Huize ‘De Worp’ - Worp 33 - Deventer

Huize ‘De Worp’

TYPE

Woonhuis

PERSONEN

6

LOCATIE

Deventer
Huize de Worp

Huize De Worp telt al decennia een drietal gastenkamers die druk bezocht worden en een unieke Hollandse terug-in-de-tijd-beleving geven aan de vaak buitenlandse gasten. Vanuit de statige en charmante cottage heeft men een prachtig uitzicht op het park en in de winter het stadsfront van Deventer. Er is een fraaie zichtlijn naar de Grote- of Lebuïnuskerk. Na een kort boottochtje met het pontje over de IJssel staat u midden in het centrum van één van de alleroudste steden van ons land

Huize “De Worp”
Huize “De Worp” (1928) is gelegen op de hoge rand van het voormalige eiland en werd als weekend cottage gebouwd in opdracht van de Amsterdammer Ir. Gerrit Komen (1888-1967) Hij was naast koopman, fabrieksbaas bij IJzergieterij Broekman te Amsterdam en directeur/aandeelhouder van de N.V. Overijsselsche IJzergieterij en Machinefabriek te Deventer. Komen wilde vlakbij de stad (op 100 meter afstand lag de schipbrug naar de historische binnenstad en herensociëteit) en toch buiten zijn (de hazen rennen ’s ochtends, ook nu nog, door het Worpplantsoen).

Het gemeentelijk monument heeft nog haar oorspronkelijke indeling en een zeer goed bewaard gebleven interieur dat ontstaan is tussen 1928-1965. De inrichting kenmerkt zich door originele natuur- en jacht gerelateerde elementen waaronder vele jachttrofeeën. Ook bevinden er zich unieke familieportretten, foto’s, Deventer tapijten, schilderijen van veelal plaatselijke kunstenaars, natuurverzamelingen, boeken uit de jaren ’20, porselein en vele huishoudelijke gebruiksartikelen uit vervlogen tijden in het huis. Bijzondere artistieke uitingen van de eerste bewoonster A.M.H. Komen-Bouma (1893-1990) zijn te bewonderen zoals muurschilderingen van vogels van de IJsselstreek en talloze andere wandverfraaiingen. Annemarie Komen bleef tot haar dood op 97 jarige leeftijd op “De Worp” wonen.

Van 1928 tot 1940 werd het huis alleen gebruikt als weekendverblijf en voor de ontvangst van zakelijke relaties en jachtvrienden. In de oorlogsjaren moest de familie uitwijken en werd het huis gevorderd door de bezetter. Duitse officieren die het huis enige tijd bewoonden hebben vreemd genoeg de vele Oranjegezinde uitingen en ook het verdere interieur, op een kapotgeslagen piano na, ongemoeid gelaten. Tijdens de bevrijding van Deventer is er op de zolder (op een leeg kamertje van een dienstmeisje) een granaat ontploft waarvan men nu nog de splintergaten kan ontdekken in plafonds en vloeren. Na W.O. II werd het huis meer en meer in gebruik genomen als familiehuis. Inmiddels bekommert de 4e generatie Komens zich om het huis.

Huize ‘De Worp’ - Worp 33 - DeventerHuize ‘De Worp’ - Worp 33 - DeventerHuize ‘De Worp’ - Worp 33 - DeventerHuize ‘De Worp’ - Worp 33 - DeventerHuize ‘De Worp’ - Worp 33 - DeventerHuize ‘De Worp’ - Worp 33 - Deventer


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.