Wenum Wiesel

TYPE

Monument

KAMERS

7

LOCATIE

Wenum Wiesel
Adres: Wieselse Enkweg 50
Vraagprijs: 3.500.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1838
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, open ligging, buiten bebouwde kom, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 436 m²

Een waarachtig paradijs.

Wenum-Wiesel ligt ten noorden van Apeldoorn, vlakbij Paleis het Loo. Hoewel de twee buurtschappen altijd in één adem worden genoemd, liggen ze enigszins uit elkaar en worden gescheiden door de provinciale weg van Apeldoorn naar Vaassen, met Wenum aan de oost- en Wiesel aan de westkant.
Wiesel ligt in de omarming van Koninklijke Houtvesterij Het Loo en is met een oppervlakte van 9.700 hectare het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land.

Hier, aan een onverhard gedeelte van de Wieselse Enkweg, ligt landgoed ‘De Wijsßelsche Encke’.
De kern van het NSW-landgoed van ruim zes hectare wordt gevormd door een indrukwekkende hallehuisboerderij uit 1838 (gemeentelijk monument) met rietgedekte potstal, een bakhuis en een in stijl gebouwde hooiberg uit 2010, die plaats biedt aan meerdere auto’s.

De boerderij, de stal en het bakhuis zijn in 2008 tot in detail gerestaureerd,. Het erf werd door een landschapsarchitect omgetoverd tot een parkachtige lusthof met beukenhagen, bloemen- en kruidentuin en diverse terrassen. Het landschap – bos, weiland en houtwallen – en de diepe zichtlijnen zijn compleet hersteld. Het bloemrijke, verwilderde grasland wiegt in de wind, er is een hoogstam fruitboomgaard aangeplant en een laan van notenbomen. Reeën en dassen leven hier vrank en vrij. Schuin achter de boerderij ligt een paardrijbak en een groot weiland met een omheining van robuust eikenhout.

Aan de voorzijde wordt de boerderij aan weerszijden geflankeerd door twee monumentale lindebomen. Vanuit het oude woongedeelte is het uitzicht over het landgoed onwerkelijk mooi. Sinds de verbouwing bevindt zich hier de masterbedroom, inclusief een robuuste badkamer met dubbele wastafels, inloopdouche en vrijstaand ligbad. De voormalige bedstee is omgebouwd tot een luxueuze inloopkast. De authentieke schouwen in zowel slaap- als badkamer herinneren nog aan de ‘oude’ tijd. Dat geldt ook voor de opkamer, nu een comfortabele kantoorkamer met aangrenzende herenkamer en daaronder een koele kelder. De deel, waar ooit het vee op stal stond, is omgetoverd tot een fraaie, ruime living. De oude gebinten zijn bewaard gebleven, maar de staldeuren hebben plaatsgemaakt voor een getoogde glazen pui, die veel licht doorlaat. De landelijk-moderne keuken met granieten werkbladen is een ontwerp van Lodder Keukens en voorzien van alles wat koken op hoog niveau vereist, inclusief topapparatuur van Gaggenau. De keuken wordt van het woongedeelte gescheiden door een roomdivider met gasgestookte open haard. In de bijkeuken zijn de wasmachine en de droger mooi weggewerkt. De buitendeur opent naar het verharde terras met kleurrijke bloemenborders.

De eerste verdieping telt drie riante slaapkamers met elk een eigen badkamer en kledingkasten in dezelfde strakke stijl. Naast een ruim toilet is er bovendien een infrarood sauna. De boerderij is voorzien van diverse duurzame voorzieningen, zoals een warmtepomp en ventilatiesysteem.

Het oude bakhuis naast de boerderij is zorgvuldig gerestaureerd tot een comfortabel, sfeervol kantoor/atelier. Het robuuste gebouwd een is verdeeld in twee gescheiden ruimtes en is voorzien van een ruim toilet met luxe sanitair.

Op het voorerf, haaks op de boerderij, ligt de rietgedekte, voormalige potstal. Ook dit gebouw is flink aangepakt en herbergt nu twee paardenstallen, een zadelkamer, een pantry, een ruim toilet en veel opbergruimte voor tuinapparatuur en gereedschap. Het woonerf wordt van het openbare zandpad gescheiden door een cortenstalen poort met een speels motief van uitgefreesde lindeblaadjes.

Om zo vredig op zo’n droomplek in Midden-Nederland te mogen wonen is een groot voorrecht. Landgoed ‘De Wijsßelsche Encke’, op de grens van het beschermde beekdal van de Meibeek, is een waarachtig paradijs.


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.