Frans balkon en een aangrenzende half open luxe badkamer met bad, duo wastafelmeubel met waskommen en inloopdouche, separaat toilet met wandcloset, royale inloopkast met fraaie inbouwkasten, aangrenzende wasruimte met wasmachine aansluiting, inbouwkasten en de trapopgang naar de zolderverdieping, logeerkamer met Frans balkon en inbouwkast, toilet met wandcloset, luxe tweede badkamer met duo wastafelmeubel met waskommen, een vrijstaand bad en een inloopdouche, voorslaapkamer met slaap-/speelzolder in de nok, voorslaapkamer met slaap-/speelzolder in de nok.

Zolderverdieping
Overloop, berging en technische ruimte.

Bijzonderheden
– Energielabel A+
– Bouwjaar 1870
– Vloeroppervlak ca. 300 m²
– Inhoud ca. 1500 m³
– 242 m² eigen grond
– In 2018 geheel hoogwaardig gerenoveerd
– Domoticasysteem
– Alarm-/camerasysteem
– Geheel voorzien van vloerverwarming en koeling
– Geheel voorzien van elektrische zonweringen
– Grotendeels voorzien van Modular verlichting
– Hoogwaardige isolatie
– Warmtepomp en zonnepanelen
– Onder architectuur aangelegde ommuurde stadstuin met lichtplan en irrigatie systeem
– Ruime berging met veranda in de achtertuin
– Twee privé parkeerplaatsen met laadpalen op achtergelegen (afgesloten) parkeerterrein
– Oplevering in overleg

Wij zijn de makelaar van de verkoper. Wij adviseren u uw eigen makelaar mee te nemen voor uw belangenbehartiging bij de aankoop van uw toekomstig huis!

Aan deze aanbieding kunnen geen rechten worden ontleend.


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.