Groningen

TYPE

Monument

KAMERS

4

LOCATIE

Groningen
Adres: Willemstraat 2
Vraagprijs: 399.950
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1897
Ligging: aan rustige weg, in woonwijk
Oppervlakte: 120 m²

Vraagprijs aangepast aan de actuele trend!
Uiteraard wil je over een paar jaar niet tot de conclusie komen dat je huis inmiddels “onder water staat”. De voorspelling is dat de prijzen in Nederland gaan dalen met 6 tot 10%.
Deze woning is aangeboden voor € 445.000. Om elke twijfel weg te nemen, wordt de prijs verlaagd. De vraagprijs is nu € 399.950.
Laten we de huidige situatie in perspectief zien: iedere deskundige geeft aan dat de prijzen niet zo zullen dalen als tijdens de kredietcrisis in 2008. De vraag naar woningen blijft en zoals het er naar uitziet zal het bouwen van nieuwe woningen alleen nog maar langer duren.
Daarnaast biedt deze prijs meer dan voldoende ruimte om aanpassingen te doen in het kader van de energietransitie. Een transitie die in Nederland nog jaren in beslag zal nemen: er hoeft en kan niet op staande voet van alles aangepast te worden. Voor dit huis geldt dat dat ook niet eens hoeft, aangezien het energieverbruik alleszins redelijk is.

Uniek aanbod in de stad Groningen: monumentaal herenhuis uit 1897 met veel karakter en stijl. Dit vrijstaande huis ligt aan het begin van de mooie oude Willemstraat, vlakbij het stadscentrum, het NS-station en de uitvalswegen. Veel van het oorspronkelijke karakter is nog behouden gebleven van dit erfgoed. Het is gebouwd als kantoor met woonfunctie boven, nu is het geheel een comfortabel woonhuis.
De huidige eigenaar heeft 20 jaar naar volle tevredenheid op deze mooie plek gewoond en zegt hier zelf het volgende over: “het verkopen van deze woning is een hele emotionele beslissing, maar de stap is gezet. De reden is een positieve: samenwonen elders in Nederland. Ik zal het huis enorm missen; de unieke plek -doordrenkt van geschiedenis- vlakbij de binnenstad, station en uitvalswegen. Alle denkbare voorzieningen op loop- en fietsafstand. Binnenkort nog een extra park naast de deur en een in oude glorie hersteld Sterrebos. Ook de andere bewoners van de Willemstraat zal ik gaan missen, de cohesie en de behulpzaamheid, maar ook het respect voor elkaars privacy. Dit huis was voor mij meteen raak en ik heb mij er altijd zeer thuis gevoeld. Ik wens de volgende eigena(a)r(en) hetzelfde woongenot toe als ik heb mogen ervaren.”

Indeling: entree via de eigen gang naast het huis aan de rechterzijde, fraaie voordeur (met prachtig ‘rijk’ houtsnijwerk), ruime en hoge hal met originele tegeltjes. Toilet onder de trap. Woonkamer aan de voorzijde van het huis met schouw en ingebouwde kasten, deels een hoog plafond van 3,5m. Drie glas-in-lood ramen aan de zijgevel van de woonkamer die het binnenvallende licht mooi kleuren. Aan de achterzijde van het huis de woonkeuken met plaats voor een eettafel. De keuken is modern en strak vormgegeven, gemoderniseerd in 2016 en voorzien van diverse inbouwapparatuur (in de keukenkasten is ook de wasmachine en droger weggewerkt). Compacte badkamer met tweede toilet, douche, wastafelmeubel en vloerverwarming (gemoderniseerd in 2009).

Eerste verdieping:
overloop, inloopkast, grote slaapkamer (16m²) aan de voorzijde met dakkapel en diverse -originele- ingebouwde kasten, tweede kamer (8m²) met openslaande deuren naar het naastgelegen balkon van circa 6m². Derde -zeer ruime- sfeervolle kamer in L-vorm van 26m² met deur naar het balkon.

Tweede verdieping:
via vlizotrap kunt u naar de zolderberging/vliering met bergruimte (geen stahoogte).

Energieverbruik
In deze tijd, met de huidige energieprijzen, is het erg belangrijk wat je maandelijks kwijt bent aan energie. Eerder in de tekst kun je lezen dat deze vrijstaande woning hoge plafonds heeft. In combinatie met het bouwjaar zou je verwachten dat je een fors bedrag kwijt bent aan energielasten. Gelukkig valt dit erg mee! Uit de jaarafrekening 2022 van het nutsbedrijf blijkt dat er 1750 m3 gas is verbruikt en 1209 kWh elektriciteit. Daarbij te bedenken dat in 2022 nog grotendeels is gestookt onder het mom van “alles kan”. Wil je nog minder verbruiken, dan kun je met een paar eenvoudige, snelle en niet al te kostbare, verduurzamende stappen nog heel wat besparen (bijvoorbeeld zoldervloerisolatie dmv Knauf Supafil Loft met een rd-waarde van 4.5). Ter illustratie: de huidige maandlasten, en dat betreft een nieuw (!) contract per 1 januari, bedragen € 240 voor gas en € 5 voor elektriciteit. Daarbij heeft de huidige eigenaar bij de afrekening over 2022, bij soortgelijke maandlasten, ruim € 1000 terug gekregen.

Bijzonderheden:
– bouwjaar 1897;
– woonoppervlak circa 120m²;
– Rijksmonument: subsidie op regulier onderhoud;
– mooie oude en originele stijlelementen nog volop aanwezig;
– diverse ‘verborgen’ opslagplaatsen in het huis;
– naastgelegen eigen gang is overdekt (kan bijvoorbeeld een fiets in gestald);
– houten berging ca. 4m² aan het eind van de gang;
– achter het huis is nog een eigen strook grond buitenruimte van circa 6x1m.


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.