Leens

TYPE

Monument

KAMERS

9

LOCATIE

Leens
Adres: Wierde 2
Vraagprijs: 669.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1875
Ligging: aan rustige weg, in centrum, in woonwijk
Oppervlakte: 275 m²

Vlakbij het schitterende Nationaal Park Lauwersmeer en het Groninger waddenzeegebied ligt deze prachtige, vrijstaande, geheel gerestaureerde karakteristieke villa.

De woning kenmerkt zich door haar bijzondere uitstraling en verkeert in uitstekende staat van onderhoud. Met respect voor de authentieke elementen is optimaal wooncomfort gerealiseerd.

Het is een beschermd monument, in eclectische stijl gebouwd, en het stamt uit het laatste kwart van de 19e eeuw en is volgens de Rijksdienst voor de Monumentenzorg van algemeen belang wegens:

– de ouderdom;

– de (oorspronkelijk zeer) rijke detaillering van het exterieur;

– de aanwezige (ten dele zeer) waardevolle interieuronderdelen;

– als voorbeeld van een in rijke eclectische stijl uitgevoerde rentenierswoning;

– wegens de markante ligging aan het begin van de hoofdstraat.

De woning ligt, iets verhoogd, aan een rustige weg aan de voet van een oude wierde, heeft vrij uitzicht, een besloten tuin met zeer fraaie markante oude bomen en een vijver, twee garages, een carport, een tuinhuisje en een hobbykas.

Perceeloppervlak: 2.346 m². Woonoppervlak ca. 275 m² Inhoud van de woning: ca. 1.300 m³.

Begane grond:

Hoofdentree in fraai gedecoreerde portiek en zij-entree. Een royale witmarmeren betegelde gang met gehoute deuren en glas-in-loodramen. Erker/woonkamer (ca. 26 m²) met houten vloer, marmeren schouwpartij met rococospiegel en een met bladgoud bewerkt plafond. Woonkamer met serre (ca. 38 m²) met parketvloer en zwart marmeren schouwpartij en glas-in-loodramen. Slaapkamer (ca. 21 m²) met parketvloer en toegang tot de ruime vloer verwarmde badkamer en het toilet. 2e slaapkamer (ca. 10 m²) met wastafel. Atelier/studeerkamer (ca. 26 m²) met openslaande deuren naar de tuin. Moderne woonkeuken (ca. 17 m²) met toegang tot de tuin en bijkeuken (8 m²). Inpandige authentieke garage. Kelder.

1e verdieping:

Er is een dubbele trapopgang. 2 overlopen. 3 mooie slaapkamers. Een zeer ruime authentieke zolder met grote sauna. Een 2e badkamer met ligbad, 2e toilet en wastafel.

Overige:

Ruime oprijlaan naar vrijstaande stenen garage (met zolder) en een grote carport.

Het geheel is goed onderhouden en het huis is geïsoleerd. Krachtstroom is aanwezig. Praktijkruimte inpandig is mogelijk.

Ligging: Leens is een van de kerndorpen van de prachtige groene gemeente Het Hogeland, gelegen in NW-Groningen. Het heeft alle noodzakelijke en gewenste voorzieningen, zoals winkels, een zwembad en goede busverbindingen. Leens ligt ca. 30 km ten noorden van de stad Groningen en ca. 15 km ten zuidoosten van Lauwersoog, de opstapplaats naar het eiland Schiermonnikoog.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).