Gemaal De Lynden - Akerdijk 10 - Lijnden

Gemaal De Lynden

TYPE

Monumentaal

CAPACITEIT

10

LOCATIE

Lijnden
Boei

Gemaal De Lynden is naast De Cruquius en De Leeghwater één van de drie gemalen die in de jaren tussen 1849 en 1852 het Haarlemmermeer droog pompten. Dit industriële rijksmonument was uitgerust met een stoommachine van 360 pk en acht zuigerpompen. Door de jaren heen is het gemaal regelmatig aangepast en gemoderniseerd. Zo werden in 1878 de stoomketels vervangen en werd later de oorspronkelijke stoomaandrijving vervangen door twee stoomgedreven centrifugaalpompen. In 2005 werd het oude gemaal definitief vervangen. Het nieuwe Gemaal De Lynden is uitgerust met drie pompen, samen goed voor een capaciteit van 1275 m3 per minuut.

Het voormalig ketelhuis is herbestemd tot restaurant. De machinekamer en het pomphuis zijn geschikt voor film- en fotoshoots en rondleidingen.

Gemaal De Lynden - Akerdijk 10 - LijndenGemaal De Lynden - Akerdijk 10 - LijndenGemaal De Lynden - Akerdijk 10 - LijndenGemaal De Lynden - Akerdijk 10 - LijndenGemaal De Lynden - Akerdijk 10 - LijndenGemaal De Lynden - Akerdijk 10 - Lijnden


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.