Sint Vincentius - Schoorstraat 4 - Udenhout

Sint Vincentius

TYPE

Monumentaal

CAPACITEIT

50

LOCATIE

Udenhout

Het voormalige katholieke gesticht Huize Vincentius is één van de twee instellingen voor de zorg van verstandelijk gehandicapte kinderen die aan het begin van de 20e eeuw verrezen in het toen nog kleine Udenhout. De eerste werd gebouwd in 1907 voor verstandelijk gehandicapte jongens. De tweede deel wat ingezegend werd in 1930 aangewezen voor de opvang van zwakzinnige meisjes.

Het oorspronkelijke terrein van de instelling huisde ook een boerenbedrijf met enkele hectare land, waarvan de zusters en bewoners het grootste deel van hun dagelijkse kost betrokken. De laatste decennia is de instelling natuurlijk verregaand gemoderniseerd, zijn de landerijen en tuinen verdwenen en gingen ook de deuren open van de oorspronkelijk nog gesloten instelling. Bewoners van voormalig Vincentius – nu zorginstellingen ASVZ– zijn in het dorp veel geziene gasten en de afstand tussen dorp en instelling is veel kleiner geworden.

De restauratie van de watertoren is de eerste fase van het woningbouwproject Vincentius, dat in totaal uit 92 woningen bestaat: 28 appartementen in het rijksmonumentale hoofdgebouw, 13 herenhuizen in de vleugels, 22 duurzame koopappartementen en 29 huurappartementen voor een woningcorporatie.

Tot start bouw is het gebouw inzetbaar voor kleinschalige, niet vergunningplichtige, activiteiten.

Sint Vincentius - Schoorstraat 4 - UdenhoutSint Vincentius - Schoorstraat 4 - UdenhoutSint Vincentius - Schoorstraat 4 - UdenhoutSint Vincentius - Schoorstraat 4 - UdenhoutSint Vincentius - Schoorstraat 4 - UdenhoutSint Vincentius - Schoorstraat 4 - UdenhoutSint Vincentius - Schoorstraat 4 - UdenhoutSint Vincentius - Schoorstraat 4 - UdenhoutSint Vincentius - Schoorstraat 4 - UdenhoutSint Vincentius - Schoorstraat 4 - UdenhoutSint Vincentius - Schoorstraat 4 - UdenhoutSint Vincentius - Schoorstraat 4 - UdenhoutSint Vincentius - Schoorstraat 4 - Udenhout


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.