Vakcentrale Utrecht

TYPE

Kantoorruimte

CAPACITEIT

500

LOCATIE

Utrecht

Het werd in 1954 gebouwd voor levensverzekerings­maatschappij Concordia, opgericht voor en door katholieke arbeiders. Aan de destijds nieuwe ‘kantoorboulevard’ Oudenoord waren meerdere rooms-katholieke vakorganisaties gevestigd. Concordia bleef van deze ‘zuil’ als laatste over en slokte de andere gebouwen op.

Begin jaren zestig liet Concordia door Kraaijvanger een moderne vleugel toevoegen aan de Stroomstraat voor dochteronderneming MAVAS Schadeverzekeringen. Aan de andere kant van het Huis van de Arbeid, op de hoek met de Tuinbouwstraat, verrees in 1972 een vleugel voor de nieuw gevormde Industriebond van het NKV. Het Concordia-complex liep nu over een lengte van 160 meter van de Stroomstraat tot aan de Tuinbouwstraat. De levensverzekeringsmaatschappij groeide ook gestaag mee: bij het 75-jarig bestaan in 1982 waren er 500 medewerkers en bedroeg het verzekerd kapitaal 4,5 miljard gulden.

De Concordia-panden waren tot einde 2017 in gebruik bij de Hogeschool Utrecht, maar die wil zich op de Uithof concentreren. Eigenaar Profound verkocht het gebouw afgelopen voorjaar aan ontwikkelaar BPD. Die trekt ruim een jaar uit voor plannen en procedures; ondertussen komen er tijdelijke plekken voor starters en bijenkomsten in het complex, evenals en restaurant.

Versterkt geluid beperkt mogelijk


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.