Wildervank

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Wildervank
Adres: Wildervanksterdallen 59
Vraagprijs: 550.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1930
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, open ligging, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen
Oppervlakte: 591 m²

WILDERVANKSTERDALLEN 59 WILDERVANK

In Wildervank (gemeente Veendam) staat aan de Wildervanksterdallen 59 dit fraaie schoolgebouw. De school stamt uit 1931 en is gebouwd in de “Amsterdamse schoolstijl”. Toen er onvoldoende leerlingen uit de omgeving waren om de lokalen te vullen, ging de schoolfunctie verloren. In de jaren ’90 werd het gebouw in gebruik genomen als wellness-centrum. Na jarenlang een geliefde locatie te zijn geweest voor bezoekers vanuit de nabijheid -of juist van heinde en verre-, sluit ’t Dalhuus binnenkort haar prachtige, halfronde poorten definitief. Maar zo’n gebouw verdient een passende invulling, en de huidige eigenaar heeft zich, samen met Redres en de gemeente ingezet om tot een mooi plan te komen. In dit fraaie, karakteristieke pand kunnen maar liefst drie eengezinswoningen worden ontwikkeld. Hiervoor zijn plannen gemaakt en de gemeente is bereid om hieraan mee te werken. De toekomstige koper zal zelf wel een omgevingsvergunning moeten aanvragen voordat de verbouwing kan beginnen.

DRIE KARAKTERISTIEKE WONINGEN
1. Wildervanksterdallen 59A: circa 211 m² gebruiksoppervlak en circa 940 m² perceel
2. Wildervanksterdallen 59B: circa 195 m² gebruiksoppervlak en circa 600 m² perceel
3. Wildervanksterdallen 59C: circa 185 m² gebruiksoppervlak en circa 680 m² perceel

WONEN ZOALS U DAT WILT
Het woningaanbod in de steden staat onder druk. Gelukkig blijkt dat thuiswerken steeds vaker een mogelijkheid is en zijn we in feite vrijer dan ooit tevoren om te kiezen waar we willen wonen. Rust en ruimte bestaat hier nog volop. Met bijbehorende weidse vergezichten, Hollandse luchten en een keur aan weidevogels die zich hier helemaal thuis voelt. Heeft Groningen uw hart al veroverd?

Van boven lijkt het een grote lapjesdeken; Wildervank is één van de oude veenkoloniën. Het hoogveen is vanaf de 17e eeuw stukje bij beetje verwijderd, met de langgerekte, kleiige akkers, lintdorpen en prachtige authentieke brinkdorpen tot gevolg. De ligging? U staat in 20 autominuten in hartje Assen, zowel Groningen als Emmen liggen op een halfuurtje rijden en Veendam biedt alle benodigde voorzieningen in de nabijheid. Park ’t Nije Hemelriek en Nationaal Park Drentsche Aa liggen op maar 10-15 autominuten afstand voor de mooiste wandelroutes en ruiterpaden. Ook de Duitse grens en Drenthe zijn vlakbij. Groningen is zo gek nog niet.

DRIE WONINGEN ONDER EEN DAK GEZAMENLIJK OF SEPARAAT TE KOOP
Dit bijzondere pand, met een vloeroppervlak van zo’n 660 m² is gezeten op een kloek perceel van 2.563 m². En, het is -ondanks het ronduit monumentale voorkomen- noch een Rijks- noch een gemeentelijk monument. Dat betekent dat u als koper alle vrijheid heeft (binnen het vigerend bestemmingsplan uiteraard) om deze voormalige school om te toveren tot drie prachtige gezinswoningen. Het enige wat ervoor nodig is om hier iets fenomenaals van te maken, is een gedegen plan. De voorzet geven we u alvast in de plattegronden; twee woningen (circa 211 m², 195 m² met vier slaapvertrekken elk, en een woning (circa 185 m2) met twee slaapvertrekken en een riante zolder van circa 66 m² die nog ingevuld kan worden met nog meer slaapkamers. Gelijkvloerse bewoning is in alledrie de huizen natuurlijk ook mogelijk. En de buitenruimte: wordt het een gedeelde parktuin, of juist drie separate tuinen? Elk huis heeft de beschikking over een perceel van minstens 600 m². Idee vorming en ontwerp architect Eduard C Gerds.

Ook verduurzaming kan hier een mooie rol krijgen. De zadelkappen lenen zich er bij uitstek voor om belegd te worden met zonnepanelen en de platte daken zijn perfect te bedekken met een sedumdak. En denk eens aan het interieur; licht en met veel glas, moderne materialen combineren met de originele stijlelementen. Het kan hier allemaal: ’t Dalhuus heeft een grootse persoonlijkheid, een patine ontstaan door echt vakmanschap en een hoop levenservaring, en meer dan genoeg vierkante meters voor de mooiste ideeën.

DE TOUR (HUIDIGE SITUATIE)
Het schoolse karakter is hier nog goed voelbaar want de schoolbel hangt nog aan de gevel. Het schoonmetselwerk en de ingebouwde bloembakken zijn vaste stijlkenmerken. Entree door de halfronde poort die door het metselwerk al ruim van tevoren lijkt te worden aangekondigd.

Rechts de trap naar de huidige woning, die op de verdieping gesitueerd is. Links toegang tot de wellness-ruimte. Links meteen de receptie, kleedruimte en de sanitaire ruimtes. Aansluitend de toegang tot de huidige rustruimte annex restaurant. Dit is een fijne, lichte ruimte met een mooi uitzicht op de voorplaats en achterliggend landschap. Het restaurant loopt door in een comfortabele leeshoek, met een houtkachel en een heerlijke zithoek. De ramen hier hebben speelse, geronde hoeken; veel daglicht en prettige vormen zorgden voor een atmosfeer waarin kinderen zich prettig zouden voelen. Het is nog steeds bijzonder aangenaam en goed voorstelbaar hoe bijvoorbeeld het terugbrengen van de originele -waarschijnlijk horizontale- roedeverdeling hier zou kunnen zorgen voor een sfeervolle (slaap)kamer.

Vanuit de leesruimte de trap naar de rustruimte en massagekamer onder de kap op de verdieping. Achter de leesruimte een verkeersruimte met respectievelijk toegang tot de tuin, een WC met wasruimte, een kleedruimte en het terras. De achterzijde van het object is momenteel ingericht als verkeersruimte en bergruimte, met toegang tot de achtergelegen tuin en het riante terras, waar een bubbelbad en een heerlijke natuurlijke zwemvijver te vinden zijn. De tuin wordt omzoomd door hoge beukenhagen dus de bezoekers hebben hier alle privacy. Aan de binnenzijde rechts het zwembad, met de douches, koudwaterbaden, het grote zwembad en de sauna met een schitterend uitzicht over de uitgestrekte velden.

VERDIEPING
De huidige bovenwoning heeft een woonoppervlak van circa 119 m². Hierin twee slaapkamers, een ruime woonkamer met ingebouwde loggia en kombuiskeuken. De badkamer is onlangs vernieuwd en is ingericht met een inloopdouche, wastafel en separate WC. Onder de kap aan de rechterzijde de technische ruimte en over de gehele lengte aan de achterzijde van het pand de megagrote berg- en waszolder.

WAT DOET DE AMSTERDAMSE SCHOOL IN GRONINGEN?
In de vroege 20e eeuw begon de artistieke scene van Groningen zich te roeren. Het was tijd voor vernieuwing, voor grote gebaren en nieuwe, felle kleuren. Het Groninger land werd het décor voor een nieuwe expressionistische beweging, waarbij er een duidelijke creatieve uitruil was met Amsterdam. De leden van deze beweging noemden zichzelf ‘De Ploeg’; het was hun missie om het ingedutte Grun eens flink op te schudden, als een ploeg die de aarde omwoelt. De architectuur van de Amsterdamse School bleek goed te stroken met deze frisse wind, en overal in en rond Groningen verrezen nieuwe panden en objecten in de expressieve stijl van de Amsterdamse School. En wat zijn dan van die typische stijlkenmerken van de Amsterdamse School? De horizontale lijn zet de toon. Sterke hoeken worden verzacht door het gebruik van rondingen. Verder vinden we veel bijzondere detaillering in het metselwerk en in de textuur van de bakstenen (de Groningse klei zorgde ervoor dat er een levendige industrie in bakstenen was, dus dat kwam mooi uit). En natuurlijk integraal design; interieur en exterieur gingen hand in hand. De architecten ‘tekenden’ met schaduw; door de diverse reliëfs, randen, rolkragen, kantelen, etc., etc., is er altijd een rijke schaduwwerking. Deze objecten hebben in de bouw een bepaalde ritmiek die vaak wordt doorbroken met een dominante risaliet met verticale details. En al deze elementen vinden we terug in deze magnifieke voormalige basisschool in Wildervank.

KORTOM
’t Dalhuus is een geweldig object om te wonen en te werken maar ook perfect geschikt voor bewoning door jonge gezinnen of door families die graag samen het avontuur willen aangaan. Als kangoeroewoning, mantelzorgwoning of anderszins. Alles kan hier! We kunnen ons voorstellen dat uw nieuwsgierigheid is gewekt. De mooiste plannen ontstaan achterop een bierviltje. Of tijdens een kop koffie.

INTERESSE?
De mooiste plannen ontstaan achterop een bierviltje.
Of tijdens een kop koffie.
Samen sparren?

Neem gerust contact op, we laten u graag De Amsterdamse School in Groningen beleven.


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Nationaal Monumenten Portaal.